Şedinţă CSAT privind situaţia din sănătate şi activitatea SRI. Iohannis: A fost aprobat un plan de acţiuni privind situaţia din sănătate. Guvernul va elabora un pachet de norme până la sfârşitul lunii iulie

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că CSAT a aprobat un plan de acţiuni privind situaţia din sănătate, urmând ca, până la sfârşitul lunii iulie, Guvernul să elaboreze norme privind procedurile, măsurile de control şi laboratoarele medicale.

3681 afișări
Imaginea articolului Şedinţă CSAT privind situaţia din sănătate şi activitatea SRI. Iohannis: A fost aprobat un plan de acţiuni privind situaţia din sănătate. Guvernul va elabora un pachet de norme până la sfârşitul lunii iulie

Şedinţa CSAT în care se discută situaţia din sănătate şi activitatea SRI a început

UPDATE 15:58 - Iohannis: Cota energiei nucleare va creşte la 30 sau chiar 32% din totalul producţiei naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri la Palatul Cotroceni că va fi asigurată creşterea cotei energiei nucleare la 30 – 32% din totalul producţiei naţionale, după aprobarea în CSAT a Raportului Ministerului Energiei privind unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă.

UPDATE 15:54 - România poate trimite 2.184 de militari, poliţişti şi civili la misiuni în afara ţării

România poate trimite în 2017, în misiuni şi operaţii în afara ţării, 1.401 militari şi civili din Armata României şi 783 militari şi poliţişti din Ministerul de Interne, s-a decis vineri în şedinţa Consiliului Naţional de Apărare a Ţării.

UPDATE 15:46 - Iohannis: Mandatul la summit-ul NATO ar putea fi schimbat, în funcţie de negocierile din Alianţă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că CSAT a aprobat mandatul României la summitul NATO, însă acesta ar putea fi actualizat şi adaptat în funcţie de negocierile din cadrul Alianţei şi de contextul de securitate.

UPDATE 15:13 - Iohannis: CSAT a aprobat un plan de acţiuni privind situaţia din sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că membrii CSAT au analizat situaţia din sănătate şi că nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranţa vieţii oamenilor şi sănătate publică, aici integrându-se atât problema dezinfectanţilor folosiţi în spitale, cât şi chestiuni care ţin de medicamente şi de siguranţa alimentară.

Iohannis a spus că CSAT a aprobat un plan de acţiuni, care vizează adoptarea de noi norme, proceduri, măsuri de control şi laboratoare.

"Avem nevoie de norme aliniate la cerinţele standard ale UE referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sancţiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de Guvern până la sfârşitul lunii iulie. În acest scop la Guvern se va constitui un grup de experţi, unde participă medici, biologi, chimişti, specialişti în siguranţa alimentară şi alte categorii de specialişti, care să lucreze la acest pachet de norme", a spus preşdintele.

Iohannis a explicat că normele se referă la felul în care sunt puse biocidele pe piaţă, dar şi curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, activitatea de control şi inspecţie sanitară de stat, precum şi întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii.

"De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activităţii între domeniile sănătăţii umane, veterinare, alimentaţiei publice şi creşterii animalelor pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor. Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în planul strategic de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale 2016 – 2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenţia, reducerea incidenţei, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic al infecţiilor intraspitaliceşti", a mai spus preşedintele.

UPDATE 14:38 -Preşedintele Klaus Iohannis susţine declaraţii de presă la ora 15.00 privind concluziile CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis susţine, vineri, ora 15.00, declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni, pentru a prezenta concluziile şedinţei CSAT.

UPDATE 13:17 -  Miniştrii Sănătăţii şi Energiei, invitaţi la şedinţa CSAT

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost invitat la şedinţa CSAT care se desfăşoară, vineri, la Palatul Cotroceni, având pe agendă situaţia din domeniu şi, în special cea a infecţiilor intraspitaliceşti.

Vlad Voiculescu a fost convocat la şedinţă, potrivit unor surse, ministrul sănătăţii nefiind membru de drept al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

De asemenea, la discuţii va participa şi ministrul energiei, pe agenda CSAT figurând şi analiza evoluţiei Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Şedinţa a început la ora 11.00 şi este în desfăşurare. Potrivit unor surse, preşedintele Klaus Iohannis va face declaraţii de presă la finalul discuţiilor.

La şedinţă participă premierul Dacian Cioloş, şefii serviciilor secrete, ministrul apărării, ministrul de externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor şi şeful Statului Major, membri ai CSAT.

Preşedintele Klaus Iohannis a inclus pe agenda şedinţei de vineri situaţia din sănătate şi infecţiile intraspitaliceşti, ca urmare a scandalului Hexi Pharma. Discuţiile pe această temă au loc în condiţiile în care, în răspunsul trimis Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, la solicitarea membrilor acestui for, Serviciul Român de Informaţii a precizat că dosarul Hexi Pharma nu a fost calificat drept "caz de securitate naţională".

Pe de altă parte, SRI precizase, anterior, că a transmis autorităţilor mai multe informări privind situaţia din sănătate, în special infecţiile intraspitaliceşti, în perioada 2011-2016, dintre care 115 către preşedintele României, premieri şi preşedinţii celor două Camere al Parlamentului. Doar patru note din acea perioadă vizau cazul Hexi Pharma, şi ele au fost transmise ministrului sănătăţii, preşedinţilor de CJ şi prefecţilor din Cluj şi Vâlcea.

Şeful statului declara, săptămâna trecută, că SRI şi-a făcut datoria, în timp ce unele autorităţi nu, precizând că "unii demnitari nu au citit cu atenţie informările sau le-au ignorat cu bună ştiinţă". La insistenţele jurnaliştilor, Iohannis a mai spus că va solicita SRI să verifice dacă există informări care ar putea fi declasificate.

De asemenea, în şedinţa CSAT de vineri se va discuta activitatea SRI în 2015 şi obiectivele pentru 2016, dar şi strategia militară, programul referitor la modernizarea Armatei până în 2026, mandatul României la Summitul NATO de la Varşovia şi stadiul îndeplinirii obiectivelor Ministerului Apărării.

Un alt subiect de pe agendă este stadiul şi evoluţia Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici