Tăriceanu despre alocaţiile mamelor: Sunt sume modeste. E treaba Guvernului să facă o alocare corectă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a contrazis pe purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, în problema alocaţiilor mamelor, afirmând că este sarcina Guvernului să aloce corect fondurile pentru obiectivele strategice, printre acestea numărându-se şi evoluţia demografică.

1065 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu despre alocaţiile mamelor: Sunt sume modeste. E treaba Guvernului să facă o alocare corectă

Tăriceanu despre alocaţiile mamelor:Sunt sume modeste.E treaba Guvernului să facă o alocare corectă (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"Mie mi se pare nepotrivit răspunsul Guvernului, al primului ministru, că trebuie Parlamentul să spună de unde sunt bani. Răspunsul dovedeşte un singur lucru, anume neînţelegea unei probleme fundamentale, care este evoluţia demografică a României. Avem o o rată a natalităţii extrem de scăzută, populaţia României este în descreştere. Este evident că acesta este numai una dintre măsurile absolut necesare pentru stimularea natalităţii în România, fiindcă altfel riscăm ca la orizontul anului 2050, care nu e aşa de departe, să ajungă cu o populaţie de numai 16 milioane de locuitori. Trebuie să ne gândim că măsurile care sunt astăzi adoptate nu îşi aduc efectele în piaţa muncii decât peste 20 de ani. Urgenţa adoptării unei asemenea măsuri şi găsirea de către Guvern, că este sarcina Guvernului să aloce corect fondurile pentru obiectivele strategice, este foarte clară", a declarat preşedintele Senatului.

El a mai spus că printre problemele de strategie prioritară a ţării se regăsesc şi creşterea demografică şi stimularea natalităţii.

"Este sarcina Guvernului să găsească rapid soluţia, având în vedere că încasările bugetare sunt în creştere. Eu cred că, văznd sumele modeste necesare pentru acoperirea acestor obligaţii pe care legea le prevede, nu reprezintă o problemă serioasă. Cred că e mai mult o dovadă a lipsei de înţelegere profundă a lucrurilor", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Guvernul aşteaptă ca Parlamentul să precizeze care sunt sursele de finanţare pentru majorarea plafonului indemnizaţiilor pentru mame, aşa cum prevede Constituţia, a reiterat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după ce jurnaliştii l-au întrebat dacă legea va fi contestată la CCR.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului, dar şi eliminarea plafonului de 3400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât.

Legea merge la promulgare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici