STENOGRAMA unei discuţii Băsescu-Blejnar. Preşedinţie: Discuţiile au vizat datoriile Rompetrol. Colectarea creanţelor este temă în CSAT

Traian Băsescu a fost interceptat, în septembrie 2010, în timp ce primea informări de la Sorin Blejnar, discuţia aflându-se în dosarul în care fostul şef al ANAF a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru favorizarea infractorului, susţine money.ro, care prezintă o stenogramă. Potrivit Preşedinţiei, discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF au vizat recuperarea datoriilor către stat ale companiei Rompetrol, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri CSAT din 28 iunie 2010.

3373 afișări
Imaginea articolului STENOGRAMA unei discuţii Băsescu-Blejnar. Preşedinţie: Discuţiile au vizat datoriile Rompetrol. Colectarea creanţelor este temă în CSAT

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Site-ul citat publică stenograma unei discuţii între două persoane identificate cu iniţialele S.B. şi T. B., despre care susţine că ar fi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi preşedintele Traian Băsescu

Nu exista o confirmare oficială că stenograma ar fi din dosarul "Motorina". Ministerul Public şi autorităţile judiciare din Braşov nu au dorit să comenteze în vreun fel asupra stenogramei care, potrivit sursei citate, ar fi din dosarul DIICOT Braşov.

Prezentăm textul stenogramei publicate de money.ro:

"Femeie: cabinet preşedintele României
Sorin Blejnar: sărut mâna. De la ANAF. Blejnar. Preşedintele ANAF sunt.
Femeie: Bună ziua, domnule Blejnar. Vă rog.
SB: Cu domnul preşedinte aş dori dacă se poate. Sau mai târziu sau când.
F: Rămâneţi pe telefon. Încerc să văd dacă îmi răspunde.
SB: Am înţeles
F: Mulţumesc.

Bărbat: Alo
SB: Să trăiţi, domnu preşedinte
Traian Băsescu: Salut, Sorine.
SB: V-am trimis o dată pe mail situaţia aia cu constructorii.
TB: Da. Mă, eu am şi făcut o confuzie că era primul în lista datornicilor Tehnologica şi am zis că e o listă cu constructori. Da nu erau numai constructori acolo.
SB: Este, este datornic. Dar a început procedura de executare pe el.
TB: Da
SB: Nu de acuma, e de vreo 2-3 luni
TB: Aha.
SB: El plăteşte, deci ei în general sunt plătitori buni ăştia. Dar tot timpul sunt cu restanţe datorită faptului că încasează de la CANDNR destul de greu.
TB: Da, da.
SB: Şi atunci noi am început să facem o altă procedură. Ne-am dus la CANDNR şi i-am făcut terţ poprit.
TB: Îhî
SB: Dacă o să vă uitaţi acolo pe ce am încasat noi, marea majoritate sunt pe popriri... desigur... adică le tăiem finanţarea, dar îi ţinem aşa, cât de cât sub control
TB: Da, aha
SB: Subiectul doi
TB: Da
SB: Am primit o hârtie de la Rompetrol
TB: Da
SB: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligaţiunilor ăla pe care le-am emis noi.
TB: Măi, fiţi atenţi că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc
SB: Ştiu. Asta e opinia mea
TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar
SB: Da, aşa este, aşa este. Şi eu am o decizie a consiliului concurenţei din 2005
TB: Da
SB: Care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parţială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit şi cu Bogdan, cu Chiriţoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Şi să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 şi nu aveam voie
TB: Da
SB: Ca să îi presăm în direcţia să ne plătească tot. Şi eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulţumim pt cele 54 de milioane, dar având în vedere toate consideraţiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.
TB: Aha
SB: Le spun că asta este doar o plată parţială şi că le mulţumim şi sperăm, le indicăm conturile şi spunem că până în 30.09.2010 aşteptăm şi celelalte plăţi să ni le plătească. Altfel, şi le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat şi trebuie să luăm măsurile legale de sancţionare nu mai ştiu ce.
TB: Mă, sfătuieşte cu juriştii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acţiuni, dar sunteţi minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să îşi facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteţi majoritari.
SB: Mâine este ziua în care noi avem opoziţia la majorarea de capital. Tocmai şi tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că ştiţi că am încercat cu ministerul justiţiei să modificăm ordonanţa.
TB: Da
SB: Şi au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internaţional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula
TB: Da
SB: Şi atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei
TB: Da
SB: Şi doi, opoziţia asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziţia la majorare
TB: Da
SB: Numai că în timpul ăsta lor le curge legea aşa cum este şi ne-au anunţat că... eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuţă bine gândită, care am vorbit-o deja cu chiriţoiu... să le spunem că altfel e ajutor de stat şi să intrăm cu ei pe o altă direcţie, pe comisia europeană, cu notificare, cu...
TB: Mă, gândiţi-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieţi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteţi fi majoritari. I-aţi primit.
SB: Da, am înţeles
TB: Adică, atenţie, că după ce i-ai primit...
SB: Cu tot respectul, domnule preşedinte, dar pe direcţia asta se va merge. Suntem cam legaţi de mâini şi de picioare. Pentru că aşa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut
TB: Da
SB: Da, în 2003. Deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe şmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu aşa le-am scris adresă, că le mulţumim, dar că înţelegem că e doar o plată parţială, având în vedere decizia consiliului concurenţei şi care la momentul respectiv
TB: Mă, Sorine, nu mă pricep.
SB: Nu, am înţeles
TB: Nu ştiu, dar aveţi grijă să nu ne trezim în situaţia în care spun, băieţi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaţi acţiuni. Sunteţi minoritari, asta e viaţa.
SB: Din păcate, asta o să fie
TB: Mă, vorbeşte cu ministrul justiţiei. Găsiţi o soluţie să...
SB: Am înţeles. Bine, domnule preşedinte
TB: Să ne putem valorifica toată creanţa.
SB: Am înţeles
TB: Bine
SB: Bine, cu mult respect
TB: La revedere"

Preşedinţie: Discuţiile cu Blejnar au vizat datoriile Rompetrol. Colectarea creanţelor, temă în CSAT

Administraţia Prezidenţială a transmis, vineri seară, un comunicat de presă în care face o serie de precizări referitor la apariţia în presă a interceptării unor convorbiri telefonice dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

Preşedinţia precizează că "este vorba despre trei interceptări telefonice" dintre preşedintele Traian Băsescu şi Sorin Blejnar.

"Discuţiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are faţă de statul român în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 28 iunie 2010, iar preşedintele României este şi preşedintele CSAT", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului semnat de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român a constituit şi subiect de discuţii la cel mai înalt nivel între preşedintele Băsescu şi preşedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaev, în cadrul celor două vizite pe care şeful statului le-a făcut la Astana (Kazahstan) în anul 2010 (2 - 3 martie 2010 şi, respectiv, 1 - 2 decembrie 2010), în condiţiile în care compania Rompetrol a fost achiziţionată de compania KazMunayGas, deţinută de statul Kazahstan.

"O lectură onestă a discuţiilor indică faptul că domnul preşedinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol faţă de statul român", se mai arată în comunicat.

Sorin Blejnar, trimis în judecată pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional, evaziune şi spălare de bani

În luna septembrie, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul "Motorina".

Potrivit preşedintelui Tribunalului Braşov, judecătorul Alina Mioc, în acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice, iar printre cei 17 inculpaţi persoane fizice se numără fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere. Fostul consilier al lui Blejnar, Codruţ Marta, care a fost şi el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpaţi.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov au dispus, în 1 august, începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală. "În fapt, se reţine că, în perioada martie - iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizaţ cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili", se preciza într-un comunciat al DIICOT Braşov .

Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a declarat, în 10 octombrie, la ieşirea de la Tribunalul Braşov, unde era programat primul termen în dosarul "Motorina", că procurorul de caz Marian Drilea, copilot al lui Ponta, are o problemă personală cu el şi face un abuz de autoritate, spunând că l-a reclamat la CSM.

La ieşirea din sala de judecată, fostul şef al AVAS Sorin Blejnar le-a declarat jurnaliştilor că este nevinovat şi că la următorul termen al procesului va aduce "toate elementele" care să demonstreze că nu a avut niciun fel de implicare în acest dosar. "Nu am avut niciun fel de implicare, nici măcar nu am numit vreun membru al acelei comisii de autorizare a firmelor implicate. Domnul procuror (procurorul DIICOT Marian Drilea -n.r.) ar fi trebui să aibă bunăvoinţa în acest dosar să cheme la audieri nişte martori ai acelei comisii să vadă dacă şi-au făcut sau nu treaba. Sigur, s-a plecat cu o idee preconcepută - Blejnar, vinovatul de serviciu, dar lucrurile se vor clarifica", a spus Sorin Blejnar. Întrebat dacă a avut vreo legătură cu firmele implicate în dosar, el a spus că nu cunoaşte pe nimeni din acele firme şi că, din contră, în 2010, când a fost solicitat de procurorul de caz printr-o adresă să le acorde sprijin anchetatorilor a făcut acest lucru.

Fostul şef al ANAF l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul de caz, spunând că a făcut o plângere la CSM împotriva acestuia, în care a prezentat toate elemnetele pentru a-şi susţine ideea că acesta are o problemă personală cu el.

"Cunoaşteţi cu toţii conflictul meu de notorietate cu Victor Ponta şi aţi văzut că datele sunt publice pe site-urile de specialitate. O să vedeţi că din 2007 pană în 2011 acest procuror a participat, în calitate de copilot, la curse din campionatele de raliuri. Poate încearcă să dobândească notorietate", a afirmat Blejnar.

Sorin Blejnar a mai spus că procurorul ar fi încercat în 2009, când el era şef al ANAF, să obţină un post de director adjunct la Vama Braşov. "Nu l-am acceptat pentru că era cercetat penal, dar eu am încredere că instanţele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred că procurorii din România sunt cinstiţi, dar mai sunt şi excepţii", a adăugat Blejnar.

Magistraţii au decis amânarea judecării cauzei, dispunând un nou termen pentru 6 noiembrie, pentru îndeplinirea unor proceduri de către inculpaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici