Sorin Roşca Stănescu îl atacă din nou pe Băsescu: Corporaţii i-au livrat bani care ajung în conturi în Seychelles

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a continuat marţi atacurile la adresa preşedintelui Traian Băsescu, avertizându-l să fie atent la conturile pe care le-ar avea în Seychelles, după ce şeful statului l-a dat în judecată pe liberal pentru acuzaţiile că ar fi luat mită pentru a susţine proiectul RMGC.

13164 afișări
Imaginea articolului Sorin Roşca Stănescu îl atacă din nou pe Băsescu: Corporaţii i-au livrat bani care ajung în conturi în Seychelles

Sorin Rosca Stanescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Celui care ieri m-a dat în judecată pentru că am spus, în calitate de senator PNL, câteva adevăruri scandaloase vizând legăturile frauduloase pe care le are cu Gold Corporation în afacerea Roşia Montană, îi atrag astăzi atenţia asupra propriilor sale conturi. Din străinătate. Depozite de bani în sucursale bancare situate în Seychelles. Banii din aceste depozite provin de la o serie de corporaţii. Cum ar fi: Asia Invest, Newmont Mining Corporation, Grupul Tester, Westport Communications, Upetrom Trading, Astalvi (n.r. Astaldi), Technostrate (n.r. Technostrade) şi, fără doar şi poate, RCS-RDS", a susţinut Sorin Roşca Stănescu într-o declaraţie politică făcută în plenul Senatului.

Senatorul PNL a menţionat că, atunci când se referă la depozitele bancare care ar fi deţinute de Traian Băsescu, se gândeşte nu doar la milioanele de euro din Mauritius Commercial Bank, dar şi la depozitele care ar fi deţinute de Elena Udrea în aceeaşi sucursală şi chiar de Marius Daniel Morar.

"Una din plăţile importante făcute anul trecut, în valoare de zeci de milioane de dolari - echivalent euro - au provenit de la Newmont Mining Group, iar beneficiar a fost domnul Traian Băsescu", a susţinut liberalul.

Sorin Roşca Stănescu a mai arătat că îi aduce lui Traian Băsescu nu numai "acuzaţii de complicitate la acte şi fapte de o gravitate exceptională legate de afacerea Roşia Montană" şi că "în calitate de principal beneficiar al activităţii comunităţilor serviciilor secrete desfăşurate cu mari eforturi şi pe bani publici, a ştiut, a tolerat şi a protejat toate faptele ilegale care, până în prezent, au fost devoalate Comisiei Roşia Montană", dar şi acuzaţia că "el însuşi se află în spatele unora dintre operaţiunile ilegale".

"Iată (...) unul dintre traseele acestor fonduri: banii lichizi ai firmelor din România, reprezentând în ultimă instanţă evaziune fiscală, ajung în nord-estul Italiei, în localităţile Madonna del Capiglio, Malle sau Dimaro, de obicei, prin intermediul unui autoturism Audi negru, cu număr de înmatriculare BC - 69 - FGC. Aici, o persoană, fost membru al unui serviciu secret, preia transportul de bani şi îl transmite unui reprezentant Eurotrend Investment S.A., societate elveţiană. Din Elveţia, banii ajung în băncile din Seychelles. Aproape fiecare firmă care a livrat bani în beneficiul lui Traian Băsescu ori a acoliţilor acestuia are trasee asemănătoare şi doar intermediarii sunt diferiţi", a mai afirmat Stănescu.

Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Sorin Roşca Stănescu, după ce senatorul PNL a declarat că preşedintele ar fi primit mită pentru susţinerea proiectului minier de la Roşia Montană.

Soluţia în acest proces urmează să o dea magistraţii de la Judecătoria Sectorului 2. Instanţa nu a stabilit, deocamdată, când va fi primul termen din dosar.

În plângerea înaintată de Traian Băsescu, se arată că "acuzaţiile făcute de curând comportă o gravitate deosebită întrucât asociază persoana subsemnatului în calitate de demnitar public cu o activitate infracţională". "Este limpede că astfel de acuzaţii sunt de natură să creeze suspiciuni şi insecuritate faţă de activitatea subsemnatului având urmări deosebit de dăunătoare pentru desfăşurarea mandatului încredinţat", se mai spune în plângere.

Şeful statului îi cere senatorului liberal despăgubiri modice în valoare de 100 de lei.

Sorin Roşca Stănescu a declarat, în repetate rânduri, faptul că Traian Băsescu ar fi primit mită de la Roşia Montana Gold Corporation.

"Evidenţa politicienilor mituiţi, a unei bune părţi, nu chiar a celor mai importanţi, o are Corina Vinţan, care a fost purtător de cuvânt în Ministerul de Externe, mâna dreaptă a lui Răzvan Ungureanu, care şi-a făcut un ONG care are un contract cu Gold Corporation, care primeşte sume uriaşe de bani care apoi, de la doamna Vinţan, în baza unor contracte, sunt virate în beneficiul unor politicieni", a spus senatorul în cadrul unei emisiuni televizate.

Senatorul liberal a precizat că în această listă figurează şi preşedintele ţării, "care azi ţine un discurs în favoarea proiectului Roşia Montană şi cu două zile înainte de o afirmaţie de genul ăsta, creşte, cineva cumpără acţiuni".

Guvernul a aprobat, pe 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minieră de la Roşia Montană, de către Roşia Montană Gold Corporation. Legea prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Iniţiatorii proiectului sunt miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici