VIDEO. Dăncilă, despre desecretizarea raportului mitingului din 10 august 2018: Să vedem ce va spune justiţia/ Despre precizările DNA: Informaţia este doar pe jumătate falsă

Viorica Dăncilă a declarat, joi, după desecretizarea raportului mitingului din 10 august 2018, că nu mai consideră că evenimentul a fost o lovitură de stat şi că ar trebui ca vinovaţii să răspundă în faţa legii, iar organele judiciare să îşi facă treaba.

3391 afișări
Imaginea articolului VIDEO. Dăncilă, despre desecretizarea raportului mitingului din 10 august 2018: Să vedem ce va spune justiţia/ Despre precizările DNA: Informaţia este doar pe jumătate falsă

Ora 18.00 | Viorica Dăncilă va susţine o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului

.

UPDATE Dăncilă: Aderarea la Schengen, la zona euro şi vizele pentru SUA, trei obiective majore

Viorica Dăncilă şi-a prezentat, joi, programul de prezidenţiabil. Liderul PSD a afirmat că are trei obiective clare în politica externă: aderarea la spaţiul Schengen şi la zona euro şi obţinerea vizelor pentru SUA.

„În domeniul politicii externe, al apărării şi securităţii naţionale, în care preşedintele României are atribuţii clare, am o viziune clar conturată şi am trei obiective ferme. Obiectivele mele de care mă voi preocupa personal sunt aderarea la spaţiul Schengen, aderarea la zona Euro şi vizele pentru SUA. Aceste obiective fac parte dintr-un poachet amplu de obiective cuprinse în programul meu prezidenţial. În calitate de preşedinte al României, în termen de cel mult şase luni de la învestitură, îmi iau angajamentul de a prezenta în faţa Parlamentului o strategie naţională de apărare a ţării, adaptată nevoilor şi aşlteptărilor românilor de pretutindeni. Cele trei obiective majore sunt întărirea parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea profilului României în cadrul NATO şi al UE, creşterea profilului României în regiunea extinsă a Mării Negre în vederea asigurării securităţii regionale”, a spus Viorica Dăncilă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a adăugat că persoanele acuzate de fapte grave sau cele condamnate de fapte de corupţie nu vor beneficia sub nicio formă de clemenţa prezidenţială.

Prezidenţiabilul PSD a precizat, totodată, că va organiza trimestrial şi de câte ori va fi necesat şedinţe CSAT, în maxim 24 de ore de la apariţia unei urgenţe.

„Vreau să îmi iau un angajament ferm în faţa românilor şi vreau să o fac cu mâna pe Constituţie, pe care nu o voi încălca niciodată aşa cum a făcut actualul preşedinte. Voi începe demersurile încă din prima zi pentru a renunţa la imunitatea în faţa legii, acordată preşedintelui României. Un preşedinte cinstit nu are nevoie de imunitate. Voi repsecta fiecare român, indiferent de vârstă, nivel de pregătire, origine etnică, religie sau meseria pe care o are. Voi promova anteprenoriatul şi capitalul românesc ca principali vectori ai dezvoltării României. Voi promova clasa de mijloc, comercianţii, turismul, fermierii, toate categoriile. Voi face cel puţin două vizite pe lună în teritoriu pentru a discuta direct cu cetăţenii. Voi organiza trimestrial audienţe directe cu cetăţenii României”, a subliniat Dăncilă.

De asemenea, liderul PSD a afirmat că va fi un preşedinte reformator.

„ Voi avea încă din prima zi un dialog cu românii din ţară şi diaspora, cu reprezentanţii mass-mediei, cu reprezentanţii societăşii civile, sindicatele şi patronatele. Biroul meu va fi printre oameni, aşa cred că trebuie să fie un preşedinte, implicat, care să stea mereu în mijlocul oamenilor. Mandatul meu va fi cel al preşedintelui reformator. Voi deschide porţile pentru toate forţele politice constructive, pentru presă, pentru tineri talentaţi şi capabili, pentru oameni de cultură, pentru proiectele şi sesizările societăţii civile, alături de care voi iniţia proiecte de reformă în toate domeniile cheie. Mandatul meu va fi cel al preşedintelui pentru care interesul comun primează. Voi iniţia consultări permanente cu societatea civilă şi cu autorităţile şi instituţiile statului pentru a găsi un numitor comun. Este democratic şi ca atare obligatoriu ca voinţa majorităţii să fie cea care contează. Mandatul meu va fi cel al preşedintelui care asigură dialog şi transparenţă instituţională. Încă din prima zi, activitatea preşedintelui va fi făcută publică pentru toţi cetăţenii ţării”, a mai spus Dăncilă.

UPDATE Dăncilă promite că „vilele de protocol dedicate preşedintelui vor fi deschise copiilor orfani”

Viorica Dăncilă a declarat, joi, că dacă va ajunge preşedintele ţării vilele de protocol ale Administraţiei Prezidenţiale vor fi deschise pentru copiii orfani. Liderul PSD a afirmat că a făcut acest lucru şi în timpul mandatului său de premier.

„Pe tot parcursul mandatului, vilele de protocol dedicate preşedintelui vor fi integrate într-un program dedicat copiilor orfani din România. Vor fi deschise pentru copiii orfani din România. Cred că acest lucru este un lucru de normalitate. Trebuie să fim sensibili la cei care au nevoie de sprijinul nostru. Copiii orfani, săraci sunt o prioritate pentru mine”, a spus Viorica Dăncilă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte continuarea... 

UPDATE Dăncilă, despre desecretizarea raportului mitingului din 10 august 2018:Să vedem ce va spune justiţia

„Am mai răspuns legat de evenimentele din 10 august. Cred că tot ceea ce am spus la dialogul deschis de acum două zile este valabil şi acum. Cred că nu trebuie să venim noi cu scenarii sau cu alte interpretări. Haideţi să vedem ce va spune justiţia şi cie ce se fac vinovaţi să vina în faţă legii să răspundă. O parte din ceea ce s-a desecretizat în raport vine în sprijinul celor afirmate înainte. Am spus atunci că seamănă cu o lovitură de stat, având în vedere că s-a încercat intrarea în Palatul Victoria. Am văzut apoi că nu a fost o lovitură de stat. Am răspuns legat de evenimentele din 10 august şi eu cred că este corect să vedem ce spune justiţia, pentru că nu putem face noi aceste aprecieri. Justiţia este făcută de către judecători”, a spus Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă la Parlament.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat săptămâna trecută că a fost declasificat raportul privind protestul din 10 august 2018 şi a fost transmis către DIICOT, unde este deschis un dosar penal.

Ministrul a explicat paşii desecretizării raportului: „Ministrul dă ordin, constituie comisie care analizează oportunitatea. Analizând oportunitatea, profesioniştii din Minister s-au exprimat: poate fi desecretizat. Pasul 2: am cerut de la instituţii să ne dea acceptul şi le mulţumesc. Şi cei de la SRI, SIE, Jandarmerie au fost de acord. Nu ştiu de ce Carmen Dan nu l-a desecretizat, vă rog să o intrebaţi”.

„Jandarmeria Bucureşti a fost de acord. Nu pot da detalii din raport pentru că e la DIICOT şi e proces penal”, a mai spus ministrul.

Pe de altă parte, fostul ministru de Interne Mihai Fifor susţine că 90% din raportul 10 august a fost desecretizat din 31 ianuarie de către MAI, iar Marcel Vela a obţinut acum restul de 10% de la alte insituţii. Fifor se întreabă de ce acest lucru s-a întâmplat între cele două tururi ale prezidenţialelor.

Dăncilă: DNA a spus că nu mă cheamă mâine, nu că nu mă invită peste o perioadă de timp

Viorica Dăncilă a afirmat că DNA nu a dezminţit că va fi chemată la audieri, instituţia precizând doar că nu va fi chemată să dea explicaţii în cursul zilei de vineri. Liderul PSD a susţinut că se aşteaptă să fie invitată la DNA în perioada următoare.

„Informaţia este doar pe jumătate falsă. Nu este o informaţie falsă. Am spus cu câteva zile înainte că toţi cei care au candidat împotriva lui Klaus Iohannis au avut dosare penale, Victor Ponta în 2014, Dan Barna în primul tur şi am văzut că purtătorul de mesaj al lui Klaus Iohannis m-a ameninţat la o dezbatere cu procurorii. După turul întâi, pe 15 noiembrie, a fost depusă o plângere împotriva mea. Deci, ceea ce a spus DNA a fost că nu mă cheamă mâine, dar nu că nu mă va invita la DNA luni, marţi sau peste o perioadă de timp. De invitat la DNA în urma acestei plângeri, cu siguranţă mă vor chema. Poate mulţi din echipa domnului Iohannis ar fi vrut ca mâine să mă cheme sau chiar duminică, să nu se mai voteze”, a spus Dăncilă, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Parlament.

Eurodeputatul Dragoş Tudorache a anunţat pe 15 noiembrie că Alianţa USR-PLUS va depune plângere penală după ce PSD a răspândit mesajel false în online care conţineau elemente de identitate vizuală a celor două formaţiuni şi prin care încercau să descurajeze votarea lui Klaus Iohannis în al doilea tur al alegerilor.

Senatorul PNL Alina Gorghiu o acuză pe Viorica Dăncilă că şi-a înscenat un drum la DNA pentru a se putea victimiza. Liberalul a afirmat că prestaţia unui candidat la prezidenţiale nu se judecă după numărul de broşe pe care le deţine, ci după ce ştie să facă.

„Prestaţia unui candidat nu se judecă în funcţie de câte ore stă pe tocuri în faţa jurnaliştilor, nu se judecă nici măcar în funcţie de câte broşe şi ceasuri scumpe are şi uită să le treacă în declaraţia de avere. prestaţia unui candidat se evaluează în funcţie de ce ştie, cât ştie şi de ce poate să aducă bine pentru România normală. Tupeul pe care îl au contracandidaţii noştri de la PSD, echipa lor de campanie este fără limite. Astăzi, de exemplu, Viorica Dăncilă şi-a înscenat singură un drum pe la DNA ca să se victimizeze. A prezentat bilanţul guvernrii, iar când a venit vorba de 10 august a spus că a fost în concediu, nici măcar nu şi-a cerut scuze”, a spus Alina Gorghiu, în Galaţi.

DNA a anunţat, joi, că Viorica Dăncilă, candidat la prezidenţiale, nu va fi citată pentru audiere, subliniind că informaţiile din spaţiul public potrivit cărora fostul premier va ajunge în faţa procurorilor sunt false.

„Referitor la informaţiile vehiculate în spaţiul public care acreditează ideea că un candidat la Preşedinţia României urmează să fie citat la DNA, în data de 22 noiembrie 2019, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să precizeze că toate aceste informaţii sunt false”, transmite DNA, printr-o dezminţire transmise presei.

Precizările vin după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora Viorica Dăncilă urmează să fie citată de procurori pentru a fi audiată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici