Descoperă avantajele asigurării auto CASCO

Asigurarea CASCO aduce şoferilor un plus de siguranţă şi de încredere. Spre deosebire de asigurarea pentru răspundere civilă auto (RCA), asigurarea CASCO nu este obligatorie, dar acoperă şi daunele făcute propriei maşini, nu doar pe cele provocate terţilor. În plus, dacă ţi-ai lovit doar propria maşină, prin CASCO obţii despăgubiri. Există, de asemenea, şi asigurări CASCO pentru cazurile de furt.

10848 afişări
Imaginea articolului Descoperă avantajele asigurării auto CASCO

Descoperă avantajele asigurării auto CASCO

Ce riscuri sunt acoperite

Riscurile asigurate prin CASCO se împart în 4 mari categorii:

** avarie parţială (accident în trafic, indiferent de cine este vinovat; avarie în parcare cu autor cunoscut sau necunoscut), adică avaria a cărei reparaţie nu costă mai mult decât un plafon stabilit de asigurator (de regulă 75-80% din suma asigurată);

** avarie totală (situaţia de avarie totală se stabileşte de către asigurător, pe baza unui deviz de reparaţie sau a unui memoriu tehnic din care reiese că maşina nu mai poate fi adusă în parametrii de siguranţă specificaţi de producător. Ambele documente se întocmesc de către service specializat şi autorizat RAR);

** furt parţial (furtul unor părţi din maşină, inclusiv roata de rezervă, dar şi avariile produse maşinii de către hoţ - geam spart, bord deteriorat, chiar şi în cazurile de tentativă de furt);

** furtul total (dispariţia totală a maşinii).

Asigurarea CASCO poate fi făcută de orice şofer care deţine un automobil. Trebuie ştiut că asigurarea CASCO se poate face, în principiu, doar pentru maşinile care au o vechime de maximum 12 ani.

Ce este franşiza

O caracteristică aparte a asigurărilor CASCO este franşiza. Adică acea parte din valoarea daunei stabilită ca sumă fixă ori ca procent din suma asigurată pe care o va suporta asiguratul pentru fiecare eveniment.

Franşiza se stabileşte şi se consemnează în poliţă în aceeaşi valută ca şi suma asigurată. Aceasta poate fi o sumă fixă sau o cotă procentuală şi nu depăşeşte, de obicei 0,5-1% din suma asigurată.

Un exemplu: în cazul în care franşiza pentru distrugerea totală a unui autoturism ajunge şi la 10% din suma asigurată, iar asigurarea CASCO pe care o are o asiguratul este pentru o sumă de 10.000 de euro, compania de asigurări va plăti doar 9.000 de euro, iar restul va fi contribuţia persoanei asigurate.

Ce se întâmplă în caz de furt

În caz de furt al autovehiculului, al unor părţi componente sau piese ale acestuia, despăgubirile se plătesc numai după un anumit timp de la data avizării producerii evenimentului asigurat, respectiv după ce Poliţia confirmă în scris că autovehiculul sau părţile componente respective nu au fost găsite. Dacă înainte de plata despăgubirii autovehiculul sau părţile lipsă sunt găsite, se vor despăgubi numai eventualele avarii suferite de acestea că urmare a furtului.

În cazul furtului total, pentru plata despăgubirii este necesar ca, pe lângă completarea dosarului de daună cu documentele eliberate de Poliţie, să se depună şi cel puţin două seturi de chei originale, telecomenzi sau carduri de pornire a autovehiculului, precum şi documentele originale ale acestuia - certificat de înmatriculare, carte de identitate, eventual autorizaţie provizorie de circulaţie etc. De altfel, vehiculele care au o singură cheie nici nu sunt preluate în asigurare.

Bine de ştiut

Dacă mergi la un service care nu este agreat de asigurător, plăteşti mai întâi toată reparaţia, apoi asigurătorul decontează cheltuiala. Trebuie depusă toată documentaţia necesară la asigurător şi primeşti banii înapoi de la acesta (de regulă, termenul de plată este prevăzut în contract şi curge din momentul în care ai completat dosarul cu toate documentele necesare).
Dacă alegi un service agreat (cu decontare directă), trebuie să ştii că există mai multe feluri de decontare directă: cu accept de plată şi fără accept de plată.

________________________________________________________________________________

Dacă este să se întâmple, se întâmplă. Ia-ţi CASCO de la Generali şi ai rovinieta cadou!

• Primeşti Rovinieta cadou, pe 12 luni, la o asigurare CASCO nouă, cu franşiză şi plata unei asigurări integrale, pe un an. Primeşti Rovinieta pe 3 luni pentru plata unei asigurări semestriale.
• Alegi riscurile faţă de care vrei să fii asigurat şi poţi adăuga riscuri suplimentare.
• Primeşti banii direct în cont. De exemplu, în cazul spargerii lunetei şi/sau a geamurilor laterale, ne trimiţi pe e-mail fotografiile daunelor, factura în original (clauza de autoconstatare) şi îţi virăm banii direct în cont.
• Dacă ai daune mai mici de 200 de euro, nu ţi se va aplica majorarea primei de asigurare în anul următor.
• Facem noi plata daunelor direct către unitatea reparatoare.
• Poţi să-ţi reduci prima de asigurare prin acceptarea unei franşize care nu se aplică însă pentru daune provocate de terţi.

________________________________________________________________________________

Articol cu conţinut publicitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici