Silviu Prigoană a depus la Parlament o propunere legislativă privind legalizarea prostituţiei

Deputatul Silviu Prigoană a depus, luni, la Parlament, o iniţiativă legislativă privind legalizarea prostituţiei, definită ca "activitate cu caracter sexual autorizată", care se poate desfăşura independent sau "în cadru organizat", în case de toleranţă.

94 afişări
Imaginea articolului Silviu Prigoană a depus la Parlament o propunere legislativă privind legalizarea prostituţiei

Silviu Prigoană a depus la Parlament o propunere legislativă privind legalizarea prostituţiei (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Motivaţia înaintării unui proiect de lege care să reglementezeexercitarea în mod legal a prostituţiei stă în încercarea de aclarifica situaţia socială a persoanelor care, oricum, activează îndomeniu (prin intrarea acestora în sistemele de asigurări sociale,de sănătate, de pensii etc.) şi, de ce nu, în încercarea de a sporiveniturile la bugetul de stat", menţionează Prigoană, într-uncomunicat de presă.

Potrivit propunerii legislative, "«activitatea cucaracter sexual autorizată» (ACSA) desemnează activitateacu caracter sexual derulată de persoana care deţine autorizarealegală, desfăşurată în baza unei înţelegeri între părţi şirecompensată cu o plată dinainte stabilită. ACSA presupune serviciispecifice relaţiilor normale dintre cele două sexe, cu asigurarearespectării regulilor de igienă şi discreţie. Relaţiile homosexualesunt interzise".

Prigoană propune ca regimul juridic general aplicabilpersoanelor care practică această activitate să fie cel prevăzut deLegea privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilorfamiliale care desfăşoară activităţi economice în mod independent,iar Guvernul să completeze în mod corespunzător ClasificareaOcupaţiilor din România şi Codurile CAEN.

Iniţiativa legislativă menţionează că ACSA poate fi exercitatăde persoane care au împlinit 20 ani, sunt apte din punct de vederemedical şi sunt autorizate în condiţiile legii. De asemenea, seprevede că au acces la aceste servicii persoanele care au împlinitvârsta de 16 ani.

"ACSA se poate desfăşura independent sau în cadruorganizat, în Case de toleranţă. Desfăşurarea independentăa ACSA se poate derula la domiciliul persoanei care practicăactivitatea respectivă, numai dacă acesta este destinat exclusivacestui scop şi în imobil nu locuiesc minori", se mai arată înproiect.

Prigoană mai propune ca Ministerul Sănătăţii să autorizezemedici care pot constata dacă o persoană este aptă pentru apractica această activitate şi să emită norme privind condiţiile încare se consideră că o persoană este aptă pentru aceasta.

Autorizaţia pentru exercitarea acestei activităţi se eliberează,la cerere, de către primarii localităţilor unde urmează să fiedesfăşurată activitatea, după obţinerea unui aviz favorabil dinpartea structurii specializate a Ministerului Administraţiei şiInternelor care ţine evidenţa autorizaţiilor emise, se mai arată întextul legislativ.

Persoana care desfăşoară această activitate are "dreptul lademnitate", dreptul de a refuza clienţi sau servicii solicitate,precum şi pe acela de a renunţa oricând la această activitate, fărăînştiinţarea prealabilă a conducerii casei de toleranţă şi fărăplata de penalităţi.

Printre obligaţiile prevăzute în proiectul de lege se numărăefectuarea, lunar, a controlului medical, afişarea în mod vizibilîn locul autorizat a tarifelor practicate, respectarea durateiprogramului dinainte stabilit sau păstrarea confidenţialităţii cuprivire la identitatea clienţilor.

Potrivit proiectului de lege, casele de toleranţă funcţioneazăca societăţi comerciale şi au relaţii contractuale cu persoanelefizice autorizate să desfăşoare această activitate. Pentruînfiinţarea unei case de toleranţă este necesară aprobareaCosiliului Local.

"Pentru partea de venituri convenită cu persoana carepractică ACSA, Casa de toleranţă pune la dispoziţia acesteia ocameră separată, dotată cu grup sanitar, precum şi dotărilenecesare", se mai arată în textul de lege. Persoana carepractică ACSA nu poate primi mai puţin de 70% din venitul realizat,menţionează proiectul.

Propunerea legislativă conţine de asemenea o serie desancţiuni. Astfel, practicarea de servicii cu caractersexual contra unei plăţi, de catre persoane neautorizate, sepedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Pentru obligareaunei persoane să deruleze activităţi cu caracter sexual esteprevăzută pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani. De asemenea,recrutarea, obligarea sau determinarea minorilor să desfăşoareactivităţi cu caracter sexual se pedepseşte cu închisoare de la 7la 12 ani.

În expunerea de motive, Prigoană precizează că propunerealegislativă oferă, pe lângă sporirea controlului bolilor cutransmitere sexuală şi SIDA, protecţie socială persoanelor carepractică prostituţia şi protecţia societăţii faţă de o serie defapte conexe prostituţiei, precum proxenetismul, traficul depersoane, pedofilia, agresiunile fizice, violurile, evaziuneafiscală, consumul de droguri. Potrivit propunerii legislative,rămâne prohibită exercitarea prostituţiei fără autorizareprealabilă sau exercitarea de astfel de activităţi în alte locuridecât cele autorizate.

În comunicatul de presă, Prigoană menţionează că prostituţia,"subiect delicat pentru politica din România", constituie "unfenomen ce reuşeşte să supravieţuiască încercărilor de a-lstăvili". Deputatul precizează că state europene cu tradiţiedemocratică, "cu populaţii la fel de creştine ca cea din ţaranoastră", reuşesc să ţină fenomenul sub control, impunând reguliclare, menite să protejeze atât persoanele ce practică aceastăocupaţie, cât şi clienţii acestora.

"Nădăjduiesc în abordarea corectă a subiectului de către colegiimei, astfel încât să putem considera încheiat subiectul, cel puţinpentru următoarea perioadă de timp", menţionează el.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici