USR se împotriveşte proiectului de buget. Reacţia acidă a parlamentarilor: Minciună şi hoţie

USR anunţă, miercuri, că nu va vota proiectul de buget pentru anul 2022, pe care îl consideră unul al minciunii şi hoţiei: bugetul Administraţiei Prezidenţiale creşte cu 23% - „s-o fi scumpit golful”, iar pentru agenţii ale statului se cumpără bolizi de lux - „nu le place să meargă cu Logan”.

290 afișări
Imaginea articolului USR se împotriveşte proiectului de buget. Reacţia acidă a parlamentarilor: Minciună şi hoţie

Sursa foto: Mediafaxfoto

USR transmite că bugetul a fost construit de alianţa PSD-PNL-UDMR „în mod iresponsabil” din punct de vedere financiar şi fiscal, pentru că se bazează pe venituri supraevaluate, creşteri de cheltuieli nejustificate care riscă să arunce în aer deficitul bugetar şi implicit să reducă semnificativ investiţiile, şi tăieri de bugete de la instituţii-cheie din domeniul justiţiei.

Parlamentarii USR Cosette Chichirău, Claudiu Năsui, Narcis Mircescu şi Claudiu Mureşan au luat cuvântul, în această seară, în cadrul dezbaterii din Parlament pe marginea proiectului bugetului de stat pe 2022, argumentând motivele care stau la baza deciziei USR de a nu vota acest proiect.

„Nu trebuie să fii profesor de economie ca să observi că bugetul acesta are veniturile umflate. Şi dumneavoastră, domnilor, aţi promis pensii crescute cu 40%, dar le daţi pensionarilor 10%, o sumă care abia acoperă inflaţia. E foarte bine, însă, că nu vă atingeţi de pensiile speciale. Vă rog frumos să le spuneţi românilor că a fost necesară o creştere faţă de execuţia bugetară din 2021 de peste 200% pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă, o academie paralelă cu ştiinţa şi cu românii, dar care dă un ban în plus unor politicieni expiraţi. Avem şi un exemplu, îl ştim cu toţii pe domnul Ion Iliescu. L-am auzit pe domnul prim-ministru Ciucă cum spunea răspicat că bugetul pe anul 2022 are cel mai mare procent alocat investiţiilor din ultimii 30 de ani. Aţi uitat să menţionaţi, domnule prim-ministru, că o mare parte din bani sunt pentru investiţii din PNRR şi, da, este vorba despre PNRR-ul acela pe care zicea PSD că noi nu l-am făcut bine. Iată că acum va aduce în bugetul anului 2022 nu mai puţin de 4 miliarde de euro. Dacă faceţi reforme, evident. Mai vreţi să-l modificaţi, domnule Ciolacu?”, a declarat Claudiu Mureşan, senator USR.

La rândul său, Claudiu Năsui, deputat USR, a punctat faptul că din fiecare sută de lei pe care o va cheltui statul român, 15 lei vor fi datorie, conform bugetului făcut de PSD-PNL-UDMR.

„Este absolut enorm. Şi, în plus de asta, este cazul fericit pentru că aţi supraestimat aceste venituri. În mod mincinos, domnul Câciu a impus venituri din pix de 10,65 miliarde de lei pe care ne spune că vor veni din îmbunătăţirea colectării şi din combaterea evaziunii fiscale, adică aceeaşi poveste pe care o auzim an de an, în acest Parlament în momentul în care se votează bugetul şi se pun venituri fictive care, evident, nu se realizează niciodată. Ce ziceţi de ideea năstruşnică că mai întâi să îmbunătăţim colectarea şi apoi să cheltuim banii? Nu invers, să îi cheltuim mai întâi şi apoi să ne aşteptăm că vor veni ei odată la sfântul aşteaptă. Şi nici măcar nu v-aţi limitat la 10,65 de miliarde pentru că, conform Consiliului Fiscal, aţi mai adăugat încă supraevaluări de 1,5 miliarde şi nu o zice opoziţia, o zice Consiliul Fiscal, puteţi să verificaţi. De ce faceţi asta? Pentru un motiv foarte simplu – pentru că vă doriţi, de fapt, să creşteţi cheltuieli din pix cu venituri pe care nu le aveţi. De aceea, dacă ne uităm la o zonă care este foarte de interes pentru USR şi anume pensiile speciale, vedem că în noul buget au un loc privilegiat, cresc cu 8%. Bugetul domnului Klaus Iohannis, al Administraţiei Prezidenţiale, creşte şi el cu 23%, s-o fi scumpit golful oare. Dacă ne uităm la servicii, avem servicii care cresc cu 44% bugetul, cumpăraţi bolizi şi maşini de lux pentru numeroase agenţii ale statului ca şi cum nu era suficient, nu le place să meargă în Logan sau în Duster”, a punctat Claudiu Năsui.

Asta în timp ce, a mai arătat deputatul USR, în buget sunt prevăzute tăieri la instituţii importante din domeniul justiţiei: „Bugetele parchetelor, DIICOT-ul are 22% minus buget, ce să înţelegem exact din asta şi nu doar DIICOT-ul, şi DNA-ul şi mai multe, ce să înţelegem? Că daţi liber la furt? Începe sezonul furtului din nou? Furt din banii contribuabililor? Şi, până la urmă, asta este cea mai importantă parte din acest buget: contribuabilii pentru că ei sunt cei care plătesc pentru toate lucrurile pe care le vedeţi în acest buget, contribuabilii ăia cărora în mod ipocrit le spuneţi că sunt „eroi”, sunt eroi, da, dar pentru că vă plătesc taxele şi impozitele pe care vă lăfăiţi”, a spus Cosette Chichirău.

De asemenea, Cosette Chichirău, deputat USR, a evidenţiat faptul că modul în care este construit bugetul pe 2022 pune sub semnul întrebării încadrarea în ţinta de deficit de 5.8%.

„Încă de dinainte de pandemie, România avea probleme în acest domeniu. PSD a făcut deficit pe timp de creştere economică extraordinară, a dus deficitul la limita maximă posibilă astfel încât, când a venit pandemia, nu am avut rezerve şi am intrat în procedură de deficit excesiv, fiind singura ţară din UE care este în această situaţie de deficit excesiv. După deficit de aproape 10% în 2020 şi 7% aproximativ în 2021, cifrele prevăzute în acest an de 5,8% deficit în 2022 şi 4,4% în 2023 ne înscriu într-o traiectorie corectă pentru a ajuge la 3% sau sub 3% în 2024. Însă, PNL a adus la guvernare un partid dezinteresat de disciplină financiară şi fiscală. PSD a demonstrat că este iresponsabil financiar şi fiscal, iar prezenţa PSD la guvernare într-o poziţie dominantă în coaliţie, atenţie, o poziţie dominantă în coaliţie înseamnă că aceste promisiuni pentru deficitul bugetar de 5,8% şi 4,4% pentru anul viitor sunt puse sub semnul întrebării. Nu veţi reuşi să vă încadraţi în această ţintă de 5,8% decât dacă veţi tăia de la investiţii, aşa cum faceţi de fiecare dată şi ţineţi România în subdezvoltare”, a argumentat Cosette Chichirău.

De cealaltă parte, Narcis Mircescu, senator USR, a evidenţiat faptul că „ipocrizia şi cinismul PSD” se văd şi modul în care au „uitat" de miile de amendamente, depuse la bugetul anterior, când au ajuns la Palatul Victoria şi au fost nevoiţi să bugeteze 2022.

Referindu-se la PNDL3, senatorul USR a subliniat: „Aveţi 50 de miliarde de RON credite de angajament în acest buget. Pe înţelesul tuturor, ce înseamnă aceşti bani – înseamnă că, în următorii ani, noi cu toţii vom plăti facturile pe care le veţi semna dumneavoastră în acest an. Avem de plătit facturile din bani care vor fi împrumutaţi, pe facturi vor fi sume în urma unor contracte fără transparenţă şi fără criterii de cost. Domnul Cîţu a reuşit să aducă echipa câştigătoare înapoi în braţele PSD. Astăzi face o echipă cu domnul Ciolacu cu care negociază şi împart bugetul ţării şi viitorul României. USR nu va vota niciodată un buget al unei guvernări PSD-iste”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici