Tomac, despre conflictul SUA-Iran: UE nu are o politică externă unitară.Voi insista pe subiect în PE

Eugen Tomac a scris, sâmbătă, pe Facebook, că UE nu are o politică externă unitară prin care să se implice "mai energic" în negocierile din Orientul Mijlociu, după asasinarea lui Qassem Soleimani. Europarlamentarul a anunţat că va insista în Parlamentul European pentru ca UE să se implice.

171 afișări
Imaginea articolului Tomac, despre conflictul SUA-Iran: UE nu are o politică externă unitară.Voi insista pe subiect în PE

Tomac, despre conflictul SUA-Iran: UE nu are o politică externă unitară.Voi insista pe subiect în PE

"Când diplomaţii tac, armele vorbesc. Aşa s-a întâmplat în Irak în aceste zile. După scurta tăcere a Washingtonului, la ordinul dat de Preşedintele Trump a fost eliminat unul din stâlpii regimului iranian, generalul Soleimani, plus alţi lideri militari pro-iranieni din Irak, printr-un atac care va reaşeza întreg echilibrul de forţe din Orientul Mijlociu. Primul pas spre o nouă abordare l-a făcut chiar Donald Trump, care a afirmat că «Iranul nu a câştigat niciun război, dar nu a pierdut nicio negociere». Rămâne de văzut cât de mult vor reuşi diplomaţii să convingă Teheranul să nu renunţe la dialog pentru că, atunci când diplomaţii tac, ştim ce poate urma", a transmis Eugen Tomac.

Liderul PMP a afirmat c[ nu acceptă ca Rusia şi China să aibă "un cuvânt mai greu de spus" în privinţa tensiunilor din Orientul Mijlociu decât Uniunea Europeană.

"Regret enorm că, în acest moment extrem de riscant, Uniunea Europeană nu are o politică externă unitară prin care să se implice mai energic în negocierile din regiune. Un nou conflict va duce la destabilizarea regiunii, la noi valuri de imigranţi în Europa şi la noi resurse risipite spre zone de conflict. Acum e momentul să dăm testul maturităţii şi să demonstrăm că avem o diplomaţie capabilă să convingă. Nu pot accepta ideea că Moscova sau Beijingul au un cuvânt mai greu de spus decât Uniunea Europeană. Rămâne de văzut ce va decide Comisia Europeană, dar eu voi insista pe acest subiect în Parlamentul European pentru că nu cred că politica prudenţei este cheia succesului într-o situaţie atât de riscantă şi imprevizibilă", a notat Eugen Tomac.

Qassem Soleimani, şeful Forţelor Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul.

Generalul, care a condus aripa internaţională a Gărzilor Revoluţionare şi a avut un rol cheie în războaiele din Siria şi Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă şi în străinătate. De asemenea, a contribuit în mod semnificativ la răspândirea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici