Taubman: Modificările Cpp şi CP - îngrijorătoare pentru români şi pentru prieteni ai României

Ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat joi, că propunerile de amendamente pentru Codul penal şi Codul de procedură penală „sunt destul de îngrijorătoare, pentru români şi pentru prieteni ai României”.

4 afișări
Imaginea articolului Taubman: Modificările Cpp şi CP - îngrijorătoare pentru români şi pentru prieteni ai României

Taubman: Modificările Cpp şi CP - îngrijorătoare pentru români şi pentru prieteni ai României

Taubman a apreciat ca fiind la fel de îngrijorător faptul că recentele amendamente "au fost adoptate aprope fără dezbateri”, aproape fără consultări cu autorităţile juridiciare şi cele responsabile de aplicarea legii, aproape fără transparenţă sau responsabilitate pentru opinia publică.

Taubman a apreciat că, dată fiind importantă reformei juridiciare şi a combaterii corupţiei în România, „nu ar fi trebuit mers pe astfel de căi scurte în detrimentrul parcurgerii unui proces democratic, normal şi responsabil".

Nicholas Taubman a declarat că este "destul de îngrijorat" cu privire la recentele acţiuni ale Parlamentului pentru a slăbi capacitatea procurorilor şi a autorităţilor de aplicare a legii în combaterea infracţiunilor grave precum mita şi corupţia.

"Ştim că aceste probleme există în România, există în orice societate, inclusiv în cea din care provin eu. Nu este imaginaţia noastră; am văzut cu ochii noştri inclusiv în ultimele săptămâni", a spus Taubman.

El a precizat că a avut o serie de întâlniri cu oficiali români de rang înalt în timpul cărora a fost informat "cu privire la impactul negativ grav pe care recentele amendamente aduse de Parlament Codului penal şi Codului de Procedură Penală l-ar putea avea asupra derulării anchetelor şi asupra capacităţii procurorilor de a aproba cazurile în instanţă în mod eficace".

"Instrumentele şi tehnicile de anchetă pe care aceşti parlamentari doresc să le elimine în România sunt exact cele care sunt folosite la scară largă atât în Europa, cât şi în Statele Unite în scopul de protejare a bunului public şi de tragere la răspundere a oficialilor de la toate nivelurile", a mai spus Taubman.

El a adăugat că numeroşi experţi români şi internaţionali şi-au exprimat îngrijorarea că, dacă vor fi promulgate aceste modificări, ar reprezenta un adevărat pas înapoi în eforturile României de a combate numeroase tipuri grave de infracţiuni şi corupţie.

"Nu sunt avocat şi nici judecător, dar bunul simţ ne spune că o lege care ar face aproape imposibile activităţile de percheziţie ale poliţiei, dacă nu informează suspectul în prealabil - de exemplu într-un caz de trafic de droguri - este o lege proastă", a apreciat Taubman.

"Este oare logic să legiferezi o limită de 6 luni pentru anchetele penale? Foarte puţini capi ai mafiei ar fi fost vreodată condamnaţi sau arestaţi pe o astfel de bază juridică", a mai afirmat Taubman

"Este oare logic ca suspecţii reţinuţi - inclusiv criminali sau violatori - să fie eliberaţi din arest după 24 de ore dacă avocatul apărării nu se prezintă în faţa instanţei?", s-a mai întrebat Taubman.

El a menţionat articolele apărute în presă referitoare la "propunerea de ridicare a pragului economic pentru infracţiunile cu consecinţe deosebit de grave la o cifră uluitoare - echivalentul a 9 milioane de euro".

"Este oare logic? Oare aceste tipuri de schimbări sunt în interesul României şi al românilor? Vor trimite oare aceste schimbări un semnal pozitiv în străinătate, conform căruia România rămâne angajată în procesul de reformare a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei", s-a mai întrebat ambasadorul SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici