Wikileaks: Blaga contesta în 2009 opţiunea lui Băsescu pentru o alianţă de guvernare PDL-PSD

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, spunea în 2009, întrebat despre remarcile pline de regret ale preşedintelui Băsescu referitoare la alianţa PDL-PSD, că şeful statului "ar putea face alegeri mai bune uneori", potrivit unei telegrame transmise la Washington de Ambasada SUA la Bucureşti.

36 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Blaga contesta în 2009 opţiunea lui Băsescu pentru o alianţă de guvernare PDL-PSD

Wikileaks: Blaga contesta în 2009 opţiunea lui Băsescu pentru o alianţă de guvernare PDL-PSD (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Conform documentului, obţinut de Wikileaks şi publicat de site-ul revistei Kamikaze, Blaga "sugera" că o alianţă a PDL cu PNL ar fi fost preferabilă.

Întrebat de autorii telegramei despre unele remarci ale preşedintelui pe tema coaliţiei PSD-PDL, Blaga "s-a încruntat" şi a spus că "uneori alegerile sale (ale şefului statului, n.r.) ar putea fi mai bune; nu există prânz gratuit în politică".

În acelaşi context, Blaga ar fi sugerat că o alianţă cu PNL ar fi fost alegerea mai bună, notând că PDL a fost generos, oferindu-le jumătate din posturile de miniştri liberalilor, însă nu a acceptat ca Tăriceanu să rămână premier.

Vasile Blaga, şeful campaniei electorale a PDL în alegerile europarlamentare din acea vreme (telegrama a fost trimisă în 2009, urmare a unei discuţii între autorul ei şi Blaga, n.r.), a confirmat faptul că recesiunea şi constrângerile bugetare vor însemna un buget mai auster pentru PDL în campanie, punând accent pe mobilizarea nucleului partidului şi scoaterea oamenilor la vot.

Blaga se plângea că rivalii de la PSD nu aveau un buget atât de auster, deţinând informaţii că Marian Vanghelie comandase şapte containere cu telefoane mobile pe care intenţiona să le dea cadou alegătorilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Despre avantajul PSD în mobilizarea alegătorilor, Blaga spunea: "Sunt foşti comunişti. Vor face ce li se spune, pe când noi trebuie să-i convingem pe fiecare să vină, persoană cu persoană".

Blaga mai spune că, în cursa pentru alegeri, PSD şi PDL aveau avantajul de a fi singurele partide cu filiale în toată ţara, estimând că PNL are un handicap în slaba organizare, deşi ar putea scoate beneficii din statutul său de "partid de opoziţie". O altă îngrijorare pentru Blaga era aceea că PSD ar fi putut recurge la trucuri electorale, precum mituirea alegătorilor cu telefoane mobile sau votarea multiplă.

În ceea ce o priveşte pe Elena Băsescu, Blaga nu era sigur dacă a-şi depune candidatura în calitate de candidat independent ar ajuta sau nu PDL, însă a conchis că este preferabil ca fiica preşedintelui să obţină "prea multe" voturi, decât "prea puţine".

În telegramă se notează că Blaga nu a răspuns concret unei întrebări privind posibilitatea menţinerii coaliţiei PDL-PSD pe o perioadă de opt ani, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Potrivit oficialilor ambasadei americane, Viorel Hrebenciuc ar fi spus că el şi Blaga au căzut de acord asupra acestui aspect, însă Blaga a subliniat că în cazul în care alegerile prezidenţiale sunt câştigate de Băsescu, acest lucru nu ar avea efecte majore asupra coaliţiei. El nu a fost aşa sigur că alianţa PSD-PDL ar rezista şi în situaţia în care Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile. Blaga s-a plâns de tactica lui Geoană de a încerca, în mod simultan, să fie şi în Guvern şi în opoziţie.

Politicianul a adăugat, apoi, că Băsescu nu a rămas pasiv în faţa acestei atitudini şi a contraatacat, moment în care reprezentanţii PSD, numiţi de Blaga "laşi", s-au retras. Totuşi, în urma acestei mişcări de contraatac, PDL a pierdut două procente în sondaje, lecţia trasă de Blaga fiind că oamenii vor stabilitate.

În ceea ce priveşte situaţia MCV-ului, Blaga a spus că România ar putea avea probleme cu UE dacă oficialii de la Comisia Europeană insistă pe obţinerea de condamnări în dosarele de înaltă corupţie, inclusiv cele privindu-i pe Adrian Năstase şi Şerban Mihăilescu.

"Suntem singuri în Parlament în această problemă, pentru că PSD, PNL şi UDMR au convenit să nu-i condamne pe aceşti doi", spunea Blaga.

Revista Kamikaze a început, duminică, să publice documente obţinute de la Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange. Redactorul-şef adjunct al publicaţiei, Cătălin Prisăcariu, a anunţat public că documentele postate pe site-ul revistei reprezintă "originalele" telegramelor transmise de Ambasada americană de la Bucureşti către Washington, fără ca asupra lor să fi fost operată vreo selecţie.

Reprezentantul Kamikaze a anunţat, săptămâna trecută, că deţine integral documentele Wikileaks legate de România, afirmând că a intrat în posesia lor prin intermediul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), al cărui membru este, care a încheiat un parteneriat cu organizaţia condusă de Assange.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici