USR a depus la Senat un proiect pentru extinderea votului prin corespondenţă

USR a depus, miercuri, la Senat un proiect de lege pentru îmbunătăţirea şi extinderea procedurii de vot prin corespondenţă. Iniţiativa vizează utilizarea serviciilor poştale de toţi românii cu drept de vot din Diaspora, indiferent dacă locuiesc cu forme legale sau nu.

237 afișări
Imaginea articolului USR a depus la Senat un proiect pentru extinderea votului prin corespondenţă

USR a depus la Senat un proiect pentru extinderea votului prin corespondenţă

De asemenea, aceeaşi posibilitate o au şi alegătorii din ţară care ştiu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului, informează reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De exemplu, studenţii sau angajaţii fără vize de flotant în alte oraşe îşi vor putea exercita acest drept în circumscripţia corespunzătoare adresei de domiciliu sau reşedinţă.

"Considerăm că este important ca alegătorul să îşi poată exprima opţiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, propunem ca la alegerile parlamentare, românii cu reşedinţa în străinătate să poată vota fie pentru candidaţii din circumscripţia Diaspora, fie pentru circumscripţia electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România", a explicat iniţiatorul propunerii legislative, deputatul USR Matei Dobrovie.

USR vrea ca votul prin corespondenţă să fie o alternativă sigură la votul clasic, care să corespundă nevoilor alegătorilor români şi să încurajeze participarea la vot. Prin urmare, proiectul de lege propune extinderea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, astfel încât să nu mai existe cozi uriaşe la secţiile de votare şi restrângeri ale dreptului de vot, cum s-a întâmplat în 2014.

Totodată, partidul condus de Dan Barna a solicitat dezbaterea iniţiativei în procedură de urgenţă astfel încât la alegerile din 2019 să poată fi aplicate noile reglementări.

Iniţiativa USR mai propune următoarele:

clarificarea unor termene şi a atribuţiilor avute de Poşta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentaţia aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, delimitarea dintre adresa de corespondenţă şi adresa de domiciliu/reşedinţă, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilităţi sau actualizarea informaţiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum şi în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condiţiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează şi păstrează documentele primite de la alegători, definirea situaţiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.

"Una dintre promisiunile noastre din campanie a fost reforma electorală, iar acest proiect de lege este un nou pas în această direcţie. În noiembrie am introdus patru proiecte de lege care vizau scăderea pragurilor electorale şi reducerea cu peste 75% a numărului de semnături necesare pentru candidaturi. Prin proiectul introdus azi extindem exponenţial accesul la vot, atât al cetăţenilor din străinătate, cât şi din ţară. Este de departe cel mai amplu proiect de liberalizare a pieţei politice din România şi vom continua şi cu alte iniţiative legislative în acest sens pentru că nu putem reforma politica românească altfel decât deschizând larg accesul cetăţenilor la candidatură şi la vot", a completat deputatul USR ,Tudor Benga, co-iniţiator.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.288/2015 privind votul prin corespondenţă, şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, cât şi pentru pentru organizarea şi funcţionarea AEP şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, a fost depusă de USR la Senat, prima Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici