Teodorovici dezvăluie pe ce argumente juridice se bazează aprobarea rectificării bugetare fără aviz din partea CSAT

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, după aprobarea de către Guvern a rectificării fără avizul CSAT, că decizia Executivului s-a fundamentat pe un punct de vedere transmis de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în care se face referire la decizii CCR.

1829 afișări
Imaginea articolului Teodorovici dezvăluie pe ce argumente juridice se bazează aprobarea rectificării bugetare fără aviz din partea CSAT

Teodorovici: Rectificarea bugetară s-a fundamentat pe punctul de vedere al ministrului Justiţiei

„Noi am avut şi am prezentat astăzi, la începutul discuţiei pe rectificare, un punct de vedere pe care ni l-a transmis ministrul Tudorel Toader înaintea şedinţei de Guvern, chiar ieri, şi anume un punct de vedere care fundamentează destul de bine decizia legală a Guvernul, de astăzi, de a rectifica bugetul fără avizul CSAT. Sunt, dacă nu mă înşel, trei decizii ale CCR din 2011, decizia 383, 574 si 575, care fundamentează că un aviz este obligatoriu de solicitat, dar nu trebuie sa aştepţi un astfel de aviz. În cele trei decizii se spune foarte clar că refuzul sau împiedicarea unui aviz reprezintă o înţelegere greşită a rolului său legal şi constituţional fără a fi însă afectată constituţionalitatea legii asupra căreia nu a fost dat avizul”, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă se aşteaptă ca legea de aprobare a OUG privind rectificarea bugetară să fie atacată la CCR după aprobarea ei în Parlament, Teodorovici a răspuns: „Având în vedere practica din ultima perioadă, cu toţii ne aşteptăm ca orice iese din Parlament să fie undeva atacat".

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, prima rectificare bugetară pe anul 2018, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Nelu Barbu, la finalul şedinţei de la Palatul Victoria. Rectificarea bugetară a fost adoptată fără avizul CSAT, proiectul fiind introdus pe ordinea suplimentară a şedinţei de miercuri a Executivului.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, miercuri, că Executivul va adopta rectificarea bugetară, deoarece şi-a îndeplinit obligaţia de a cere CSAT un punct de vedere, ea afirmând că şi-ar fi dorit ca acest proiect să fie rezultatul unui consens între Preşedinţie şi Guvern.

”Rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei. Mi-aş fi ddorit ca acest proiect deosebit de important pentru români să fie rezultatul unui consens între două instituţii importante ale statului - Preşedinţie şi Guvern. Orice situaţie complexă, însă, are cel puţin o soluţie, iar soluţia aleasă de Guvern er să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligaţia de a cere CSAT un punct de vedere, ne îndeplinim responsabilitatea de a asigura continuitatea în finanţare”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.

Ea a mai spus că a încercat, în ultima perioadă, să-l facă pe preşedintele Iohannis să înţeleagă faptul că rectificarea bugetară trebuie aprobată pentru a nu afecta bunul mers al economiei.

”Guvernul României nu va accepta ca drepturile românilor la pensii, salarii, sănătate, să fie periclitate de lupta politică. Oamenii au nevoie de investiţii, de medicamente, de pensii şi salarii livrate la timp, fermierii afectaţi de virusul pestei porcine au nevoie de sprijin financiar, iar agricultorii au nevoie la timp de bani din subvenţii pentru a putea începe lucrările”, a conchis Viorica Dăncilă.

ostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, declară că rectificarea bugetară poate fi adoptată chiar şi fără avizul CSAT, însă numai printr-o decizie a Parlamentului.

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că rectificarea bugetară poate fi adoptată, după ce s-a solicitat avizul CSAT, chiar dacă acesta este negativ sau nu a fost dat, însă decizia trebuie luată de Parlamentul României nu de Guvern, prin Ordonanţa guvernamentală.

"Este o practică, o decizie Curţii Constituţionale, care spune că avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu să se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea să treacă şi să adopte rectificarea trecând peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativă ar putea să facă acest lucru pentru că este forul legislativ suprem.Nimeni nu îl poate opri să facă asta", a decarat Zegrean.

Precizările vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că şedinţa CSAT a fost suspendată şi aşteaptă ca Guvernul să vină cu un nou proiect de rectificare, după ce membrii Consiliului Suprem nu au căzut la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare.

"Nu s-a putut obţine consens, unanimitate şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Aşadar am suspendat şedinţa CSAT", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a cerut Executivului să vină cu un proiect care să elimine tăierile "inexplicabile" ale bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.

"Prin această suspendare am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunţe la aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip şicană politică, să se revină la discuţii, la colaborări şi imediat ce situaţia va fi remediată, se va putea obţine avizul CSAT. Este numai răspunderea guvernului pentru ce se întâmplă în continuare. (...) Dacă dorim să insistăm pe şicane politice atunci lucrurile s-ar putea corecta puţin mai greu (...) România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine. (...) Avem instituţii, avem servcii performante care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie şi nu poate să fie diminuată pentru nişte considerente de politică măruntă", a spus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici