Toni Greblă, despre posibila candidatură a lui Kovesi la Parchetul European: E prematură şi nepotrivită

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat, pentru MEDIAFAX, că o posibilă candidatură a Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European este „prematură şi nepotrivită”, precizând că aceasta a dat un semnal pentru CSM, IJ şi PG, nu pentru Bruxelles.

3376 afișări
Imaginea articolului Toni Greblă, despre posibila candidatură a lui Kovesi la Parchetul European: E prematură şi nepotrivită

Toni Greblă, despre posibila candidatură a lui Kovesi la Parchetul European: E prematură şi nepotrivită

„Este şi prematură şi nepotrivită. În al treilea rând, cred că această ştire este dată mai mult pentru autorităţile române decât să reprezinte o ştire adevărată pentru o candidatură la Parchetul European. Curtea Constituţională a constatat în trei rânduri că ea a încălcat Consituţia. În declaraţiile publice pe care le-a făcut a declarat că nu dă doi bani pe deciziile CCR. Lăsând la o parte celelalte lucruri, numai acestea sunt suficiente pentru ca niciun lider european să nu poată să accepte o astfel de candidatură pentru un posibil viitor post în Parchetul European. Tehnic nu s-a declanşat nicio procedură de alegere a procurorului general al viitorului Parchet European. Vor fi aleşi membrii, procurorii în Parchetul European, iar aceştia îşi aleg procurorul general”, a afirmat Toni Greblă, joi pentru MEDIAFAX.

Întrebat ce crede că ar determina-o pe Laura Codruţa Kovesi să candideze pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European, Toni Greblă a răspuns: „Toţi procurorii din lume ar vrea să candideze pentru un asemenea post, dar acest anunţ a fost făcut pentru autorităţile române, nu pentru Bruxelles. A dat un semnal CSM, Inspecţiei Judiciare, Parchetului General: «vedeţi că s-ar putea să ajung procuror general european»”.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că fostul procuror-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a fost avidă de putere „încă înainte de a obţine funcţia de procuror general în România. Apoi s-a îmbolnăvit de putere, nu e numai avidă. Puterea a şi schimbat-o foarte mult”.

În spaţiul public au apărut informaţii că fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, va candida pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European.

Comisia Europeană a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că procedura de selecţie a procurorului-şef european este în curs, subliniind că Executivul UE nu e implicat în această activitate efectuată de o comisie independentă.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici