Torţionarii tinerilor germani, tinuţi în sclavie la un centru din Maramureş, judecaţi de DIICOT

  • Procurorii DIICOT au trimis, vineri, în judecată administratorii centrului de reintegrare socială din Vişeu de Sus
  • Acuzaţiile sunt de trafic de minori, grup infracţional organizat şi lipsire de libertate
  • Tinerii germani care ajungeau în centru erau exploataţi prin muncă
880 afișări
Imaginea articolului Torţionarii tinerilor germani, tinuţi în sclavie la un centru din Maramureş, judecaţi de DIICOT

Torţionarii tinerilor germani, tinuţi în sclavie la un centru din Maramureş, judecaţi de DIICOT

Procurorii DIICOT i-au trimis vineri în judecată pe administratorii centrului de reintegrare socială din Vişeu de Sus, care, spun procurorii, au traficat tineri de naţionalitate germană. Capii programului sunt doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, care au cooptat şi alte persoane.

Concret, tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani cu probleme comportamentale veneau din Germania în complexul din Maramureş pentru a fi reeducaţi, dar de fapt aceştia erau supuşi unor tratamente abuzive şi exploataţi prin muncă.

„Aceste metode au presupus în realitate aplicarea unor metode barbare asupra minorilor, prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor fizice şi îndeplinirea unor servicii lucrative, exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă (bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis <arest>, exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc.) şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit acestuia, fondurile pentru funcţionarea „Projekt Maramureş” erau furnizate de statul german către o asociaţie înregistrată în aceeaşi ţară şi de aici direct către unul dintre inculpaţi.

„În cauză există probe că inculpaţii, profitând de programele de integrare socială finanţate de către statul german, au folosit cea mai mare parte a acestor fonduri în alte scopuri decât cele dedicate, însuşindu-şi sume de bani în mod ilicit”, susţin procurorii.

În dosar a fost implicat şi un asistent social de la DGASPC Maramureş, care a sprijinit activitatea „Projekt Maramureş” şi a ignorat condiţiile în care erau ţinuţi copiii.

„Deşi avea cunoştinţă de faptul că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţial, inculpatul nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii. De asemenea, inculpatul a efectuat controale la Centrul <Projekt Maramureş> însă nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în plasament, nu a întocmit niciun fel de sesizare cu privire la minorii găsiţi în centru, care se aflau acolo înainte de solicitarea plasamentului acestora de către autorităţile germane şi a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia acestora”, mai spun procurorii DIICOT.

Întreaga activitate a centrului a avut loc în perioada 2014-2019. Dosarul se va judeca la Tribunalul Maramureş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici