Varujan Vosganian, audiat la Comisia juridică a Senatului

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a sosit, marţi, la Comisia juridică a Senatului, pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu solicitarea procurorului general al Parchetului ICCJ.

201 afișări
Imaginea articolului Varujan Vosganian, audiat la Comisia juridică a Senatului

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Şedinţa comisiei se desfăşoară cu uşile închise, presa neavând acces.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în actuala legislatură, şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu sunt acuzaţi, potrivit procurorilor, că în perioada în care au fost miniştri ar fi aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi ar fi folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Varujan Vosganian a publicat recent pe site-ul personal o serie de note adresate Comisiei juridice şi plenului Senatului, în care solicită parlamentarilor să nu voteze cererea de urmărire penală a sa.

De altfel, Varujan Vosganian a declarat anterior, după o întâlnire pe care a avut-o, la Parlament, cu senatorii PSD, că nu Parchetul spune Senatului ce trebuie să facă, ci Senatul este cel care judecă. "Reacţia senatorilor PSD a fost încurajatoare pentru mine", arăta senatorul PNL.

Vicepreşedinte al PNL, Varujan Vosganian a precizat, imediat ce au fost făcute publice acuzaţiile procurorilor, că nu îşi va prezenta demisia din Guvern şi că în situaţia în care senatorii vor trebui să voteze avizul pentru începere urmăririi penale, "să o facă potrivit conştiinţei".

Varujan Vosganian a anunţat că va pleda în faţa Comisiei juridice în legătură cu nevinovăţia sa, "împreună cu un grup mare de avocaţi", iar notele transmise Senatului sunt semnate, alături de acesta, de doi avocaţi din Baroul Bucureşti, unul dintre aceştia şi avocat al Baroului din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici