Vicepremierul Ungariei: Autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora - teritorială pentru cei ce trăiesc în bloc

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, vineri, la Universitatea de vară "Tusvanyos", că se doreşte "autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora şi teritorială pentru cei care trăiesc în bloc", adăugând că aceste solicitări nu sunt diferite de "ceea ce s-a realizat" în alte ţări UE.

59 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Ungariei: Autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora - teritorială pentru cei ce trăiesc în bloc

Vicepremierul Ungariei: Autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora - teritorială pentru cei ce trăiesc în bloc (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vorbit despre politica naţională a Ungariei în privinţa minorităţilor maghiare din lume.

El a spus că politica naţională a Ungariei se bazează pe trei piloni, şi anume maghiarii din Ungaria, cei din vecinătatea acestui stat şi maghiarii din diaspora.

Semjen a spus că statul ungar trebuie să reprezinte drepturile tuturor şi a susţinut că această naţiune trebuie să fie unificată.

Vicepremierul Ungariei a declarat că primul pas spre unificare a fost făcut, şi anume adoptarea de către actualul Guvern a legii dublei cetăţenii.

Semjen a prezentat modalitatea prin care poate fi obţinută dubla cetăţenie, specificând că de la 1 ianuarie 2011 aceasta poate fi cerută.

El consideră că legea dublei cetăţenii nu discriminează pe nimeni, ci dimpotrivă, corectează "discriminări grave".

"Trădarea de neam a lui Ferenc Gyurcsany, făcută în decembrie 2004, trebuia corectată şi acest lucru s-a produs. Legea dublei cetăţenii este un drept, nu încălcăm politica vreunei ţări şi de dragul politicii interne a unor state nu renunţăm la drepturile noastre", a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a abordat problema autonomiei pentru minorităţile maghiare din Bazinul Carpatic, afirmând că nu cere alte lucruri decât ceea ce s-a realizat până acum în Uniunea Europeană.

"Nu cerem nimic altceva decât ceea ce s-a realizat în alte ţări din Uniunea Europeană. Pentru maghiarii din diaspora, vrem autonomie culturală, iar pentru maghiarii care trăiesc în bloc vrem autonomie teritorială. Dacă alte naţiuni nu renunţă la ele, nici noi nu renunţăm", a afirmat Semjen.

El a menţionat că, pentru persistenţa etniei maghiare, este important ca acolo unde reprezentanţii acesteia sunt majoritari să existe partide etnice maghiare, iar acolo unde nu se poate ar trebui să existe secţii maghiare ale partidelor ne-etnice.

"Aceste aspecte definesc strategia noastră naţională, nu alte simpatii", a încheiat Semjen, adăugând că politica dusă de Ungaria pentru minorităţi se va axa pe permanenţa naţiunii maghiare, dezvoltarea ei şi a fiecărui individ.

Cea de-a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabără Studenţească "Tusványos" a fost deschisă, miercuri, la eveniment participând câteva mii de tineri şi 500 de invitaţi din ţară şi din Ungaria, personalităţi ale vieţii politice şi economice.

Universitatea de Vară "Tusvanyos" se va încheia duminică, fiind organizată de Fundaţia "Pro Minoritate" din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici