Victor Ponta explică strategia PSD: Ne lipsesc 2-3 mandate pentru majoritate absolută, cred că se vor găsi

Fostul premier Victor Ponta a explicat luni seara că partidul speră să mai atragă în zilele următoare câţiva noi aleşi de la alte formaţiuni în rândurile sale pentru a avea majoritate absolută în Parlament, ceea ce ar înseamna că preşedintele Klaus Iohannis nu ar mai trebui să discute decât cu PSD.

2271 afișări
Imaginea articolului Victor Ponta explică strategia PSD: Ne lipsesc 2-3 mandate pentru majoritate absolută, cred că se vor găsi

Victor Ponta explică strategia PSD: Ne lipsesc 2-3 mandate pentru majoritate absolută, cred că se vor găsi (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Victor Ponta a explicat că este posibil ca, după redistribuire şi eventuale racolări PSD să aibă majoritate absolută în Parlament, ceea ce, a spus fostul premier, ar impune aplicarea articolului 103 din Constituţia României, care prevede ca preşedintele să desemneze un candidat pentru funcţia de premier în urma consultării partidului care are majoritatea.

"Avem emoţii să vedem dacă la repartizarea mandatelor PSD va avea majoritate absolută. Atunci se aplică un articol din Constituţie referitor la nominalizarea premierului. Cu ALDE avem majoritate, dar se schimbă puţin lucrurile. (...) . Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele desemnează un candidat în urma consultării partidului care are majoritatea în Parlament. Nu scrie în constituţie partidul care a obţinut majoritatea, ci cel care are majoritatea în Parlament, ceea ce vom şti după ce fiecare parlamentar anunţă din ce grup face parte. Dacă acum, la repartizare, ne lipsesc 2-3 mandate, cred că vor fi 3-4 parlamentari care vor vrea să fie în grupul PSD. Atunci nici nu se mai fac consultări cu celelalte partide, ci doar cu partidul care are majoritate absolută, nu-i mai deranjează pe cei de la PNL să-i consulte degeaba. Băsescu a acceptat votul din 2012, nu aş vrea ca Iohannis să fie mai rău decât Băsescu", a declarat Ponta, potrivit România TV.

Toţi liderii PSD s-au pronunţat până în prezent pentru varianta Liviu Dragnea - premier, deşi Klaus Iohannis a avertizat că nu va nominaliza un premier cu probleme penale.

Întrebat dacă va fi nominalizarea PSD pentru funcţia de premier, întrucât Constituţia nu îi interzice, liderul PSD, Liviu Dragnea, a răspuns duminică seara: ''Respect în primul rând şi voi ţine cont de votul românilor de astăzi, Constituţia României şi programul de guvernare''. ''Important e să înţelegem că astăzi nu a câştigat PSD sau a pierdut PNL sau USR. Astăzi au câştigat românii şi depinde de toţi cei care trebuie să ia decizii în perioada următoare să nu-şi bată joc de această dorinţă masivă a românilor de astăzi'', a spus el.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut miercuri că partidul nu va modifica legea care îi interzice să fie premier, argumentând că un act normativ nu se poate modifica şi publica în Monitorul Oficial în trei zile. El nu a menţionat o eventuală contestaţie la CCR.

''Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare'', prevede legea 90/2001.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici