Senat: Comisiile propun ca liderii sindicali să nu mai fie obligaţi să declare averea şi interesele

Membrii Comisiilor juridice şi pentru drepturile omului din Senat propun ca preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale să nu mai fie obligaţi să îşi declarare averea şi interesele.

27 afișări
Imaginea articolului Senat: Comisiile propun ca liderii sindicali să nu mai fie obligaţi să declare averea şi interesele

Senat: Comisiile propun ca liderii sindicali să nu mai fie obligaţi să declare averea şi interesele (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Senatorii au eliminat, în acest sens, la propunerea preşedintelui Comisiei juridice, Toni Greblă, o prevedere din proiectul de lege privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu, care a participat la dezbateri, a declarat că persoanele vizate de prevederea discutată de senatori nu au nicio legătură cu funcţiile şi demnităţile publice şi nu este presupusă cheltuirea de bani publici.

"Este o şicană suplimentară, pe care trebuie să o suportăm într-o perioadă complicată", a arătat Petcu.

El a susţinut că, în discuţiile pe care sindicatele le-au avut cu şeful statului, duminică, acesta a calificat includerea acestei categorii în proiectul de lege ca fiind "total deplasată".

Propunerea de eliminare a acestei prevederi din textul de lege a întrunit opt voturi "pentru", cinci voturi "împotrivă" şi o "abţinere".

Propunerea lui Toni Greblă a fost susţinută de senatorul PSD Dan Şova, care a subliniat că sindicatele sunt organizaţii private, ale societăţii civile şi că includerea lor în proiectul de lege reprezintă mai mult o încercare de intimidare.

În replică, senatorul PDL Iulian Urban a spus că teoria potrivit căreia sindicatele se manifestă exclusiv în zona privată este "doar o teorie" şi că ele au legătură cu spaţiul public.

El s-a pronunţat, de asemenea, pentru "o asanare morală a societăţii romaneşti pe verticală".

Urban a propus, de altfel, completarea articolului adoptat de Camera Deputaţilor, în care erau menţionaţi preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale ca entităţi obligate să îşi depună declaraţiile de avere, cu uniunile sindicale.

Amendamentul său a fost declarat însă "fără obiect" după de senatorii au respins articolul în ansamblul său.

La ora transmiterii acestei ştiri, membrii Comisiei juridice şi ai Comisiei pentru drepturile omului din Senat continuă dezbaterile privind proiectul de Lege privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici