USR: Dragnea, Grindeanu şi Bodog să refacă stocurile de vaccin anti-rujeolic, se vor epuiza la 1 mai

Stocurile de vaccin ROR, anti-rujeolic, se vor epuiza până la 1 mai, iar în acest moment în zece judeţe s-au epuizat deja, a precizat, miercuri, deputatul USR Tudor Pop, el menţionând că formaţiunea sa le cere premierului, ministrului Sănătăţii şi liderului PSD refacerea stocurilor.

145 afișări
Imaginea articolului USR: Dragnea, Grindeanu şi Bodog să refacă stocurile de vaccin anti-rujeolic, se vor epuiza la 1 mai

USR: Dragnea, Grindeanu şi Bodog să refacă stocurile de vaccin anti-rujeolic, se vor epuiza la 1 mai (Imagine: Hepta/ Arhiva Mediafax Foto)

Deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia de sănătate a Camerei, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că vaccinul anti-rujeolic (ROR) se va epuiza până la 1 mai, în condiţiile în care, în acest moment, în zece judeţe a atins pragul zero, conform unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

El a arătat că în intervalul 31 ianuarie - 28 februarie au fost consumate 44.219 doze de vaccin ROR.

„Estimăm că, în acest ritm, stocul din 28 februarie de 86.000 de doze se va epuiza până la 1 mai. USR solicită premierului Sorin Grideanu, ministrului Sănătăţii Florian Bodog, liderului PSD Liviu Dragnea să trateze cu maximă seriozitate acest subiect şi să refacă stocurile de vaccin ROR, chiar dacă pentru acest lucru este nevoie de o derogare de la Legea achiziţiilor publice”, a declarat deputatul USR.

„Atragem atenţia că în România ne mor copiii de rujeolă – până acum 18. Cu excepţia medicilor de familie, care luptă cu acest flagel, nimeni altcineva nu face nimic. Ministerul Sănătăţii pur şi simplu stă şi priveşte, asistă”, a adăugat Tudor Pop.

El a arătat că sunt peste 4025 de cazuri de rujeolă în România, din care 3535 sunt pacienţi cu vârste cuprinse între câteva luni şi 19 ani, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Dolj şi Bistriţa-Năsăud.

Deputatul USR a precizat că 15 din cei 18 decedaţi sunt copii cu vârste sub 3 ani, care fie nu au fost vaccinaţi, fie au contactat boala de la alţi copii nevaccinaţi din comunitate.

Pop a citat un Raport de pe 17 martie al Institutului Naţional de Sănătate Publică din România cu numărul cazurilor de rujeolă pe grupe de vârstă şi cu acoperirea vaccinală în care se menţionează că, la categoria 19 luni, doar 48,6% dintre copii au fost vaccinaţi la nivel naţional, la categoria 1-4 ani au fost recuperaţi doar 55% dintre copii nevaccinaţi, iar la categoria 5-9 ani au fost vaccinaţi 29,1% din totalul celor nevaccinaţi şi 43,6% din totalul copiilor vaccinaţi cu o doză

„Precizez că până la declanşarea acestei epidemii vaccinarea pentru rujeolă se făcea în 2 doze, prima între 1 an şi 4 ani iar cea de-a doua vaccinare între 5 şi 9 ani. În aceste condiţii medicii de familie au scăzut vârsta vaccinării sub un an, având în vedere că foarte mulţi copii sunt afectaţi de acest flagel”, a spus Tudor Pop.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici