UDMR anunţă că susţine referendumul iniţiat de Iohannis şi modificarea Constituţiei/ Şeful statului face declaraţii de presă după prima zi de consultări

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi, în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei şi a referendumului din 26 mai, că partidul său susţine eliminarea ordonanţelor de urgenţă din legiferearea Guvernului, cu excepţia situaţiilor de criză, catastrofă sau război.

540 afișări
Imaginea articolului UDMR anunţă că susţine referendumul iniţiat de Iohannis şi modificarea Constituţiei/ Şeful statului face declaraţii de presă după prima zi de consultări

UDMR anunţă că susţine referendumul iniţiat de Iohannis şi modificarea Constituţiei

NOTĂ 19:00 - Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni

"Rezultatul referendumului este previzibil. Nimeni nu va alege să existe penali în funcţii publice. Noi suntem mai severi. Credem că instituţia OUG din Constituţie trebuie eliminată. Nu trebuie OUG în niciun domeniu. Acea întrebare trebuie să fie şi mai simplă şi trebuie să se refere la modul general la OUG. Aceste ordonanţe au creat pagube asupra statului şi societăţii. Această legiferare a Guvernului trebuie eliminată, cu excepţia cazului de crize sau război. Se poate legifera repede, în două sau trei săptămâni în Parlament dacă ai majoritate. A doua zi după referendum lucrurile nu se vor schimba. Rămâne un sentiment de frustrare în societate. Dorim acest lucru, dar nu se va întâmpla pe 27 mai. Ar fi nevoie de o nouă Constituţie", a declarat Kelemen Hunor, după consultările de joi la Cotroceni.

Liderul UDMR a mai adus un subiect în discuţie cu preşedintele, despre o decizie a Curţii de apel de la Târgu Mureş privind amenda de 80.000 euro aplicată primăriei Corund din Harghita.

"Am mai adus un subiect în discuţie, fără să aştept un răspuns de la dl preşedinte, nici nu se poate da un răspuns, fiindcă este o decizie a Curţii de apel. Nu ştiu dacă cunoştea situaţia de la Corund (judeţul Harghita – n.r.) unde primarul a primit amendă de 80.000 de euro pentru inscripţia biligvă pe frontispiciul Primăriei. Eu cred că este o decizie incorectă, o injustiţie. Că e vorba de sinonime, nu e vorba de sinonime, e o altă discuţie. De aceea am vrut să îi comunic preşedintelui aceste lucru fiindcă creează o frustare în comunitate. Să dai o amendă de 80.000 euro e chiar deplasată. Respect decizia instanţei, o va respecta şi primarul, vom căuta o soluţie, dar nu cred că este bine. O recomandare, dacă se întâmplă un referendum, să fie şi în limba minorităţilor etnice. O recomandare care nu are greutate foarte mare. Nu prea ţinem cont nici când ne place, nici când nu ne place", a completat Kelemen.

Din delegaţia UDMR la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis au mai făcut parte liderul senatorilor UDMR Zoltan-Attila Cseke şi alţi doi membri ai Uniunii.

Şeful statului a avut anterior consultări cu PNL, USR şi PMP.

Astfel, ulterior discuţiilor, liderul PMP Eugen Tomac a declarat, joi, că delegaţia partidului i-a propus lui Klaus Iohannis trei teme din care ar putea alege una pe care s-o includă ca întrebare la referendum, şi anume un număr de 300 de aleşi, eliminarea pensiilor speciale şi revenirea la alegerea în două tururi a primarilor.

Preşedintele USR Dan Barna, a declarat, joi, după consultările de la Cotroceni cu Klaus Iohannis pe tema justiţiei, că cele două întrebări la referendumul din 26 mai sunt foarte apropiate de temele deja transmise Parlamentului.

La rândul său, Ludovic Orban a declarat, după consultările cu şeful statului pe acest subiect, că liberalii vor garanta românilor că voinţa exprimată la referendum va presupune obligaţia PNL de a o transpune în Constituţie şi legislaţie.

De la ora 18.15 de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri sunt invitate la Cotroceni delegaţiile PSD şi ALDE, de la ora 11.00, respectiv ora 12.00. Preşedinţia a mai precizat că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au spus că nu vor fi prezenţi la Palatul Cotroceni.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.

La patru zile distanţă, şeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes naţional care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici