Zgonea despre Roşia Montană: Preşedintele CJ Alba, prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul. Nu cred că acesta va fi MĂRUL DISCORDIEI care să rupă USL. Am cerut ca Plumb şi Şova să discute cu fiecare grup parlamentar

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la Alba-Iulia, după discuţii avute cu autorităţile din judeţ, că Preşedintele CJ Alba, dar şi prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul privind Roşia Montană, care ar aduce fonduri importante la bugetul local.

384 afișări
Imaginea articolului Zgonea despre Roşia Montană: Preşedintele CJ Alba, prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul. Nu cred că acesta va fi MĂRUL DISCORDIEI care să rupă USL. Am cerut ca Plumb şi Şova să discute cu fiecare grup parlamentar

Zgonea despre Roşia Montană: Preşedintele CJ Alba, prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

"Mulţumesn conducerii Consiliului Judeţean şi Prefecturii pentru briefingul făcut azi. Am discutat cu domnul preşedinte avantajele şi domnia sa susţine ferm acest proiect, ca şi prefectul şi subprefectul judeţului Alba", a spus Zgonea.

El a arătat că numai din autorizaţie Consiliul Judeţean ar încasa 11 milioane de dolari, în timp ce 70 de milioane de lei ar fi alocaţi reabilitării zonei Roşia Montană de la ministerul Culturii.

"Numai din autorizaţie le intră 11 milioane de dolari. Vă daţi seama ce bani ar însemna pentru Consiliul Judeţean Alba. 70 de milioane sunt numai reabilitarea Roşia Montană şi localităţile din jur pe protecţia cerută de către obligaţiile legislative ale Ministerului Culturii pentru a păstra această zonă din punct de vedere arheologic", a spus Zgonea.

El a arătat că întreprinde o vizită la Alba şi, ulterior, va merge la Roşia Montană pentru a se documenta la faţa locului. "Eu cred că nu putem să luăm o decizie în anul 2013 în Parlament fără să ne documentăm, fără să avem o documentare la faţa locului. Duminică fac deplasarea la Roşia Montană, e important pentru orice parlamentar să fim documentaţi", a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că trebuie rezolvate problemele care sunt în zonele foste miniere unde şomajul e mult ai ridicat decât cota de 7%, cât are judeţul Alba.

"Eu cred că o familie de mineri, care provine din acea zonă, trebuie să aibă un loc de muncă, vor să-şi ducă copilul la şcoală. Dar, pe de altă parte, sunt preocupat şi de o securitate ecologică a zonei respective şi trebuie să recunoaştem aceste lucru. Am credinţa că membrii Comisiei speciale vor fi în stare să aducă consens între cei care susţin proiectul şi cei care se opun şi cer condiţii speciale de protecţie a mediului", a spus Zgonea.

Zgonea, despre decizia PNL privind Roşia Montană: PSD şi PNL au responsabilităţi împreună

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a mai declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, comentând decizia PNL de a vota în Parlament împotriva proiectului de lege privind Roşia Montană, luată înaintea dezbaterilor, că PSD şi PNL au candidat sub sigla USL şi au responsabilităţi împreună.

"Ăsta este rolul nostru ca parlamentari: să ne batem în cunoştinţă de cauză, cu argumente pro şi contra, dar să promovăm un proiect de lege. Că este de respingere, că este de aprobare, dar să promovăm şi să ne asumăm aceste responsabilităţi care nu sunt individuale. Am candidat sub USL şi avem responsabilităţi împreună pentru a aduce România acolo unde merită să fie", a spus Zgonea.

El a precizat că fiecare parlamentar trebuie să voteze cu propria conştiinţă, dar a arătat că nu trebuie în niciun fel copiat modelul parlamentarilor din perioada Guvernului Emil Boc, care luat decizii din bancă, fără a vota pro sau contra.

"Eu personal nu cred că trebuie să copiem modelul pe care foştii colegi, sub conducerea fostului prim-minsitru Boc îl foloseau, aceea de a lua decizii stând singuri în bancă, fără a vota pro sau contra. Eu cred că azi nicun parlamentar nu trebuie să ia o decizie emoţională. E important pentru noi să fim conştienţi că avem obligaţii internaţionale, că am câştigat alegerile ca să le dăm oamenilor un loc de muncă, să le asigurăm un viitor", a spus Zgonea.

El a arătat că, pe de alt parte, trebuie să fie ascultată şi vocea acelora care sunt nemulţumiţi şi sunt împotriva proiectului.

"Am promis că vom face un altfel de Parlament şi obligaţia noastră începe de aici, adică să votăm altfel decât cum votau cei de la PDL. Au pierdut cu un scor ruşinos tocmai pentru că au uitat că e important să-i asculţi pe toţi înainte de a-ţi exprima votul", a spus Zgonea.

Zgonea: Nu cred că Roşia Montană va fi mărul discordiei care să rupă USL

Întrebat dacă Roşia Montană va reprezenta mărul discordiei care să conducă la ruperea USL, Zgonea a răspuns: "Nu cred. Cred că Roşia Montană este una dintre şansele noatre să redăm Parlamentului puterea de a fi ceea ce scrie în Constituţie - forul care exprimă suveranitatea poporului român şi unica autoritate legiuitoare".

"Aici este locul în care se fac dezbateri, în care se iau deciziile importante pentru statul român. Dacă nu am face acest lucru poate că a scădea mai rău decât am fost în perioada 2008- 2012 ca încredere, sub 8%. Şi eu cred că în acest moment este important pentru noi să generăm această dezbatere, să-i văd pe cei din Piaţa Universităţii venind, chiar venind aici la Roşia Montană şi explicând ce doresc ei de la acest proiect de ce sunt împotriva lui", a adăugat Zgonea.

El a insistat asupra faptului că toţi - şi cei favorabili proiectului, şi cei care s-au pronunţat împotrivă - doresc ca oamenilor din zonă să le fie oferită şansa la un loc de muncă.

"Pentru că până la urmă toţi nu vrem decât un singur lucru: dimineaţa când ne trezim să putem să avem şansa să avem un loc de muncă, să ne ducem la locul de muncă, să ne facem datoria, să ne întoarcem cu bani acasă, să ducem copilul la şcoală şi să le asigurăm părinţilor noştri un sfârşit de viaţă demn şi plăcut. Asta este ceea ce cred eu", a spus Zgonea.

Zgonea: Am cerut ca Plumb şi Şova să discute cu fiecare grup parlamentar pe tema Roşia Montană

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că a cerut ca ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, să aibă săptămâna viitoare întâlniri cu toate grupurile politice parlamentare pe tema proiectului privind Roşia Montană.

Zgonea a precizat că astfel se vor genera dezbateri parlamentare asupra acestei teme.

"Eu am cerut ca săptămâna viitoare ministrul Mediului şi ministrul Marilor Proiecte, domnul Dan Şova, să aibă o întâlnire cu fiecare grup politic parlamentar, astfel încât să generăm dezbateri", a spus Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici