Un discurs video al preşedintelui Consiliului European, interzis la Shanghai

Autorităţile din China au anulat discursul video al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, programat la deschiderea unei importante expoziţii comerciale din Shanghai, potrivit Reuters.

193 afișări
Imaginea articolului Un discurs video al preşedintelui Consiliului European, interzis la Shanghai

Un discurs video al preşedintelui Consiliului European, interzis la Shanghai

Autorităţile chineze care se află în spatele unei importante expoziţii comerciale din Shanghai au retras din cadrul ceremoniei de deschidere un discurs al preşedintelui Consiliului European, care urma să critice „războiul ilegal" al Rusiei în Ucraina şi să facă apel la reducerea dependenţei comerciale faţă de China, au anunţat mai mulţi diplomaţi care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Videoclipul înregistrat al lui Charles Michel trebuia să fie unul dintre cele câteva discursuri ale liderilor mondiali şi ale şefilor de organizaţii internaţionale, inclusiv ale preşedintelui chinez Xi Jinping, la deschiderea expoziţiei internaţionale de importuri din China (CIIE) de vineri, au declarat trei diplomaţi europeni pentru Reuters.

Diplomaţii s-au declarat surprinşi de faptul că discursul a fost eliminat.

„Preşedintele Michel a fost invitat să se adreseze celui de-al 5-lea Forum Hongqiao/CIIE din Shanghai. Aşa cum au cerut autorităţile chineze, am furnizat într-adevăr un mesaj preînregistrat care, în cele din urmă, nu a fost prezentat. Am abordat această problemă prin canalele diplomatice normale", a declarat, pentru Reuters, Barend Leyts, un purtător de cuvânt al lui Charles Michel.

Discursul preşedintelui Consiliului European era critic la adresa „războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei" şi anunţa că Europa învaţă „lecţii importante" din acesta, potrivit unor extrase furnizate de diplomaţi europeni. Europa a fost excesiv de dependentă de Rusia pentru combustibilii fosili, ceea ce a dus la un dezechilibru comercial, mai scrie în discursul lui Michel.

„În Europa, dorim un echilibru în relaţiile noastre comerciale ... pentru a evita dependenţa excesivă... Acest lucru este valabil şi pentru relaţiile noastre comerciale cu China".

De asemenea, Michel cerea în discurs Chinei să facă mai mult pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„China are un rol în folosirea influenţei sale pentru a opri războiul brutal al Rusiei... prin aşa-numitul parteneriat fără limite cu Rusia. Voi, China, puteţi ajuta să puneţi capăt acestui lucru", ar fi spus Michel, referindu-se la pactul anunţat de Xi şi Putin la Beijing înainte de începerea războiului.

Ministerul chinez de externe, corganizatorii expoziţiei, ministerul chinez al comerţului şi autorităţile oraşului Shanghai au refuzat să comenteze incidentul.

Alţi demnitari care au luat cuvântul la ceremonie după Xi au fost directorul general al Fondului Monetar Internaţional, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi preşedinţii din Indonezia, Sri Lanka şi Belarus, potrivit site-ului oficial al expoziţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici