Tokes îi cere lui Băsescu să medieze conflictul său cu europarlamentarii PD

Episcopul reformat de Oradea Laszlo Tokes, aflat în Australia în concediu, îi cere preşedintelui Traian Băsescu, prin intermediul unui comunicat de presă, medierea conflictului cu reprezentanţii PD, care se opun acceptării sale în grupul Partidului Popularilor Europeni din Parlamentul European.

1 afișare
Imaginea articolului Tokes îi cere lui Băsescu să medieze conflictul său cu europarlamentarii PD

Tokes îi cere lui Băsescu să medieze conflictul său cu europarlamentarii PD

În comunicatul dat publicităţii, vineri, Tokes aminteşte că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Cotroceni cu şeful statului la începutul lunii decembrie Traian Băsescu i-a promis că îl va sprijini pe lângă preşedintele PPE, Wilfred Martens. Tokes îi cere preşedintelui să intervină pentru organizarea unui dialog cu aleşii PD şi PLD din Parlamentul European, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În decembrie, am acceptat recomandarea de a nu pune în faţă, încă de la început, revendicările noastre de autonomie, astfel încât să nu exportăm în Europa vechiul conflict româno-maghiar", se arată în comunicatul lui Tokes.

"Cu atât mai surprinzător a fost să aflu de la fostul primar PD al Oradiei, Petru Filip, acum europarlamentar, că delegaţia română din PE ar fi decis cu vot secret să nu fiu sprijinit pentru aderarea la grupul popular. Ulterior, am aflat că, în realitate, aleşii UDMR şi ai PLD nici nu au participat la acel vot secret şi că decizia era doar a grupului PD", arată Tokes.

Prin intermediul comunicatului, episcopul europarlamentar îşi exprimă convingerea că "acest conflict ar putea fi rezolvat prin dialog şi negociere" şi îi solicită preşedintelui Traian Băsescu "să medieze un dialog pe această temă, întrucât el ar fi nu doar în interesul comunităţii maghiare din Transilvania, ci al tuturor românilor".

În finalul comunicatului, Tokes mai arată că "anul nou trebuie şi poate să înceapă cu o conlucrare constructivă, în interesul naţional" şi afirmă că aşteaptă un răspuns din partea preşedintelui Băsescu.

Conform şefului cabinetului europarlamentar de la Bruxelles al lui Laszlo Tokes, Szilagyi Zsolt, problema acceptării episcopului în PPE va fi decisă în prima sesiune a PE, fie la Bruxelles, în perioada 7-10 ianuarie, fie la Strasbourg, în perioada 14-17 ianuarie.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Traian Băsescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe europarlamentarul independent Laszlo Tokes. Ulterior, Tokes a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că Băsescu i-a promis sprijinul pentru admiterea în grupul PPE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici