Un proiect de rezoluţie anticorupţie în UE, iniţiat de Macovei, propune reglementări pe care să le respecte fiecare stat membru

Proiectul de rezoluţie anticorupţie în Uniunea Europeană, iniţiat de europarlamentarul Monica Macovei, se află pe ordinea de zi a primei sesiuni în plen a Parlamentului European, care începe luni, la Strasbourg.

296 afișări
Imaginea articolului Un proiect de rezoluţie anticorupţie în UE, iniţiat de Macovei, propune reglementări pe care să le respecte fiecare stat membru

Un proiect de rezoluţie anticorupţie în UE, iniţiat de Macovei, propune reglementări pe care să le respecte fiecare stat membru (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

În opinia Monicăi Macovei, este nevoie de reglementări anticorupţie unitare la nivelul Uniunii Europene, pe care să le respecte fiecare stat membru.

"Fiecare ţară UE trebuie să conştientizeze că aproximativ 120 de miliarde de euro se pierd anual din cauza corupţiei. Corupţia subminează statul de drept şi dreptatea pentru toţi, conduce la utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, iar relansarea economică a statelor Uniunii afectate de criza economică şi financiară este împiedicată de corupţie", a declarat Monica Macovei, conform unui comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, Rezoluţia anticorupţie în Uniunea Europeană urmează să fie dezbătută miercuri, 14 septembrie, şi supusă votului joi, 15 septembrie.

Anul trecut, Monica Macovei a iniţiat o Declaraţie scrisă, care a fost adoptată de PE şi care cerea Comisiei si Consiliului sa creeze un mecanism solid de monitorizare a corupţiei în UE.

Comisia Europeană a propus, la începutul lunii iunie, o serie de măsuri menite să contracareze corupţia la nivel economic, social şi politic. Propunerile includ numeroase măsuri, cum ar fi intensificarea comunicării privind combaterea corupţiei în UE şi un mecanism de raportare în materie de anticorupţie.

Comisia Europeană a adoptat o Decizie prin care, în premieră, instituie un mecanism de evaluare a măsurilor anticorupţie în toate statele UE, iar un Raport anticorupţie, care va fi emis de CE începând din 2013, va pune în evidenţă nereuşitele şi punctele vulnerabile în cele 27 de ţări membre.

Potrivit CE, Raportul anticorupţie al UE va identifica tendinţele şi punctele slabe care necesită o soluţie şi, în acelaşi timp, va stimula schimbul de experienţă inter pares şi schimbul de cele mai bune practici.

Raportul va fi emis de Comisie la fiecare doi ani, începând din 2013, şi se va întemeia pe informaţiile primite din diferite surse, inclusiv prin intermediul mecanismelor actuale de monitorizare (de către Consiliul Europei, OCDE şi Organizaţia Naţiunilor Unite), de la experţi independenţi, părţi interesate şi societatea civilă.

Pentru abordarea cu mai multă eficienţă a problemelor corupţiei, statele membre ar trebui să îmbunătăţească modul de implementare a instrumentelor juridice de combatere a corupţiei existente la nivel european şi internaţional,.

De asemenea, în toate politicile sale relevante, atât interne, cât şi externe, UE ar trebui să pună un accent mai mare pe aspectele corupţiei. Prin urmare, Comisia va continua iniţiativa prin propunerea, spre sfârşitul anului, a unor norme modernizate ale UE privind confiscarea activelor obţinute din criminalitate, a unei strategii de ameliorare a investigaţiilor în domeniul infracţionalităţii financiare în statele membre în anul 2012, precum şi a unui plan de acţiune pentru ameliorarea datelor statistice privind criminalitatea.

Comisia, împreună cu agenţiile UE, cum ar fi Europol, Eurojust, CEPOL şi OLAF, va intensifica acţiunile de cooperare judiciară şi poliţienească şi va îmbunătăţi formarea funcţionarilor care au răspunderea aplicării legii. Comisia va acţiona pentru modernizarea normelor UE privind achiziţiile publice, a standardelor contabile şi a normelor de audit pentru întreprinderile din UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici