Virgil Popescu: un nou consiliu extraordinar al miniştrilor energiei va avea loc în septembrie

Un nou consiliu extraordinar al miniştrilor energiei din UE ar putea avea loc pe 30 septembrie, care va definitiva măsurile pe care UE le va lua pentru protejarea consumatorilor şi reducerea consumului, a anunţat miercuri ministrul Energiei Virgil Popescu.

164 afișări
Imaginea articolului Virgil Popescu: un nou consiliu extraordinar al miniştrilor energiei va avea loc în septembrie

Ministrul a prezentat propunerile României în cadrul consiliului extraordinar al miniştrilor energiei din UE de la finele săptămânii trecute, precum şi principalele puncte ale OUG 119, care prevede unele măsuri pentru piaţa energiei.

Ministrul spune că propunerile României se regăsesc printre declaraţiile Comisiei Europene, printre care decuplarea preţului gazului de cel al energiei electrice, plafonarea preţului gazului natural, limitarea profiturilor traderilor şi furnizorilor sau plafoane pentru piaţa PZU în vederea limitării creşterilor.

Popescu spune că România nu s-a opus plafănării preţului gazului rusesc, ci a solicitat o plafonare mai largă pe piaţa europeană, inclusiv a gazului rusesc. „Se va lucra la un sistem încât să protejăm întreaga piaţă a gazului natural european. Dacă am lua o singură sursă, s-ar putea ca piaţa să fie debalansată şi celelalte surse să crească preţul”, a spus Popescu.

Ministrul susţine că piaţa gazelor este afectată de preţuri speculative, vorbind de o creştere a acestora de la 7 euro/MWh în pandemie sau 20 de euro/MWh într-o perioadă normală la circa 200 de euro/MWh în prezent.

România a ajuns la un stoc de gaze înmagazinate de 79% din capacitate şi până la sfârşitul săptămânii pragul de 80% va fi depăşit, a anunţat ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici