Tensiuni între liderii Coaliţiei. Legea offshore, întoarsă din PLEN/ Tăriceanu: Am fost luaţi pe nepregătite/ Dragnea: Nu sunt comentatorul ALDE

Camera Deputaţilor a votat, în plenul de miercuri, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabileşte criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Astfel, deputaţii au aprobat cu 210 voturi „pentru” şi o singură abţinere, retrimiterea Legii offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o săptămână. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, referindu-se la proiectul legii offshore, că deputaţii ALDE care fac parte din Comisia de industrii ”fost luaţi pe nepregătite cu serie de modificări prezentate la comisie în ultimul moment”.

2391 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între liderii Coaliţiei. Legea offshore, întoarsă din PLEN/ Tăriceanu: Am fost luaţi pe nepregătite/ Dragnea: Nu sunt comentatorul ALDE

Tensiuni între liderii Coaliţiei. Legea offshore, întoarsă din PLEN/ Tăriceanu: Am fost luaţi pe nepregătite/ Dragnea: Nu sunt comentatorul ALDE

„Este un subiect extrem de sensibil. Au fost schimbări în ultimele două săptămâni şi ar fi bine să înţelegem toate raţionamentele, cifrele, şi poate ar fi bine să amânăm o săptămână votul pe acest proieect de lege şi să ne aduncăm toţi liderii din Parlament şi poate ajungem la o decizie consensuală. Solicităm retrimiterea la comisii pentru o săptămână”, a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Intervenţia lui Kelemen a avut loc în debutul dezbaterilor pe legea offshore, la finalul cărora deputaţii ar fi trebuit să acorde votul final pe marginea proiectlui.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, a fost de acord cu propunerea UDMR.

„Interesul PSD este ca legea să treacă în interesul naţional”, a spus acesta.

Tăriceanu: La legea offshore am fost luaţi pe nepregătite cu modificări prezentate în ultimul moment

”Am fost luaţi pe nepregătite cu serie de modificări prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor, pentru că ele nu au fost însoţie de nicio notă explicativă legată de efectele financiare pe care le produc. Colegii mei vor un proiect care să reflecte echilibrat care să ţină cont de interesele investitotirlor, de a aduce câştiguri pentru stat şi de a exploata resursele României”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că România nu trebuie nu devină dependentă pe viitor de gazele de import.

”Avem resursă naturală care poate să asigure independenţa energitică a României pe termen mediu şi lung. România poate să fie un actor principal. Prin urmare din partea MFP, a Guvernului aşteptăm aceste evaluări care să permită membrilor Comisiei să adopte o poziţie şi cred că avem şi datoria să explicăm cetăţenilor români de ce e mai bună soluţia cu 30% sau dacă e mai bine cu 20% de ce am redus la 20%”, a adăugat liderul ALDE.

El a negat existenţa unor tensiuni politice în interiorul coaliţiei de guvernare.

”Comisia trebuie să integreze la dezbatere opinia Guvernului care nu exista, trebuie să aibă de asemenea punctul de vedere ai Asociaţiilor Concesionarilor Exploatărilor Maritime. E o problemă mai degrabă de proceduri. Nu e o problemă de politică cu PSD. Deci e o problemă legată de câştigul statului şi în al doilea rând de securitatea statului care profită de această lege”, a mai afirmat Tăriceanu.

Camera Deputaţilor a votat, în plenul de miercuri, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabileşte criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Astfel, deputaţii au aprobat cu 210 voturi „pentru” şi o singură abţinere, retrimiterea Legii offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o săptămână.

Dragnea, despre legea offshore: Nu se putea întruni o majoritate. Nu-s comentatorul ALDE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, referitor la legea offshore, că formaţiunea sa va susţine poziţia din Comisie . El a refuzat să comenteze declaraţiile deputatului ALDE Varujan Vosganian despre prezenţa Guvernului la dezbateri: ”Nu-s comentatorul ALDE”.

”PSD a fost de acord să se reîntoarcă la comisie legea offshore, pentru că se pare că nu se putea întruni o majoritate pentru a fi votată şi dacă nu ar fi fost această majoritate ar fi pica propunerea şi ar fi rămas în vigoare forma din vară. PSD îşi va susţine poziţia din Comisie. Există calcule şi analize făcute de specialişti din finanţe. Cred că e nevoie ca toate discuţiile să fie transparente şi transmise publicului larg pentru ca orice român să ştie ce efecte are legea, pozitive sau negative”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a refuzat să comenteze declaraţia deputatului ALDE Varujan Vosganian, care a cerut prezenţa Guvernului la dezbaterile din Comisia de Industrii.

”Eu nu-s comentatorul ALDE. Fiecare grup parlamentar a avut o poziţie pe care şi-a susţinut-o pe marginea acestei legi”, a punctat Dragnea.

Camera Deputaţilor a votat, în plenul de miercuri, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabileşte criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Votul în plenul de miercuri, vine după ce comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, în şedinţă comună, raportul privind Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente.

Deputaţii PSD au propus şi au adoptat schimbarea modului de impozitare a veniturilor suplimentare obţinute de investitori prin Legea offshore, prin votul dat marţi în comisiile reunite din Camera Deputaţilor.

În cadrul dezbaterii de marţi din Comisii, liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, marţi, la dezbaterea din comisii a Legii offshore, că parlamentarii formaţiunii nu vor vota amendamentele, pentru că nu există un punct de vedere al Guvernului şi nici un impact bugetar, după care aleşii ALDE au părăsit şedinţa.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, referindu-se la proiectul legii offshore, că deputaţii ALDE care fac parte din Comisia de industrii ”fost luaţi pe nepregătite cu serie de modificări prezentate la comisie în ultimul moment”.

”Am fost luaţi pe nepregătite cu serie de modificări prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor, pentru că ele nu au fost însoţie de nicio notă explicativă legată de efectele financiare pe care le produc. Colegii mei vor un proiect care să reflecte echilibrat care să ţină cont de interesele investitotirlor, de a aduce câştiguri pentru stat şi de a exploata resursele României”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

CITEŞTE mai departe principalele modificări....

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici