UDMR: Considerăm firească năzuinţa Ţinutului Secuiesc la autonomie teritorială

Participanţii la Conferinţa regională a reprezentanţilor UDMR în autorităţile locale, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Jimbolia, în judeţul Timiş, au adoptat o declaraţie în care apreciază drept "firească" năzuinţa Ţinutului Secuiesc la autonomie teritorială.

26 afișări
Imaginea articolului UDMR: Considerăm firească năzuinţa Ţinutului Secuiesc la autonomie teritorială

UDMR: Considerăm firească năzuinţa Ţinutului Secuiesc la autonomie teritorială (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Conform unui comunicat al UDMR remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, participanţii la reuniunea de la Jimbolia au adoptat o Declaraţie privind unirea administraţiilor locale pentru folosirea posibilităţilor de accesare a fondurilor Uniunii Europene, pentru dăinuirea şi modernizarea comunităţii maghiare, în care îşi fixează o serie de principii şi obiective.

Astfel, între dezideratele menţionate în document se află faptul că folosirea eficientă a fondurilor UE depinde de elaborarea planurilor de dezvoltare coordonate şi de unirea administraţiilor locale. "De aceea, Conferinţa Regională pentru Administraţie Locală a UDMR consideră ca sarcină primordială a sa unirea administraţiilor locale din Ţinutul Secuiesc, Partium şi din zonele de diasporă pentru asigurarea dezvoltării raţionale şi coordonate şi asigurarea dezvoltării durabile", se arată în declaraţie.

UDMR sprijină, de asemenea, înfiinţarea asociaţiilor de dezvoltare comunitară şi orice formă de asociere a administraţiilor locale, creşterea eficienţei colaborării lor, precum şi modernizarea, continuarea dezvoltărilor infrastructurale, folosind deopotrivă fondurile Uniunii Europene şi sprijinul financiar al Guvernului României.

"De viaţa noastră trebuie să decidem noi înşine. Ţelul nostru este respingerea centralizării, realizarea autonomiei culturale depline. Considerăm firească năzuinţa Ţinutului Secuiesc la autonomie teritorială", adaugă semnatarii documentului.

Aceştia susţin totodată limitarea atribuţiilor prefectului la controlul aplicării legislaţiei.

"Considerăm deosebit de necesară desăvârşirea procesului de descentralizare în conformitate cu principiile formulate în Programul UDMR. Este necesar să înceteze cât mai grabnic centralizarea în domeniul învăţământului, sănătăţii, protecţiei mediului şi al agriculturii. Concomitent, instituţiile descentralizate trebuie subordonate consiliilor judeţene, împreună cu resursele necesare funcţionării lor în continuare", se mai arată în declaraţie.

Menţionând că baza dezvoltării regionale eficiente o reprezintă resursele proprii şi valorile specifice ale comunităţii, UDMR îşi declară sprijinul pentru "reorganizarea regiunilor conform concepţiei Uniunii Democrate Maghiare din România".

Semnatarii mai precizează că sprijină desemnarea cât mai cuprinzătoare a candidaţilor pentru ca la alegerile locale să se poată prezenta în competiţie cei mai destoinici dintre ei.

"Unitatea de acţiune a tuturor zonelor din România locuite şi de maghiari - Diaspora, Partiumul, Ţinutul Secuiesc – este garanţia dăinuirii noastre. Numai aşa avem şansa de a ne păstra reprezentarea intereselor la toate nivelele", se arată în finalul declaraţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici