USR: Legea avertizorilor de integritate rămâne amputată

Legea avertizorilor de integritate rămâne amputată, transmite USR, care precizează că avertizorii de integritate trebuie să-şi comunice datele de contact personale, ceea ce i-ar face, în mod evident, identificabili.

170 afișări
Imaginea articolului USR: Legea avertizorilor de integritate rămâne amputată

„Zilele astea, în ciuda liniştii de la tv, PSD, PNL şi UDMR finalizează opera lui Dragnea şi ucid integritatea în instituţiile publice, prin măcelărirea legii avertizorilor de integritate. Astăzi, la Comisia Juridică, au respins amendamentele USR care ar fi reparat legea. Denunţătorii trebuie să fie anonimi, nu şi în viziunea PNL şi PSD. Altfel, cum ar putea să mai denunţe cineva şefii corupţi din instituţiile publice? Le reamintesc acestor oameni că procurorul european, Laura Codruţa Koveşi, i-a atenţionat că va cere Comisiei Europene să declanşeze împotriva României mecanismul care condiţionează acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept dacă legea nu este reparată. PSD, PNL şi UDMR ignoră, însă, în continuare instituţiile europene, aşa cum am văzut că au făcut-o şi cu legile justiţiei”, declară Silviu Dehelean, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

USR a formulat mai multe amendamente la proiectul de lege privind protecţia avertizorilor în interes public. „USR a propus ca şi raportările care nu cuprind numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public să fie examinate şi soluţionate în măsura în care conţin suficiente informaţii referitoare la încălcări ale legii. Majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins propunerea, considerând că avertizorii de integritate trebuie să-şi comunice datele de contact personale, ceea ce i-ar face, în mod evident, identificabili”, potrivit unui comunicat de presă.

„Împreună cu colegul meu, deputatul Mihai Badea, am argumentat ca raportările să poată fi efectuate anonim şi să se claseze doar dacă informaţiile puse la dispoziţie nu sunt suficient de clare pentru soluţionare. Prin respingerea amendamentelor USR, coaliţia majoritară lasă descoperit un viciu major în lege, fapt care ne reaminteşte intenţia iniţială a PSD şi PNL, de a nu exista posibilitatea raportărilor anonime”, declară Oana Murariu, deputat USR şi membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici