Tăriceanu: Nu orice chestiune referitoare la abuzul în serviciu necesită un prag / Tarcea, despre modificarea pragului prin OUG: Condiţia urgenţei ar putea fi îndeplinită

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că nu orice chestiune referitoare la abuzul în serviciu necesită un prag, subliniind că aşteaptă din partea Ministerului Justiţiei să prezinte o propunere în acest sens.

626 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Nu orice chestiune referitoare la abuzul în serviciu necesită un prag / Tarcea, despre modificarea pragului prin OUG: Condiţia urgenţei ar putea fi îndeplinită

Tăriceanu: Nu orice chestiune referitoare la abuzul în serviciu necesită un prag. Să aşteptăm propunerea Ministerului Justiţiei

"Nu orice chestiune referitoare la abuzul în serviciu poate să necesite un prag. În cazul în care abuzul în serviciu afectează drepturi şi libertăţi fundamentale este o chestiune, în cazul în care abuzul în serviciu creează un prejudiciu material, este o altă problemă. Cred că trebuie să aşteptăm propunerea pe care pe care o va face Ministerul Justiţiei şi pe care o va înainta Parlamentului", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Şeful Senatului a mai spus că, în prezent, există "interpretări diferite" pe această temă, însă aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţională a României.

"Eu nu vreau să îmi exprim păreri personale pe chestiuni juridice în care nu am pregătirea necesară. Prefer să las ministrului Justiţiei şi celor care au pregătirea necesară libertatea de a analiza şi a decide. Aşteptăm în continuare decizia CCR pe sesizarea de neconstituţionalitate care viza acest prag. Există interpretări diferite. În trecut, asociaţiile magistraţilor au solicitat introducerea unui prag. Noi facem de foarte multe ori - mă refer la opinia publică şi, din păcate mulţi dintre analişti - facem o confuzie deliberată sau nu între răspunderea penală şi răspunderea administrativă, lucruri care sunt delimitate în mod clar în alte legi care funcţionează în România", a spus Tăriceanu.

La rândul ei, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, referitor la modificarea pragului la abuz în serviciu, că dacă decizia Curţii Constituţională nu poate fi îndeplinită decât prin modificare legislativă, atunci condiţia urgenţei ar putea fi îndeplinită.

"Ordonanţa de urgenţă se justifică întotdeauna atunci când există o urgenţă. Prin urmare, dacă instituţia abuzului în serviciu astfel cum a fost conturată de Curtea Constituţională nu poate fi pusă în aplicare de instanţă decât în urma unei modificări legislative, şi din punctul meu de vedere condiţia urgenţei ar putea fi îndeplinită. Sunt de acord cu punctul de vedere al ministrului Justiţiei", a declarat Cristina Tarcea, la ieşirea de la şedinţa plenului CSM.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis luni, întrebat la ce sumă ar trebui să fie stabilit pragul pe abuzul în serviciu, că Ministerul Public a transmis un punct de vedere fără prag.

"Noi deja avem un punct de vedere al Ministerului Public şi îl găsiţi pe site. Nu revenim la ceea ce am spus. Noi avem un punct de vedere fără prag", a declarat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ministerul Justiţiei a anunţat că urmează să fie impus un prag valoric în cazul abuzului în serviciu. Precizarea a fost făcută după ce CCR a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, precizând că sarcina reglementării unui prag revine Parlamentului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici