Valeriu Zgonea şi Bogdan Ciucă, la "Mediafax Talks about Lobby" într-o dezbatere publică despre lege

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, europarlamentarul Adina Vălean, senatorul Mircea Geoană, experţi, avocaţi şi cei implicaţi direct în activitatea de lobby vor participa, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby".

342 afișări
Imaginea articolului Valeriu Zgonea şi Bogdan Ciucă, la "Mediafax Talks about Lobby" într-o dezbatere publică despre lege

Valeriu Zgonea şi Bogdan Ciucă, la "Mediafax Talks about Lobby" într-o dezbatere publică despre lege

Conferinţa va avea loc la Hotelul Howard Johnson, sala Platinum, începând cu ora 9.30 şi este organizată de Agenţia de presă Mediafax , în pateneriat cu Asociaţia Registrul Român de Lobby, tema principală fiind transparenţa activităţii de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în decembrie 2013.

Scopul conferinţei este să pună în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activităţii de influenţare a deciziei publice şi să ofere noi abordări asupra desfăşurării optime a activităţii de lobby, în acord cu politicile şi bunele practici europene. La dezbaterea publică vor participa decidenţi politici, reprezentanţi ai principalelor instituţii din România, profesionişti care activează în domeniul lobby, ONG-uri şi jurnalişti, precum şi experţi din instituţiile europene şi internaţionale.

Lectorii invitaţi sunt: Valeriu ZGONEA - Preşedintele Camerei Deputaţilor; Bogdan CIUCĂ - Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER - Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VĂLEAN - Europarlamentar, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Laura FLOREA - Preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANĂ - Senator PSD, fost ministru de Externe şi ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN - Preşedintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE - Preşedinte, Asociaţia EPAS; Roberto MUSNECI - Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionuţ SIBIAN – membru CESE; Liviu FĂTU - Avocat, Fătu Law Firm.

"Legea lobby-ului a fost pe punctul de a fi adoptată în Camera Deputaţilor la pachet cu alte legi controversate în 10 decembrie 2013, fără prea multe dezbateri şi cu modificări făcute în seara dinainte, în Comisia juridică. Din plen legea a fost retrimisă la comisie pentru reanalizare. Ulterior, presa a aflat că din lege au fost eliminate o parte din interdicţiile pentru politicieni de a se implica în activităţi de lobby şi au fost făcute şi alte modificări. Agenţia de presă Mediafax, care prin conferinţele organizate doreşte să mijlocească dialogul între autorităţi şi cei implicaţi într-un anumit domeniu, îşi propune şi de această dată să contribuie la elaborarea unei legislaţii mai bune, în acord cu cea internaţională, care să permită desfăşurarea unei activităţi de lobby profesioniste, benefice tuturor părţilor, precum şi economiei şi societăţii în ansamblu", declară Cristian Dimitriu, director editorial Mediafax Group.

"Pentru a avea o lege a lobby-ului care să promoveze transparenţa şi integritatea este nevoie de o consultare cât mai largă a tuturor actorilor interesaţi, pentru a obţine perspective concrete asupra direcţiei în care va merge reglementarea. Este foarte delicat şi greu să găseşti justa măsură în abordarea unei activităţi despre care se ştie încă foarte puţin în România şi unde există nenumăraţi actori implicaţi. Cu toate acestea există expertiză şi experienţă în instituţiile europene şi internaţionale, precum OECD şi Comisia Europeană, care trebuie să fie utilizată. De aceea, această dezbatere este şi un timp de reflecţie pe care îl propunem promotorilor actualei legi a lobby-ului, în încercarea de a atenua graba adoptării unui text care nu a fost dezbătut cu partenerii sociali", spune Laura Florea, preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby.

Dezbaterea va fi de asemenea un prilej pentru a familiariza publicul larg cu dimensiunile activităţii de lobby, cu actorii implicaţi şi cu utilitatea acesteia în contextul unei guvernări democratice.

Mai multe detalii la adresa: http://www.mediafaxtalks.ro/lobby

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici