- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.09.2010, 23:23)
- Adelina Dragomir , Adelina Dragomir ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Silviu Prigoană a depus la Parlament o propunere legislativă privind legalizarea prostituţiei
Deputatul Silviu Prigoană a depus, luni, la Parlament, o iniţiativă legislativă privind legalizarea prostituţiei, definită ca "activitate cu caracter sexual autorizată", care se poate desfăşura independent sau "în cadru organizat", în case de toleranţă.
Urmărește
137 afișări
Silviu Prigoană a depus la Parlament o propunere legislativă privind legalizarea prostituţiei (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
"Motivaţia înaintării unui proiect de lege care să reglementeze exercitarea în mod legal a prostituţiei stă în încercarea de a clarifica situaţia socială a persoanelor care, oricum, activează în domeniu (prin intrarea acestora în sistemele de asigurări sociale, de sănătate, de pensii etc.) şi, de ce nu, în încercarea de a spori veniturile la bugetul de stat", menţionează Prigoană, într-un comunicat de presă.
Potrivit propunerii legislative, "«activitatea cu caracter sexual autorizată» (ACSA) desemnează activitatea cu caracter sexual derulată de persoana care deţine autorizarea legală, desfăşurată în baza unei înţelegeri între părţi şi recompensată cu o plată dinainte stabilită. ACSA presupune servicii specifice relaţiilor normale dintre cele două sexe, cu asigurarea respectării regulilor de igienă şi discreţie. Relaţiile homosexuale sunt interzise".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Se rupe coaliţia PSD, PNL, USR, UDMR înainte de a se forma? Romaşcanu: Probabil că un partid pro-european va trebui să rămână în opoziţie
-
Criza din Siria. Egiptul acuză Israelul că a ocupat porţiuni din teritoriul Siriei după cădera lui Assad. Cum explică Israelul incursiunea
-
Şantierul Naval Severnav din Drobeta-Turnu Severin a încheiat un contract de 4,5 mil. euro pentru construcţia unui corp de navă fluvială. Numele cumpărătorului, ţinut la secret
Prigoană propune ca regimul juridic general aplicabil persoanelor care practică această activitate să fie cel prevăzut de Legea privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent, iar Guvernul să completeze în mod corespunzător Clasificarea Ocupaţiilor din România şi Codurile CAEN.
Iniţiativa legislativă menţionează că ACSA poate fi exercitată de persoane care au împlinit 20 ani, sunt apte din punct de vedere medical şi sunt autorizate în condiţiile legii. De asemenea, se prevede că au acces la aceste servicii persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.
"ACSA se poate desfăşura independent sau în cadru organizat, în Case de toleranţă. Desfăşurarea independentă a ACSA se poate derula la domiciliul persoanei care practică activitatea respectivă, numai dacă acesta este destinat exclusiv acestui scop şi în imobil nu locuiesc minori", se mai arată în proiect.
Prigoană mai propune ca Ministerul Sănătăţii să autorizeze medici care pot constata dacă o persoană este aptă pentru a practica această activitate şi să emită norme privind condiţiile în care se consideră că o persoană este aptă pentru aceasta.
Autorizaţia pentru exercitarea acestei activităţi se eliberează, la cerere, de către primarii localităţilor unde urmează să fie desfăşurată activitatea, după obţinerea unui aviz favorabil din partea structurii specializate a Ministerului Administraţiei şi Internelor care ţine evidenţa autorizaţiilor emise, se mai arată în textul legislativ.
Persoana care desfăşoară această activitate are "dreptul la demnitate", dreptul de a refuza clienţi sau servicii solicitate, precum şi pe acela de a renunţa oricând la această activitate, fără înştiinţarea prealabilă a conducerii casei de toleranţă şi fără plata de penalităţi.
Printre obligaţiile prevăzute în proiectul de lege se numără efectuarea, lunar, a controlului medical, afişarea în mod vizibil în locul autorizat a tarifelor practicate, respectarea duratei programului dinainte stabilit sau păstrarea confidenţialităţii cu privire la identitatea clienţilor.
Potrivit proiectului de lege, casele de toleranţă funcţionează ca societăţi comerciale şi au relaţii contractuale cu persoanele fizice autorizate să desfăşoare această activitate. Pentru înfiinţarea unei case de toleranţă este necesară aprobarea Cosiliului Local.
"Pentru partea de venituri convenită cu persoana care practică ACSA, Casa de toleranţă pune la dispoziţia acesteia o cameră separată, dotată cu grup sanitar, precum şi dotările necesare", se mai arată în textul de lege. Persoana care practică ACSA nu poate primi mai puţin de 70% din venitul realizat, menţionează proiectul.
Propunerea legislativă conţine de asemenea o serie de sancţiuni. Astfel, practicarea de servicii cu caracter sexual contra unei plăţi, de catre persoane neautorizate, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Pentru obligarea unei persoane să deruleze activităţi cu caracter sexual este prevăzută pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani. De asemenea, recrutarea, obligarea sau determinarea minorilor să desfăşoare activităţi cu caracter sexual se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 12 ani.
În expunerea de motive, Prigoană precizează că propunerea legislativă oferă, pe lângă sporirea controlului bolilor cu transmitere sexuală şi SIDA, protecţie socială persoanelor care practică prostituţia şi protecţia societăţii faţă de o serie de fapte conexe prostituţiei, precum proxenetismul, traficul de persoane, pedofilia, agresiunile fizice, violurile, evaziunea fiscală, consumul de droguri. Potrivit propunerii legislative, rămâne prohibită exercitarea prostituţiei fără autorizare prealabilă sau exercitarea de astfel de activităţi în alte locuri decât cele autorizate.
În comunicatul de presă, Prigoană menţionează că prostituţia, "subiect delicat pentru politica din România", constituie "un fenomen ce reuşeşte să supravieţuiască încercărilor de a-l stăvili". Deputatul precizează că state europene cu tradiţie democratică, "cu populaţii la fel de creştine ca cea din ţara noastră", reuşesc să ţină fenomenul sub control, impunând reguli clare, menite să protejeze atât persoanele ce practică această ocupaţie, cât şi clienţii acestora.
"Nădăjduiesc în abordarea corectă a subiectului de către colegii mei, astfel încât să putem considera încheiat subiectul, cel puţin pentru următoarea perioadă de timp", menţionează el.
Citește pe alephnews.ro: Investițiile din România sunt blocate de incertitudini. Cum evoluează criza economică
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Zelenski dezvăluie pentru prima dată pierderile totale ale Ucrainei în războiul lui Putin, în urma unor declarații controversate ale lui Trump
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a combinat cu un preot! Sora lui Theo Rose iubește cu foc. Motivul uluitor pentru care se feresc!
CANCAN.RO
Ce articole vestimentare să nu bagi niciodată la mașina de spălat. Pot fi distruse doar după o simplă spălare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe