Severin: În cazul meu este o înscenare. Victima este opinia publică, la fel ca şi la Strauss-Kahn

Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, după audierea în Comisia JURI, că doreşte clarificarea cazului său, acuzând "manevre absolut asemănătoare şi de înscenări absolut din aceeaşi familie" ca în cazul lui Dominique Strauss-Kahn.

1037 afișări
Imaginea articolului Severin: În cazul meu este o înscenare. Victima este opinia publică, la fel ca şi la Strauss-Kahn

Severin: În cazul meu este o înscenare. Victima este opinia publică, la fel ca şi la Strauss-Kahn (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Severin a fost audiat, luni, în Comisia JURI din PE, care dezbate ridicarea imunităţii sale.

"A fost importantă această întâlnire pentru că a fost prima mea ocazie după două luni de zile să mă adresez colegilor mei, constituiţi într-o structură oficială, pentru a le spune că avem de-a face cu o minciună şi pentru a le demonstra că nu este vorba despre un act ilegal, ci despre încercarea de a provoca un fapt ilegal. Şi nu este vorba despre dovedirea unui fapt ilegal de către cineva, ci este vorba despre o înscenare", a declarat Severin pentru MEDIAFAX, adăugând că audierea a fost pentru el "o ocazie de clarificare a lucrurilor".

El a spus că, din perspectiva sa, miza deciziei JURI nu este foarte mare, având în vedere că interesul său este de a se realiza o investigaţie care să clarifice lucrurile, indiferent cine va face această anchetă, iar Comisia parlamentară nu se pronunţă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei.

"Acesta nu este un for de judecată, însă este important pentru mine - chiar dacă miza nu este declararea vinovăţiei sau nevinovăţiei mele - să fi transmis colegilor mei şi dovezi, nu numai argumente, că ne aflăm în faţa unei minciuni", a spus Severin.

Întrebat ce probe le-a prezentat colegilor europarlamentari din Comisia JURI, Severin a explicat că este vorba despre un e-mail trimis de falsa companie de lobby care atestă faptul că suma de 12.000 de dolari nu i-a fost oferită pentru introducerea unui amendament, ci pentru a face parte dintr-un consiliu de experţi.

"Se afirmă că am luat o anumită sumă de bani ca să promovez un anume amendament. Şi eu am dat efectiv corespondenţa, e-mail-ul exact de la cei care acuză - de la firma falsă pe care a constituit-o Sunday Times - prin care am arătat că mi s-a oferit acea sumă de bani ca să fiu membru într-un Consiliu de Experţi. Deci între a depune un amendament contra unei sume de bani şi a primi un onorariu în calitate de membru într-un Consiliu de Experţi este o diferenţă ca de la cer la pământ. Şi le-am prezentat documentul scris. Mie îmi pare rău că nimeni în ţară nu m-a întrebat asta, pentru că dacă m-ar fi întrebat, probabil că le-aş fi arătat acest document şi lucrurile s-ar fi clarificat de la început", a explicat Severin.

Europarlamentarul a spus că, în opinia sa, ţinând cont de manifestările celorlalţi europarlamentari, aceştia "au înţeles exact cum stau lucrurile".

"Singura problemă pe care o au este că ei nu sunt o instanţă de judecată care poate să se pronunţe asupra fondului. Singura chestiune în discuţie este dacă să preia ei investigarea cazului în Parlamentul European sau să o lase autorităţilor române. Despre asta se va discuta în zilele următoare la nivelul Comisiei. Dacă se consideră că autorităţile române sunt mai potrivite spre a trage concluziile clarificatoare, atunci mi se va ridica imunitatea, ca un act tehnic pe care nu îl contest şi am şi spus foarte clar că nu mă deranjează lucrul acesta", a spus Severin.

Întrebat dacă i s-ar părea mai corect să fie anchetat de colegii din PE decât să de către autorităţile române, Severin a spus că, principial, problema ar trebui anchetată la nivel european.

"Din punctul meu de vedere, este o chestiune de principiu. Bănuiala unui act care s-a produs în exclusivitate în cadrul PE, sub incidenţa regulilor PE, ar trebui cercetată la nivel european. (...) Pe de altă parte, autorităţile române sunt, după părerea mea, mai bine echipate ca să facă o cercetare, după părerea mea, pentru că sunt autorităţi judiciare şi cu asta se ocupă în permanenţă", a spus Severin.

El a spus că situaţiile de genul acesta trebuie "limpezite" şi stabilită o procedură la nivelul PE pentru astfel de cazuri. Severin a spus însă că, dincolo de orice, este interesat de o anchetă care să clarifice lucrurile.

"Eu cred că am reuşit să-i conving pe colegii mei de nevinovăţia mea în această discuţie. Această farsă s-a construit cu mare măiestrie. Aş spune, dacă se poate afirma aşa ceva, în chip profesionist. Prin urmare, trebuie o anchetă foarte serioasă şi sofisticată pentru ca ea să fie demontată nu numai pentru mine. Eu nu am nicio teamă personală. Însă trebuie demontată pentru opinia publică, care a fost înşelată. Pentru că aici victima principală este opinia publică, eu sunt victima colaterală. Dar opinia publică este cea care este victimă. Aş îndrăzni să spun ca şi în cazul domnului Strauss-Kahn. Este vorba despre manevre absolut asemănătoare şi de înscenări absolut din aceeaşi familie", a spus Severin.

Întrebat dacă totuşi în cazul lui Strauss-Kahn victima a fost alta, şi nu opinia publică, Severin a spus că în cazul fostului şef FMI, publicul nu a fost victimă în atât de mare măsură deoarece "acolo (în Franţa, n.red.) a fost şi o presă mai vigilentă şi mai ales mai puţin fericită de faptul că un compatriot este în situaţie dificilă". "În ceea ce priveşte presa română, mi-e teamă că cea mai mare parte a ei a făcut dovada unei bucurii nesfârşite că, iată, un român este terfelit în străinătate", a spus Severin.

Eurodeputatul a fost audiat, luni, în Comisia JURI a PE, raportul întocmit în cazul său urmând să fie votat în următoarea şedinţă a Comisiei, programată în iunie.Europarlamentarii din Comisia JURI l-au audiat pe Adrian Severin, luni seară, urmând ca discuţiile legate de acest caz să continue marţi dimineaţă. După încheierea discuţiilor, raportorul Enrico Francesco Speroni va redacta un raport, care va fi supus votului la următoarea şedinţă JURI, programată pentru 20-21 iunie. Comisia JURI a fost sesizată, potrivit procedurilor, în legătură cu ridicarea imunităţii europarlamentarului Adrian Severin, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a adresat o cerere în acest sens Parlamentului European la 5 aprilie.

Conform procedurilor, după ce preşedintele PE, Jerzy Buzek, a primit notificarea autorităţilor române, a fost sesizată comisia de specialitate - respectiv cea de Afaceri Juridice (JURI). Raportor a fost desemnat europarlamentarul italian Enrico Francesco Speroni.

După votul membrilor JURI, subiectul va intra cu prioritate pe agenda primei reuniuni plenare a PE.

În 5 aprilie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin. DNA a transmis în aceeaşi zi ministrului Cătălin Predoiu solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Adrian Severin, "faţă de care există suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă", în vederea transmiterii acesteia preşedintelui PE. Solicitarea a fost făcută în baza articolului 9 din capitolul III al Protocolului Uniunii privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene şi articolelor 6 şi 7 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, ridicarea imunităţii parlamentare fiind o condiţie prealabilă efectuării investigaţiei penale în cadrul procesual legal, preciza DNA.

La data de 21 martie 2011, în urma unor materiale audio video date publicităţii de publicaţia britanică The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu.

Reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici