Tudorel Toader anunţă că încă nu i-a propus OUG pe completuri premierului: Probabil în termen scurt/ Ce spune ministrul despre completurile de trei judecători

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seară, că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională în privinţa constituirii completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

849 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader anunţă că încă nu i-a propus OUG pe completuri premierului: Probabil în termen scurt/ Ce spune ministrul despre completurile de trei judecători

Tudorel Toader anunţă că încă nu i-a propus OUG pe completuri premierului: Probabil în termen scurt

„Nu (i-am propus o variantă de OUG pe completuri premierului -n.r.)", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat dacă o va face, ministrul Justiţiei a răspuns pozitiv, precizând că asta se va întâmpla „probabil în termen scurt".

Pe 20 ianuarie, ministrul Justiţiei a anunţat că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Tudorel Toader a explicat că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluţiile completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare. Contestaţia în anulare în privinţa achitărilor poate fi făcută de procuror.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ulterior că faptul că Guvernul vrea să emită OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite nu împiedică deloc lupta împotriva corupţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a arătat că în cazul completurilor de trei magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „prin analogie, lucrurile sunt identice" cu cele de cinci judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens.

„Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Da. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate, să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate", a spus Tudorel Toader, la Antena 3.

„Vizavi de completele de cinci, Curtea Constituţională s-a pronunţat în conflict de natură constituţională, vizavi de completele de 3, sigur, Curtea se poate pronunţa la sesizarea Avocatului Poporului, autosesizare din oficiu ori a cuiva ori la o excepţie ridicată de partea oricărui proces, parte judecată în complet de 3, complet la rândul lui nelegal constituit. Ce vreau să spun? Sunt remedii", a conchis ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici