Tăriceanu: De o vreme, Curtea Constituţională legiferează, în paralel, cu Parlamentul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, în comisia de revizuire a Constituţiei, că se observă că, de curând, Parlamentul împarte atribuţiile de legiuitor cu Curtea Constituţionlală, aceasta legiferând, în paralel, cu forul legislativ.

443 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: De o vreme, Curtea Constituţională legiferează, în paralel, cu Parlamentul

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Aprecierea mea este că o vreme (...) Parlamentul începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare cu Curtea Constituţională. Această împărţire de suveranitate o acceptăm ca atare sau încercăm să o corectăm şi să lăsăm Parlamentul singura instituţie legiuitoare din România? Observăm de curând, săptămâna trecută, Curtea Constituţională ia decizii care sunt obligatorii pentru Parlament, e un lucru aproape inedit. Toate aceste lucruri trebuie să le observăm, dacă vrem", a afirmat Tăriceanu în cadrul comisiei de revizuire a Constituţiei.

El a explicat, ulterior, că Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare, arătând că are această obiecţie care este şi a altor oameni politici şi specialişti în drept constituţional.

"După cum vedeţi, Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare şi facem acest lucru, de o bucată de vreme, împreună cu Curtea Constituţională, care legiferează la rândul ei, în paralel, cu Parlamentul. Nu am spus că CC nu ar trebui să nu aibă un control de constituţionalitate, dar am această obiecţie şi punct de vedere pe care îl ridic în dezbaterea publică. Este o chestiune care nu este observată numai de mine, ci şi alţi oameni politici şi specialişti în drept constituţional", a spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a făcut această afirmaţie la comisie, arătând că partidele trebuie să hotărească care sunt principiile de revizuire a Constituţiei.

"Ar fi bine să ne hotărâm revizuirea Constituţiei către ce se îndreaptă. Ne duce mai degrabă către întărirea prerogativelor prezidenţiale, către un regim prezidenţial sau parlamentar. E nevoie de o consolidare a modului în care este aplicat principiul separării puterilor în stat sau rămânem la ceea ce este? Suntem întăriţi cu independenţa puterilor în stat sau nu?", a mai spus Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici