Senatul a reexaminat legea privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv între 1945 şi 1989

Plenul Senatului a adoptat, luni, raportul de admitere, cu amendamente, întocmit de comisiile permanente în cazul cererii de reexaminare a legii privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 1945-1989, transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu.

19 afișări
Imaginea articolului Senatul a reexaminat legea privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv între 1945 şi 1989

Senatul a reexaminat legea privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv între 1945 şi 1989 (Imagine: Mediafax Foto)

Raportul favorabil la cererea de reeaxaminare a şefului statului a fost adoptat de plenul Senatului cu 91 de voturi "pentru" şi 8 abţineri.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia juridică, "proprietarii ale căror contracte de vânzare-cumpărare, încheiate cu respectarea prevederilor Legii 112/1995, cu modificările ulterioare, au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, au dreptul la restituirea preţului de piaţă al imobilelor, valoarea despăgubirilor urmând a se stabili prin expertiză".

Un alt amendament la proiectul de lege, adoptat de Comisia juridică, prevede ca "în cazul în care imobilul a fost vândut cu respectarea Legii 112/1995, cu modificările ulterioare, persoana îndreptăţită are dreptul numai la măsuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare a întregului imobil, teren şi construcţii".

"Dacă persoanele îndreptăţite au primit despăgubiri potrivit Legii 112/1995, cu modificările ulterioare, ele au dreptul la diferenţa dintre valoarea încasată, actualizată cu indicele inflaţiei şi valoarea corespunzătoare de piaţă a imobilului", conform amendamentului.

Senatorii jurişti au eliminat şi un alineat din lege potrivit căruia "actele juridice de înstrăinare, inclusiv cele făcute în cadrul procesului de privatizare, având ca obiect immobile preluate fărăr titlu valabil, considerate astfel anterior intrării în vigoare a Legii 213/1998, privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, sunt lovite de nulitate absolută, în afară de cazul în care actul a fost încheiat cu bună credinţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici