Vezi ce au declarat liderii politici după adoptarea noului statut PDL

CNC al PDL a adoptat, sâmbătă, modificările la Statutul formaţiunii propuse de Colegiul Director, cu şapte abţineri şi trei voturi "împotrivă" aparţinând lui Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu. Vezi declaraţiile liderilor politici:

26 afișări
Imaginea articolului Vezi ce au declarat liderii politici după adoptarea noului statut PDL

Vezi ce au declarat liderii politici după adoptarea noului statut PDL (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Blaga cere democrat-liberalilor să nu se "macine" între ei: Vă promit că Statutul va fi respectat

"Am avut statut şi până acum, dar din slăbiciunea unora sau altora - că «ce o să facem» pe umărul lui una, «ce o să facem» pe umărul lui alta, am ajuns aici. Că nu aveam discuţia asta dacă luam măsuri atunci, să ne înţelegem bine", a spus Blaga.

Luând cuvântul imediat după europarlamentarul Cristian Preda, Blaga a ţinut să arate, ironic, că presa a venit la reuniuena CNC a PDL aşteptându-se să vadă "sânge pe pereţi" sau "noaptea cuţitelor lungi" şi a mulţumit membrilor CNC că s-au comportat "ca nişte oameni serioşi".

"Vă aduc mulţumiri pentru modul în care v-aţi comportat şi ne-am comportat cu toţii, la această şedinţă, pentru că o mare parte din media, din opinia publică - datorită nouă, nu altora - a venit aicea ca să vadă aşa un fel de noapte a cuţitelor lungi, măcel, sânge pe pereţi. Şi vă mulţumesc încă o dată pentru că, într-adevăr, ne comportăm ca nişte oameni serioşi şi un partid demn în care, iată, dezbatem, dacă trebuie dezbatem până mâine, dar o dată ce decizia este luată, trebuie respectată", a spus Blaga.

El a arătat că se propune Consiliului Naţional de Coordonare un statut "clar", "adevărat", al unui partid "cu adevărat democrat".

"Ne putem permite să vi-l propunem (Statutul, n.r.), că noi nu am mers cu nimeni la tribunal în cârd, să-l spijinim. Nu aţi văzut PDL să facă asta. Alţii da, dar nu v-aţi luat, dragi camarazi, de alţii, nu v-am auzit să vă luaţi de alţii. Vă luaţi tot de colegi de-ai noştri şi poate v-aţi fi bucurat ca dintr-o măsură pornită de Guvernul Boc, de a curăţi statul de corupţie, să mai auziţi câte un nume-două printre alea spuse", a spus Blaga, adresându-se grupului reformiştilor.

El a susţinut că este nevoie de integritate, dar şi de solidaritate, şi a făcut apel ca democrat-liberalii să nu se "macine" între ei pe acest subiect, mai ales că este aşteptată şi Convenţia pentru alegeri.

"Pentru că integritate - da, dar să ştiţi că şi solidaritate trebuie să fie da", a spus Blaga. El a menţionat că, până acum, democrat-liberalii nu au fost în stare să îşi respecte Statutul, deşi a acesta a fost unul "tare" şi a promis că de acum înainte va fi respectat, indiferent de cine este în discuţie.

"Iar în statut mai scrie ceva: cei care nu respectă deciziile politice ale partidului trebuie sancţionaţi. Scrie în Statut şi tot n-a făcut-o domnul preşedinte Boc, şi v-a cerut Biroul de vreo zece ori. După ce se aprobă, Statutul îl respctăm toţi, pentru că dacă nu facem acest lucru, o să ne măcinăm în discuţii între noi, mai ales că vine Convenţia, şi nu o să putem spune lucruri clare", a mai spus Blaga.

El a mai arătat că cel care decide vinovăţia este judecătorul şi nu procurorul şi a ironizat declaraţiile "populiste" ale celor care le fac doar "de dragul de a fi în joc". "Nu procurorul hotărăşte cine e vinovat. El e avocatul statului. Judecătorul, când dă cu ciocanul în masă, spune cine e vinovat. Această regulă, care dorim să fie a fiecărui cetăţean român, trebuie să fie şi a noastră. Ori dacă vrem să facem declaraţii populiste doar de dragul de a fi în joc, putem să le facem, cu tot respectul. (...) Părerea mea e că e loc pentru toţi în partid", a mai spus Blaga

Udrea: PDL nu va avea mulţi ani lideri providenţiali ca Băsescu

"Lideri providenţiali, un Traian Băsescu, partidul ăsta nu va avea, şi nici în politica românească nu va exista, mulţi ani de acum înainte. De aceea, trebuie să gândim o conducere credibilă. Liderul echipei trebuie să fie în afară de suspiciuni de corupţie, să promoveze acţiuni care să arate că PDL nu primeşte în rândurile lui oameni care au săvârşit fapte de corupţie", a afirmat Udrea.

Ea a spus că primul semnal în acest sens a fost dat prin modificările la Statut.

Potrivit lui Udrea, PDL trebuie să atragă oameni competenţi. "Orice idee de reformă trebuie să se facă cu sufletul la acest partid şi nu uitându-ne în oglindă", a spus Udrea.

Ea a menţionat că democrat-liberalii trebuie să rămână uniţi şi să vrea binele PDL.

"La Bucureşti oricând aveţi un prieten", a adăugat Elena Udrea.

Ea a criticat "teleopoziţia", care vrea, potrivit ministrului, să acrediteze ideea că PDL este un partid corupt. Elena Udrea a spus că PDL trebuie să folosească alte mijloace, cum ar fi blogul sau internetul, pentru a explica ce face la guvernare.

Ministrul a precizat că PDL "a făcut şi erori", când a acceptat oameni care nu corespund principiilor, care nu sunt competenţi şi care fac rău imaginii formaţiunii.

Udrea a arătat că la organizaţia Bucureşti a pornit o acţiune de evaluare a oamenilor susţinuţi politic de PDL, arătând că celor care nu corespund criteriilor de competenţă şi de integritate li se va retrage sprijinul politic

Sulfina Barbu: Sunt convinsă că nu vor fi scindări în PDL

Sulfina Barbu a precizat că nici nu s-a stabilit bine data Convenţiei Naţionale a PDL, că "prieteni" ai partidului au început să vorbească despre scindarea formaţiunii. "Se înşeală. Nu a plecat nicio grupare. Noi nu avem vocaţia scindărilor, alţii au vocaţia scindărilor", a spus Barbu, arătând că PNL a au avut "aripi şi aripioare", iar de la PSD au plecat multe persoane.

"Sunt convinsă că nu vor fi scindări, este o manipulare perfidă şi o presiune pusă pe membri de partid", a spus Barbu.

Ea a precizat, referitor la criteriile de integritate, că acestea se vor regăsi în Codul de etică. "Avem nevoie de criterii de integritate care să se refere şi la corupţie, la declaraţiile împotriva partidului care să fie toate într-un Cod de etică", a precizat Barbu.

Ea a apreciat că aceste criterii din Cod vor cădea în responsabilitata viitorului preşedinte al PDL şi viitoarei conduceri a partidului, care va fi cea care va trebui să le pună în practică.

Traian Ungureanu: PDL să nu intre în campanie rupt de Băsescu, ci cu Sever, Monica şi Cristi

"Trebuie să intrăm cu un partid nefracturat în alegeri, PDL plus Cristi, plus Monica, plus Sever, şi doi, n-am auzit pe nimeni să rostească un anume nume (...) Nu trebuie să intrăm în campanie cu un partid rupt de Băsescu", a spus Traian Ungureanu, fiind aplaudat de ce iprezenţi.

"Problema relaţiilor cu Băsescu e reală şi trebuie să fie unul din obiectivele noastre", a spus Traian Ungureanu la şedinţa CNC a PDL.

Ungureanu şi-a început discursul în faţa parlamentarilor PDL spunându-le că el este intelectual şi că intelectualii îşi pun tot felul de întrebări şi probleme. El a arătat că se întreabă dacă PDL este un partid anticorupţie şi a apreciat că acesta ar trebui să devină un partid anti-USL.

"Să-i răspund domnului Bercanu ce căutam aseară la reuniunea Colegiului Director: M-am dus să ascult ce vorbeşte lumea şi să le spun după aia lui Cristi şi Monicăi. Dar cum nu ne-am văzut, le spun acum. Ce s-a întâmplat aseară e că încercarea lor a dat greş", a precizat Traian Ungureanu.

El a apreciat că propunerile făcute de Macovei, Preda şi Voinescu i-a împins pe oameni să vadă în aceştia "o încercare de control", de "epurare".

"O să riscăm să devenim obsedaţi. M-a întreb cineva pe culoar: «Pe Gadafi nu-l suspendaţi?». Eu sper să se autospende", a spus Traian Ungureanu, stârnind hohote de râs în rândul reprezentanţilor PDL, dar şi aplauzele acestora.

El a mai spus că "nu vede tonusul PDL" şi că reprezentanţii PDL "fac o figură de depresivi". "Facem o figură de depresivi, suntem toţi emo, unde e tonusul PDL? Asta nu mai văd", a adăugat Traina Ungureanu.

Stolojan: PDL să-şi recâştige agilitatea de pisică cu şapte vieţi, cum era cunoscut până în 2004

"În 2000-2004 se vehicula despre Partidul Democrat că era acea pisică cu şapte vieţi, agilă. În timp sigur că pisica s-a mărit şi-a pierdut din agilitate şi va trebui să câştigăm din acea agilitate care înseamnă reacţie rapidă, schimbare rapidă în funcţie de noile cerinţe", a afirmat Stolojan, la CNC.

El i-a îndemnat pe membrii de partid să recâştige încrederea oamenilor şi să evite erorile.

Stolojan a arătat că PDL a primit, la începutul anului, o lovitură în cazul gestionării acţiunii de recalculare a pensiilor militarilor.

Preda:Liderii PDL care au făcut bloc în jurul lui Boc sunt cei care au votat, recent, debarcarea lui

"Aceeaşi lideri care au făcut azi bloc (în jurul lui Emil Boc, n.r.) au votat acum două săptămâni debarcarea lui", a spus Cristian Preda, răspunzând unei întrebări.

El a arătat că democrat-liberalii trebuie, totuşi, să aibă convingeri mai ferme.

"Trebuie să avem convingeri ferme, decizii care dureze. Dacă azi decidem că o persoană e bună şi a doua zi decidem contrariul, nu suntem credibili", a spus Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici