Zgonea: Audierea comisarului european în Parlament, când vom şti portofoliul şi persoana acceptată

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că Parlamentul va fi convocat pentru audierea viitorului comisar european atunci când se va cunoaşte care este portofoliul care va reveni României şi cine este persoana accepată de către preşedintele ales al CE, Jean-Claude Junker.

81 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Audierea comisarului european în Parlament, când vom şti portofoliul şi persoana acceptată

Valeriu Zgonea (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

”În momentul în care vom şti care este portofoliul şi care este persoana pe care domnul Juncker a acceptat-o, în acel moment vom demara propcedurile împreună cu Senatul pentru a îndeplini procedurile legale. (...) Atât timp cât nu avem un potofoliu, ca stat, nu putem să ştim care este persoana pe care putem să o audiem pe Legea 373”, a spus Zgonea.

El a arătat că Legea 373/2013 prevede o chestiune inedită legată de audierea comisarului.

”În 2007 nu exista această lege, astfel încât Parlamentul României a fost exclus din tradiţia europeană ca cel care este nominalizat să fie audiat de către Parlamentul naţional. Din informaţiile pe care le deţin, pe perioada verii niciun parlament naţional nu a făcut o audiere pentru nominalizarea statului respectiv pentru funcţia de comisar, pentru că nu există pentru niciun stat în acest moment funcţiile împărţite”, a menţionat Zgonea.

El a mai arătat că, până când nu va exista toată configuraţia cu cele 28 de mandate şi portofoliul care revine României, Parlamentul naţional nu poate convoca audierea persoanei nominalizate de către Guvern, în cadrul comisiilor de Afaceri Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici