Senatul a aprobat ordonanţa Guvernului care alocă bani pentru avionul destinat demnitarilor

Senatul a adoptat, marţi, ordonanţa Guvernului prin care Ministerul Apărării Naţionale este autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor.

208 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat ordonanţa Guvernului care alocă bani pentru avionul destinat demnitarilor

Senatul a aprobat ordonanţa Guvernului care alocă bani pentru avionul destinat demnitarilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Senatorii au adoptat, în acest sens, cu amendamentele propuse de Comisia pentru buget, Ordonanţa Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, adoptată de Executiv în data de 27 august.

Anterior, proiectul de act normativ a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru apărare.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele care se execută cu aeronave ce au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

În ordonanţă se mai prevede că plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere, menţinere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigură din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naţionale.

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituţii publice sau companii aeriene, "ceea ce presupune costuri ridicate generate de activităţile de întreţinere şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor".

Potrivit textului ordonanţei privind achiziţionarea în leasing a unei aeronave destinată unor zboruri speciale, Ministerul a fost obligat ca în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei să vireze la bugetul de stat, în contul venituri "Taxe de licenţă" datorate pentru eliberarea frecvenţelor MapN, echivalentul în lei a 9,4 milioane de euro din suma astfel încasată în contul de venituri proprii.

Prin ordonanţă se mai stabileşte ca această sumă să fie utilizată exclusiv pentru realizarea Fazei 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene".

Senatul a adoptat acest proiect, cu 92 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi două abţineri, în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici