Tăriceanu îl atacă pe Iohannis: Ordonă guvernului să elaboreze un proiect de lege, iar apoi ordonă CSM să se ralieze la acţiunile guvernului

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedintele Klaus Iohannis, după o şedinţă politică „profund neconstituţională” cu liberalii, ordonă Guvernului să elaboreze un proiect de lege în domeniul justiţiei, precum şi „CSM să se ralieze prompt la acţiunile” Executivului.

466 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu îl atacă pe Iohannis: Ordonă guvernului să elaboreze un proiect de lege, iar apoi ordonă CSM să se ralieze la acţiunile guvernului

Tăriceanu: Iohannis ordonă Guvernului şi CSM să se ralieze prompt la acţiunile Executivului

„S-a terminat, înţeleg, şi cu mimarea democraţiei de către preşedintele ”tuturor românilor” care face şedinţe la Vila Lac cu liderii unui partid politic. Dl. Iohannis a lepădat orice precauţie, orice spoială de neutralitate, orice aparenţă de respect faţă de limitele funcţiei şi a ieşit să ordone instituţiilor statului trecerea la măsuri pe gustul domniei sale. Domnul Klaus Werner Iohannis, la o zi după şedinţa politică profund neconstituţională cu un partid politic - unde a trasat sarcini de campanie şi a făcut un program de acţiuni comune - ordonă guvernului să elaboreze un proiect de lege şi nu oricum, ci în regim de urgenţă. Domnul Iohannis nu se opreşte aici, ci ordonă CSM să se ralieze prompt acţiunii guvernului. ”Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, şi CSM-ul”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, pe Facebook.

Liderul ALDE completează că şeful statului este speriat de gândul că nu mai poate folosi magistraţii la alegerile prezidenţiale, aşa cum a făcut în 2014.

„Domnule Iohannis, am înţeles mai de mult că vă doare secţia de investigare a magistraţilor şi independenţa ei. Am înţeles că vă sperie gândul că în alegerile prezidenţiale de anul acesta nu se vor mai putea folosi procurorii şi judecătorii, precum în 2014, ca să vă netezească drumul spre un nou mandat. Nu se mai fac aşa lesne dosare magistraţilor incomozi spre a putea fi şantajaţi în numele unor interese politice înalte. Nu se mai pot amâna procesele dvs. până după ce vă veţi fi obţinut alegerea şi imunitatea prezidenţială, ca în 2014”, a adăugat Tăriceanu.

El mai spune că preşedintele Iohannis încearcă să pună „şaua pe CSM”.

„Era bine când acele anchetări de magistraţi se făceau sub pulpana DNA şi nu e bine când se fac acum, sub controlul CSM, garant al independenţei Justiţiei! Să mă mai mir, deci, că vă străduiţi să puneţi şaua pe CSM? Nu vă interesează ce spun mii de magistraţi cărora li s-au făcut abuziv dosare, în scop de şantaj. Vă interesează strict ce spun GRECO ori Comisia de la Veneţia, ori alte organisme externe care văd doar ce le convine să vadă!”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE conchide că declaraţiile şefului statului sunt de o gravitate maximă şi nu trebuie să rămână nesancţionate. Acesta mai afirmă că nu trebuie „să devenim toţi complicii unui preşedinte al cărui singur scop este să se mai aleagă un mandat”.

„După Hiroshima, unul ca dumneavoastră., domnule Iohannis, ar fi remarcat, probabil, doar praful produs de clădirile dărâmate şi pericolul de a fi cărat de vânt peste hotare şi nu tragedia umană produsă acolo. Declaraţiile de astăzi (miercuri - n.r.) sunt de o gravitate extremă şi nu trebuie să rămână nesancţionate. Nu trebuie să devenim toţi complicii unui preşedinte al cărui singur scop este să se mai aleagă un mandat”, a conchis Tăriceanu.

Reacţia liderului ALDE vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o iniţiativă legislativă pentru a corecta "anomalia" care este Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum şi alte neregularităţi din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

Şeful statului a solicitat astfel Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru „reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu statul de drept, cu voinţa populară şi în acord cu organismele europene”.

„Acestui demers trebuie să i se alieze şi CSM cu asumarea de garant al justiţiei”, a completat Iohannis.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Taguri:
tăriceanu,
iohannis,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici