Tokes: Maghiarii sunt îndreptăţiţi ca limba lor să devină oficială în Transilvania

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, susţine că maghiarii "sunt îndreptăţiţi" ca limba lor să devină una oficială în Cluj-Napoca şi în Transilvania.

20 afișări
Imaginea articolului Tokes: Maghiarii sunt îndreptăţiţi ca limba lor să devină oficială în Transilvania

Tokes: Maghiarii sunt îndreptăţiţi ca limba lor să devină oficială în Transilvania (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Tokes a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că "este de neacceptat" ca limba maghiară să nu se regăsească pe plăcuţele informative pe care Primăria Cluj-Napoca intenţionează să le amplaseze pe monumentele istorice din oraş.

"Este de neacceptat ca, tocmai la Cluj-Napoca, unde a fost capitala voievodatului Transilvaniei timp de secole, limba maghiară să nu figureze pe aceste plăcuţe. Noi, cei care trăim aici, suntem îndreptăţiţi ca limba noastră să devină o limbă oficială, nu numai în Cluj-Napoca, ci şi în întreaga Transilvanie", a afirmat Tokes Laszlo.

Mişcarea Angajament Civic şi portalul de internet în limba maghiară Transindex au strâns circa 22.500 de semnături pe o petiţie prin care se cere introducerea limbilor maghiară şi germană pe plăcuţele informative de pe monumentele istorice din Cluj-Napoca, documentul fiindu-i înmânat, joi, primarului Sorin Apostu.

"Semnatarii acestei petiţii solicită ca limbile maghiară şi germană să apară pe plăcuţele informative care urmează să fie montate pe monumentele istorice ale oraşului. Comunităţile germană şi maghiară au avut un rol important în istoria Clujului şi această iniţiativă a edilului şef (prin care plăcuţele să fie în limbile română, engleză şi franceză - n.r.) nu reflectă multiculturalismul Clujului", se arată în comunicatul citat.

Acţiunea de strângere a semnăturilor s-a desfăşurat în perioada 14-20 mai.

Laszlo Tokes s-a aflat, joi, la Cluj-Napoca, alături de preşedintele FIDESZ, Viktor Orban, în cadrul unui turneu electoral care face parte din campania pentru alegerile europarlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici