USL: Cei 622.000 de cetăţeni cu acte expirate trebuie scăzuţi din cvorum

Senatorul PSD Dan Şova a susţinut, joi, că cei 622.000 de cetăţeni români cu acte expirate trebuie să fie scăzuţi din cvorumul calculat pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, având în vedere că aceştia, deşi au drept de vot, nu şi-l puteau exercita.

1418 afișări
Imaginea articolului USL: Cei 622.000 de cetăţeni cu acte expirate trebuie scăzuţi din cvorum

USL: Cei 622.000 de cetăţeni cu acte expirate trebuie scăzuţi din cvorum (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Cei 622.000 de cetăţeni care au acte de identitate expirate şi care în mod real nu se puteau prezenta să-şi exercite dreptul de vot nu pot face parte din cvorumul pentru data de 29 iulie", a spus Şova.

El a susţinut că aceşti 622.000 de cetăţeni trebuie scăzuţi din cvorum, întrucât "cvorumul se constituie din 50% plus unu din cetăţenii cu drept de vot care pot să îşi exercite acest drept".

"Cei 622.000 au acte de identitate expirate. Au drept de vot, dar nu şi-l pot exercita pentru că nu au acte de identitate. Vor trebui scăzuţi din cvorum. Nu poţi să aduni nişte persoane care în mod obiectiv nu pot vota. Au drept de vot, pentru că e legat de cetăţenie, dar nu poţi fi luat în considerare pentru că nu poţi vota decât cu cartea de identitate în mână. Când faci un cvorum, trebuie să calculezi 50% plus unu dintre cei care au drept de vot şi pot să îl şi exercite", a spus Şova.

Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

În acelaşi timp, Curtea Constituţionlă a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici