Top 8 parlamentari cu afaceri europene. Firmele senatorilor şi deputaţilor rulează 30 de milioane de euro pentru proiecte cu finanţare UE

Aproximativ 30 de milioane de euro este factura pentru proiectele derulate de firmele a opt parlamentari, care au primit finanţare din fonduri europene, potrivit datelor din declaraţiile de interese depuse de senatori şi deputaţi, scrie "Gândul".

841 afişări
Imaginea articolului Top 8 parlamentari cu afaceri europene. Firmele senatorilor şi deputaţilor rulează 30 de milioane de euro pentru proiecte cu finanţare UE

Top 8 parlamentari cu afaceri europene. Firmele senatorilor şi deputaţilor rulează 30 de milioane de euro pentru proiecte cu finanţare UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În top conduce senatorul PSD FlorinConstantinescu, firmei la care senatorul este acţionar,ACK, aprobându-i-se, în 2010, din fondul de mediu, un proiect de16,3 milioane de euro, din care 4,7 nerambursabili, relateazăGândul.

"Este vorba de un parc eolian de 40 de megawaţi. Proiectul afost depus în 2008, înainte ca eu să devin senator. Lucrarea nu aînceput încă", a declarat, pentru "Gândul", senatorul PSD.

Sorina Plăcintă, peste două milioane de euro pentru"inovaţie şi ecoeficienţă"

În clasamentul parlamentarilor performanţi la absorbţiafondurilor UE urmează senatorul PDL Sorina Plăcintă, fost ministrual Tineretului. Prin firmele Sorste, Imartextil şi Fundaţia ZiDeschisă, democrat-liberala are în portofoliu contracte finanţatede peste 4 milioane de euro, prin Ministerul Muncii, cel alEconomiei şi al Dezvoltării Regionale. Cel mai "gras" proiect alfirmei Sorste este de 2.096.467 de euro. A fost încheiat în aprilieacest an şi a primit finanţare de la Ministerul Economiei prinprogramul operaţional pentru creşterea competitivităţii, axaprioritară "Un sistem de producţie, inovaţie şi ecoeficienţă". Totde la Economie, societatea a primit ajutor nerambursabil de labugetul de stat, în valoare de 60 de mii de euro.

Aceeaşi firmă a Sorinei Plăcintă a primit finanţare şi pentrudouă proiecte în domeniul resurselor umane, unul anul trecut, învaloare de 479.475 de euro, şi unul semnat la începutul lui mai2011, în valoare de 475.421 de euro. Şi Fundaţia Zi Deschisă, alcărei fondator este senatorul PDL, a accesat, în 2010, fondurieuropene pentru un proiect de resurse umane în valoare de 502.475de euro. Prin Ministerul Dezvoltării şi Turismului, aceeaşifundaţie a primit undă verde pentru un proiect de "promovareaturismului şi creşterea infrastructurii necesare în scopulatractivităţii României ca destinaţie turistică", în valoare de231.480 de euro. Tot prin acelaşi minister, Imartextil al SorineiPlăcintă a primit aprobare pentru un proiect referitor lasprijinirea microîntreprinderilor, în valoare de 255.907 euro.

Dan Voiculescu, program de un milion de euro pentruFundaţia "Dan Voiculescu"

Şi senatorul PC Dan Voiculescu a simţit potenţialul pe care-loferă banii UE, potrivit declaraţiei sale de interese primindfinanţare pentru un program de aproape un milion de euro (966.451deeuro), pe o perioadă de 27 de luni, derulat de fundaţia care-ipoartă numele. Voiculescu mai declară două proiecte din banieuropeni obţinute de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România,organism din care face parte, în valoare de 2,7 milioane de euro.Programele derulate pe sectorul resurselor umane au fost încheiateîn 2010 şi 2011, se derulează pe o perioadă de până la 30 de lunişi au o valoare totală de 2.377.100 de euro, respectiv 365.523 deeuro.

Cristian Petrescu, 1,6 milioane pentru promovareatraseelor turistice

Pe locul al patrulea se situează deputatul PDL CristianPetrescu. Asociaţia Profesioniştilor de Turism din România pe careo conduce a primit aprobarea pentru şapte proiecte cu finanţarenerambursabilă, în valoare totală de 1.652.219 euro, obţinută prinMinisterul Dezvoltării şi Turismului. Cu toate acestea, el şi-atrecut în declaraţia de interese doar trei, a căror valoare este de705.612 euro. "Am trecut doar trei pentru că în cazul celorlalte nuam semnat contractul de finanţare. Când semnez, le trec", esteexplicaţia democrat-liberalului.

Toate proiectele au fost depuse în august 2010 şi parafate în2011. Asociaţia pe care Petrescu o conduce se angajează săpromoveze traseele turistice "în zonele naturale de recreere şiagrement" din Transilvania, Maramureş şi Bucovina, "Drumulcetăţilor dobrogene", "Drumul domnitorilor în ţinuturilemoldoveneşti" sau "Traseele naturale în zonele carstice din VestulMunţilor Apuseni". Pentru cele şapte proiecte se prevede tipărireaa 70.000 de ghiduri turistice şi a 210.000 de pliante saurealizarea a 70.000 de DVD-uri multimedia.

Pedelistul Marian Avram - afaceri europene prin firmafiului şi soţiei

1.585.897 euro se rulează prin firma fiului, în vârstă de 20 deani, al deputatului PDL Marian Avram. Only Serv SRL, al căruiadministrator este soţia pedelistului, a primit anul trecutfinanţare de la Ministerul Agriculturii pentru un proiect pe măsura121 "modernizarea exploataţiilor agricole". Contactat de "Gândul"pentru a face câteva precizări, Marian Avram s-a arătat extrem deiritat: "Nu faceţi legătura între o persoană juridică şi o persoanăfizică. Deputatul Avram nu are nicio legătură cu firma".

Fundaţiile lui Stanciu, campioane la reziliatcontracte

Interesat de fondurile nerambursabile este şi deputatul PSDAnghel Stanciu. Fundaţia Ecologică Green Iaşi, al cărui membrueste, a reuşit să obţină, în octombrie 2010, finanţare pentru patruproiecte în domeniul resurselor umane, cu o valoare totală de1.579.667 euro. Toate au fost însă reziliate patru luni mai târziu,în februarie 2011.

"Nu aş putea să vă spun exact când au fost depuse proiectele cănu eu mă ocup, dar trebuie să le declar. Eu sunt membru alfundaţiei. S-a înfiinţat în 1992 şi nu m-am retras, dar n-am niciolegătură cu aceste contracte. Despre reziliere, după câte ştiu eu,au fost nişte probleme cu aceste fonduri, cu avansurile de 30%,s-au dat doar 10%, dar nu ştiu exact", a explicat Anghel Stanciusituaţia. Dincolo de acestea, fundaţia mai are în derulare douăproiecte, unul încheiat la sfârşitul anului trecut, altul în mai2011, în valoare de 423.880 de euro, respectiv 388.642 euro.

Pedelistul Chirilă a luat bani pentru opensiune

Un alt deputat, PDL-istul Constantin Chirilă, a câştigat şi el,prin firma Gir Forrest la care este acţionar, finanţare pentru unproiect de 388.342 de euro, prin Agenţia de Plăţi pentru DezvoltareRurală şi Pescuit.

"Eu sunt doar acţionar. Nu ştiu exact când s-a depus proiectul,dar e depus de mai demult. Facem o pensiune turistică", a declaratpentru "Gândul" deputatul PDL.

Pesedistul Pop - 150 de mii de euro pentrumicroîntreprinderi

Tot de la Dezvoltare rurală şi pescuit a obţinut bani europenisenatorul PSD Gheorghe Pop, pe măsura 312, "Sprijin pentru creareaşi dezvoltarea de microîntreprinderi ".

Proiectul, aprobat în 2010, a fost depus de societatea BavariaAll Cons srl şi are o valoare de 150.032 de euro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici