Wikileaks: Blaga vorbeşte deschis, probabil de aceea Băsescu l-a ales pe Boc să-i fie premier

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a fost apreciat de oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti pentru francheţea de care a dat dovadă în discuţii, aceştia opinând, într-o telegramă obţinută de Wikileaks, că probabil acesta este motivul pentru care Băsescu l-a ales pe Boc, mai maleabil, ca premier.

62 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Blaga vorbeşte deschis, probabil de aceea Băsescu l-a ales pe Boc să-i fie premier

Wikileaks: Blaga vorbeşte deschis, probabil de aceea Băsescu l-a ales pe Boc să-i fie premier (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

Într-un comentariu adăugat la finalul unei telegrame adresate Departamentului de Stat de la Washington, document obţinut de Wikileaks şi publicat de revista Kamikaze, oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti afirmă că "Blaga este unul dintre puţinii membri PDL care vorbesc deschis, atât în public, cât şi cu noi, colegii săi fiind, în general, scumpi la vorbă".

Oficialii americani îşi explică astfel de ce Traian Băsescu l-a ales pe Emil Boc drept premier, acesta fiind mai "pliabil".

"Cu toate acestea, Blaga rămâne creierul de geniu, indispensabil, din spatele PDL şi nu este nicio surpriză faptul că el este, din nou, alegerea firească de lider al campaniei electorale (pentru europarlamentare, n.r.)", mai comentează diplomaţii.

În ceea ce priveşte zvonurile privind o ruptură între Băsescu şi "băieţii vechi" din PDL, printre care Blaga şi Adriean Videanu, oficialii americani notează că nu există nicio dovadă concretă privind o despărţire, în afară de puseuri de enervare legate de recentele alegeri politice ale preşedintelui, inclusiv decizia de a forma un guvern cu PSD-ul şi "înţelepciunea de a-l înfrunta pe capul PSD Geoană în mod direct".

Comentariul diplomaţilor americani este epilogul unei telegrame redactate în urma unei discuţii purtate cu Blaga în 2009, în care, printre altele, acesta critica explicit opţiunea lui Băsescu pentru o alianţă PSD-PDL în detrimentul uneia cu PNL.

Secretarul general al PDL spunea, întrebat despre remarcile pline de regret ale preşedintelui Băsescu referitoare la alianţa PDL-PSD, că şeful statului "ar putea face alegeri mai bune uneori"

Conform documentului, Blaga "sugera" că o alianţă a PDL cu PNL ar fi fost preferabilă.

Revista Kamikaze a început, duminică, să publice documente obţinute de la Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange. Redactorul-şef adjunct al publicaţiei, Cătălin Prisăcariu, a anunţat public că documentele postate pe site-ul revistei reprezintă "originalele" telegramelor transmise de Ambasada americană de la Bucureşti către Washington, fără ca asupra lor să fi fost operată vreo selecţie.

Reprezentantul Kamikaze a anunţat, săptămâna trecută, că deţine integral documentele Wikileaks legate de România, afirmând că a intrat în posesia lor prin intermediul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), al cărui membru este, care a încheiat un parteneriat cu organizaţia condusă de Assange.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici