Volumul "Dicţionar politic: I de la Iliescu", lansat în prezenţa fostului şef al statului

Volumul "Dicţionar politic: I de la Iliescu" de Octavian Andronic a fost lansat, luni, la Bucureşti, în prezenţa mai multor personalităţi din politica românească, printre care şi fostul şef al statului, Ion Iliescu.

63 afișări
Imaginea articolului Volumul "Dicţionar politic: I de la Iliescu", lansat în prezenţa fostului şef al statului

Volumul "Dicţionar politic: I de la Iliescu", lansat în prezenţa fostului şef al statului (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Printre cei prezenţi la evenimentul organizat la sediul Fundaţiei "Nicolae Titulescu" din Capitală s-au numărat şi Petre Roman, Corina Creţu, Iosif Boda şi Adrian Severin.

În "Dicţionar politic: I de la Iliescu", Octavian Andronic prezintă evenimente esenţiale din viaţa politică a lui Ion Iliescu.

"Şi eu am citit cartea cu interes", a declarat Ion Iliescu. El a spus că volumul semnat de Octavian Andronic "prezintă viaţa noastră de zi de zi" şi realizează "tabloul unei generaţii".

În plus, Iliescu a vorbit şi despre perioada de dinaintea Revoluţiei. "Trăiam într-o atmosferă în care te temeai şi de propria umbră (...) E greu pentru generaţia tânără să înţeleagă. Cartea este o microcronică a evenimentelor pe care le-am trăit", a mai spus el.

"Sigur, poţi înnebuni", s-a referit Iliescu la perioadele dificile din viaţa sa. "Viaţa m-a croit astfel (...) de tânăr a trebuit să iau pe umerii mei foarte multe greutăţi", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, Octavian Andronic a mărturisit că volumul "Dicţionar politic: I de la Iliescu" este cel de-al doilea dintr-o lungă serie, care a debutat cu "Dicţionar politic: B de la Băsescu". Totodată, Andronic l-a descris pe Ion Iliescu drept "cel mai important om politic pe care l-a dat România postcomunistă" şi a spus că "Dicţionar politic: I de la Iliescu" este "un portret în mişcare" al acestuia.

Evenimentul de lansare a cărţii a avut loc cu două zile înainte de cea de-a 80-a aniversare a lui Ion Iliescu, fapt pentru care participanţii la manifestare i-au urat acestuia, în avans, "La mulţi ani!". Iosif Boda chiar i-a spus, în glumă, lui Ion Iliescu: "Moşule, ce tânăr eşti!". În cadrul discursului său, Boda a făcut şi o comparaţie între Ion Iliescu şi "un fantastic şi rezistent urcător de munte".

"Domnul Iliescu şi cu mine ne cunoaştem de mult", a spus, la rândul său, Petre Roman. Acesta consideră că volumul semnat de Octavian Andronic este "un tablou întregitor despre Ion Iliescu". "Am fost adeseori în situaţia de a purta un dialog despre Ion Iliescu, în care mi-a fost foarte greu să menţin poziţia mea faţă de el. (...) Erau mulţi oameni care îl blamau", a afirmat Roman.

El a adăugat că tandemul "Iliescu-Roman" "a traversat momentele cele mai dificile din istoria politică a României". De asemenea, Petre Roman a spus că Ion Iliescu a readus "sentimentul răspunderii" în politica românească.

În schimb, Adrian Severin l-a descris pe Ion Iliescu drept un om care "a devenit o instituţie publică".

Volumul "Dicţionar politic: I de la Iliescu" de Octavian Andronic a fost publicat la editura Fundaţiei AlegRO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici