Vosganian: Băsescu vrea să transfere fraudulos Guvernului PNL vina sa salariile mărite

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, miercuri, că preşedintele Traian Băsescu încearcă să transfere în mod fraudulos Guvernului liberal vina pentru erorile în apreciere atunci când a promulgat legislaţia salarizării profesorilor în luna octombrie 2008.

24 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Băsescu vrea să transfere fraudulos Guvernului PNL vina sa salariile mărite

Vosganian: Băsescu vrea să transfere fraudulos Guvernului PNL vina sa salariile mărite (Imagine: Mediafax Foto)

"Preşedintele Traian Băsescu încearcă cu orice chip să justifice o eroare pentru care nu este, însă, dispus să şi plătească, pentru că această eroare a adus partidelor care sunt în majoritatea parlamentară un număr de locuri în Parlament pe care, firește, în numele erorii făcute aceste partide nu sunt dispuse, în nici un fel să le cedeze", a susţinut fostul ministru de Finanţe.

În opinia lui Varujan Vosganian, Traian Băsescu crede că prin dezinformări susţinute ar putea să convingă populaţia.

"Este un rol riscant, care arată că rolul politic al preşedintelui Traian Băsescu se apropie de sfârşit", a susţinut el.

El a precizat că în cele două scrisori pe care premierul Călin Popescu Tăriceanu i le-a adresat lui Traian Băsescu, în octombrie 2008, nu se pomeneşte nicăieri despre procentul de 6 la sută din PIB pentru Educaţie, aspect invocat recent de șeful statului.

Preşedintele Comisiei economice a Senatului a spus că, în opinia sa, consilierii șefului statului sunt primii vinovați pentru că nu cunosc aceste informații, Vosganian adăugând că preşedintele fructifică ignoranța administrației prezidențiale într-un mod în care îi este caracteristic.

"Prin contrast cu atitudinea populistă și demagogică a președintelui Băsescu, care urmărea doar creșterea cotei electorale a PDL și ignora pericolele grave cu care se confrunta România, Guvernul liberal a susținut necesitatea unei politici bugetare prudente”, a spus Vosganian.

Potrivit acestuia, într-o scrisoare transmisă șefului statului în data de 13 octombrie 2008 de către primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, premierul menționa că Guvernul României a semnalat, în repetate rânduri, riscurile majore generate de promovarea unor acte normative prin care s-au legiferat majorări ale salariilor, sporurilor și ale altor drepturi de natură salarială necorelate cu indicatorii macro-economici.

În scrisoare se mai arăta că ignorarea riscurilor ce decurg din acordarea acestor drepturi devine din ce în ce mai îngrijorătoare în contextul actualei crize economice mondiale și că majorarea cheltuielilor aferente personalului din sectorul bugetar, începând cu cadrele didactice, va duce la cheltuieli suplimentare pentru anul 2009, de circa 21 de miliarde de lei, circa 6 miliarde de euro, reprezentând echivalentul a 4 la sută din PIB.

"Acoperirea acestor cheltuieli va duce fie la majorarea deficitului bugetar la peste 6 la sută din PIB, păstarea deficitului bugetar, dar diminuarea cheltuielilor cu investițiile sau majorarea substanțială a taxelor și impozitelor", a arătat Vosganian, citând din scrisoarea adresată Președintelui.

Varujan Vosganian a mai menționat că, în urma acestei scrisori semnate de primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, președintele României a cerut unele informații suplimentare.

Potrivit declarațiilor sale, în ziua de 22 octombrie 2008, Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis o nouă scrisoare lui Traian Băsescu, o scrisoare în care îi punea la dispoziție o "notă sinteză cu informațiile redactate de Ministerul Economiei și Finanțelor și Ministerului Muncii".

Fostul ministru al Finanțelor a precizat că textul scrisorii a fost redactat de el și de fosta sa colegă Mariana Câmpeanu.

Senatorul liberal a declarat că, astfel, președintele a fost informat în legătură cu consecințele creșterilor salariale preconizate – presiuni sub diferite forme ale celorlalte categorii de personal bugetar și ale celor din sectorul privat, creșterea inevitabilă a salariilor din sectorul bugetar cu 50 la sută, deteriorarea raportului dintre salariul din sectorul privat și cel din sectorul bugetar, deterioarea raportului dintre consum și investiții.

În scrisoare se mai arăta, potrivit lui Vosganian, că alte consecințe ar fi fost creșterea masei salariale nete cu 44 de miliarde de lei, scăderea investițiilor de la o creștere de 13 la sută la – 5 la sută, scăderea creșterii economice de la 6 la sută la 2 la sută, posibilitatea ca rata inflației să crească cu 4 procente iar șomajul să crească cu 13 mii de salariați, presupunând un efort necesar de 6 la sută din PIB.

De asemenea, Varujan Vosganian a menționat și două declarații publice ale premierului Tăriceanu din acea perioadă, "pe care nu se poate ca președintele României să nu le fi aflat", în care Tăriceanu arăta că nu este de acord și că nu poate accepta o majorare de 50 la sută a salariilor, deoarece nu este sustenabilă economic, ar provoca un lanț al revendicărilor salariale din partea celorlalte categorii sociale.

Potrivit lui Varujan Vosganian, în octombrie 2008, Tăriceanu a declarat, după o ședință a Executivului, că "măsuri populiste și demagogice cum sunt cele privind majorarea peste noapte cu 50 la sută a salariilor nu au decât un orizont electoral".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici