UPDATE: Băsescu l-a atacat pe ministrul Justiţiei în discursul său de la Alba Iulia

(adaugă declaraţii ale lui Traian Băsescu şi înregistrare audio)

1 afișare
Imaginea articolului UPDATE: Băsescu l-a atacat pe ministrul Justiţiei în discursul său de la Alba Iulia

Băsescu l-a atacat pe ministrul Justiţiei în discursul său de la Alba Iulia

Preşedintele Traian Băsescu l-a atacat, în discurul său ţinut de Ziua Justiţiei, pe ministrul Tudor Chiuariu, criticându-l pentru propunerea de schimbare din funcţie a unui procuror şi de îndepărtare a unor pasaje favorabile la adresa justiţiei române din Raportul Comiei Europene.

Băsescu a spus că nu se poate scrie mai rău în Raportul de ţară pentru că aşa îi dictează lui Chiuariu interesele politice.

Întreg discursul lui Băsescu de Ziua Justiţiei a fost axat pe faptul că magistraţii au drepturi, dar că acestea sunt pentru a face dreptate cetăţeanului, şi nu pentru interesele lor proprii.

Băsescu a spus că, "în calitate de preşedinte, dar şi ca membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii (n.r. - potrivit Constituţiei, preşedintele doar conduce şedinţele CSM, când participă la ele, nefiind membru al acestuia) face observaţii în legătură cu sistemul judiciar".

El a spus că toată lumea se aşteaptă ca Raportul de monitorizare al României să fie favorabil, însă la anul justiţia va trebui să înlăture această monitorizare.

"Justiţia nu a confirmat capacitatea de a lupta eficient împotriva corupţiei la nivel înalt pentru că nu s-au finalizat în instanţă dosare care vizează corupţia la nivel înalt", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că procesul de reformă a sistemului judecătoresc trebuie să continue, că şi peste 50 de ani acest proces de reformă va continua, arătând că viteza de modificare a realităţilor societăţii este mai mare decât capacitatea sistemului de a se modifica şi adapta.

În acest context, Băsescu a spus că toate cele trei puteri ale statului nu au, în acest moment, capacitatea de a ţine pasul cu societatea românească. El a mai afirmat că nu crede că există libertatea omului, a individului, în lipsa capacităţii de a primi dreptate, arătând că foarte mulţi cetăţeni au dreptate să se plângă pentru că le sunt afectate libertăţile, iar dreptatea li se face târziu.

Băsescu a subliniat că noile Coduri trebuie să îmbunătăţească şi viteza de a se face dreptate, iar procedurile vor trebui să fie mai bune, mai simple, "pline de potenţial, de a rezolva problemele societăţii româneşti".

Preşdintele Băsescu a arătat că sunt patru paliere pe care sistemul judiciar trebuie să meargă mai departe pentru a se ridica monitorizarea CE de pe justiţie. Astfel, în ceea ce priveşte reforma sistemului judicar, aceasta trebuie să fie adaptată complet cerinţelor societăţii.

"Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt trebuie să fie eficientă, trebuie ca Agenţia Naţională de Integritate să înceapă să funcţioneze, iar sistemul să aibă capacitatea de a controla corupţia din administraţia locală", a spus Băsescu.

El s-a referit la independenţa magistraţilor, la inamovibilitatea judecătorilor şi la stabilitatea procurorilor, care sunt avantaje numai în interesul justiţiei, nu în interesul magistratului. Potrivit lui Băsescu, aceste trei lucruri reprezintă o responsabilitate, iar Corpul magistrataţilor trebuie să stabilească o modalitate ca plenul CSM să poată sancţiona eficient fie erorile, fie reaua-credinţă.

Şeful statului a criticat decizii ale Curţilor de apel care se substituie comisiilor locale, dând exemplu o decizie prin care un plan de urbanism municipal a fost modificat, în sensul că, deşi Consiliul Local a decis să se păstreze o zonă verde, judecătorii respectivi au admis ca pe terenul respectiv să fie construit un bloc.

Totodată, Băsescu a criticat hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Hotărâri ale Înaltei Curţi ne obligă să facem generali. Sunt realităţi care pleacă din pregătirea profesională, şi nu din altă zonă", a spus Băsescu.

La manifestările prilejuite de Ziua Justiţiei, care se desfăşoară la Alba Iulia, în prezenţa şefului statului, Traian Băsescu, participă procurori generali ai Parchetelor Curţilor de Apel, judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurori şefi de Parchete de Tribunale, preşedinţi de Curţi de Apel şi şefi de Tribunale, precum şi magistraţi simpli. Totdată, ca de obicei, au fost invitaţi să participe foşti miniştri ai Justiţiei, printre care Cristian Diaconescu, Petre Ninosu, Iosif Gavril Chiuzbaian, Rodica Stănoiu, Ioan Predescu, Monica Macovei.

La Alba Iulia, sunt prezenţi ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Nicolae Popa, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici