(P) Ştiai că deficitul de Vitamina D este asociat cu 5 afecţiuni severe?

Aşa cum ştim cu toţii, sursa principală de vitamina D este chiar lângă noi. Soarele ajută la sintetizarea vitaminei D în piele şi stimulează creşterea oaselor puternice şi sănătatea cognitivă, pentru a numi doar două dintre funcţiile vitaminei D, potrivit specialiştilor. Dar la fel cum vitamina D poate fi un avantaj pentru sănătatea noastră, lipsa acesteia poate duce la probleme serioase de sănătate.

11096 afișări
Imaginea articolului (P) Ştiai că deficitul de Vitamina D este asociat cu 5 afecţiuni severe?

Vitaminele D reprezintă un grup de vitamine a căror rol principal este creşterea absorbţiei intestinale a calciului, magneziului şi fosforului. Pentru organismul uman, cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D3 (cunoscută şi ca colecalciferol) şi vitamina D2 (cunoscută şi ca ergocalciferol). 

Vitamina D poate fi asimilată prin alimentaţie, dar opţiunile sunt limitate şi rareori aportul alimentar acoperă necesarul zilnic. Somonul este o bună sursă alimentară de vitamina D, gălbenuşurile de ouă oferă o cantitate mai mică de vitamina D, iar laptele îmbogăţit cu vitamina D, cerealele şi sucul de portocale pot oferi, de asemenea, o parte din necesarul zilnic …însă dieta nu este suficientă! În cele mai multe cazuri, se recomandă asigurarea dozei optime prin aportul suplimentar de vitamina D.

Prevalenţa deficitului de vitamină D în populaţia generală creşte de la 40% vara la 70% iarna, iar necesitatea profilaxiei deficitului de vitamină D este data de poziţionarea geografică a ţării noastre, dar şi de lipsa programelor naţionale care să implice îmbogăţirea cu vitamina D a unor alimente strategice.

Vitamina D şi bolile respiratorii

S-a vorbit mult despre cercetările preliminare care au constatat că suplimentele cu vitamina D pot fi benefice în prevenirea sau gestionarea COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus. În timp ce studiile sunt încă în stadii incipiente, cercetările anterioare arată că vitamina D poate ajuta la protejarea oamenilor de bolile respiratorii, mai ales de virozele sezoniere ale tractului respirator superior.

Deficitul de vitamina D şi osteoporoza

Unul dintre rolurile principale ale vitaminei D este menţinerea sănătăţii scheletului, conform şcolii medicale de la Harvard: nivelurile scăzute de vitamina D conduc la depozite scăzute de calciu osos, crescând riscul fracturilor.

Depresia şi deficitul vitaminei D

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este corelată frecvent cu deficienţa de vitamina D şi un risc mai mare de depresie majoră. La urma urmei, vitamina D este numită vitamina soarelui şi asta nu doar pentru că, aşa cum subliniază Harvard Medical School, mulţi oameni generează o mare parte din vitamina D de care au nevoie datorită expunerii la soare. Asimilarea vitaminei D este, de asemenea, legată de o bună dispoziţie, de o stare afectivă însorită (sau nu atât de însorită).

Deficitul de vitamina D şi bolile cardiovasculare

Numeroase studii au arătat o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D din sânge şi bolile cardiovasculare şi complicaţiile asociate, potrivit unei studiu publicat în Circulation Research.

Demenţă şi deficitul de vitamina D

Un studiu publicat în august 2014 în revista Neurology a constatat că deficitul moderat şi sever de vitamina D la adulţii în vârstă a fost asociat cu un risc dublu pentru unele forme de demenţă, inclusiv boala Alzheimer. Demenţa implică o scădere a gândirii, comportamentului şi memoriei care afectează negativ viaţa de zi cu zi.

Profilaxia deficitului de vitamină D se face aşadar prin expunerea la soare (conţinutul UVB al luminii solare depinde de latitudine şi sezon), suplimentarea cu vitamina D, fortificarea strategică a alimentelor obişnuite sau aportul normal de calciu. Studiile clinice publicate în ultimii ani au arătat că un consum adecvat de vitamina D este mult mai benefic pentru sănătate, decât s-a crezut vreodată.

Pentru tratamentul deficitului de vitamina D sunt necesare doze de colecalciferol (vitamin D3) de 2.000 UI/zi care reuşesc să corecteaze mai rapid nivelul de vitamina D, fără risc de toxicitate. Pentru o acoperire rapidă a deficienţelor de vitamina D se recomandă doze de 1000 - 2000 UI pe zi timp de 12 săptămâni sau de 15.000 UI într-o săptămână, timp de 8 săptămâni.  În vederea suplimentării, nu se recomandă folosirea preparatelor pe bază de multivitamine, deoarece acestea conţin doze mari de vitamina A. Pe piaţă găsim suplimente cu concentraţii variate de Vitamina D3, de la 100 UI până la 10.000 UI, aşa că este recomandat să apelăm la sfatul profesioniştilor în domeniul sănătăţii, medici sau farmacişti, pentru a fi siguri că vom alege cu un produs de încredre, cu o compoziţie adecvată de Vitamina D3.

Tonico Vita D3 conţine Vitamina D3 2000 UI, doza zilnică optimă de Vitamina D3, care susţine funcţionarea normală a sistemului imunitar şi participă la procesul de diviziune celulară, contribuie la absorbţia/ utilizarea normală a calciului şi fosforului, având astfel un rol important în menţinerea concentraţiilor normale de calciu în sânge. Aportul corespunzător de vitamin D3 este important pentru menţinerea sistemului osos şi a sănătăţii dinţilor, precum şi la menţinerea funcţiei normale a sistemului muscular.

UI- Unităţi Internaţionale

Surse:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-and-your-health-breaking-old-rules-raising-new-hopes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068797/ (Vitamin D Deficiency- An Ignored Epidemic

Dr Zahid Naeem, MBBS, MCPS, DPH, FCPS, Professor)

https://www.healthline.com/health-news/new-study-found-80-percent-of-covid-19-patients-were-vitamin-d-deficient

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178120300135 (Vitamin D deficiency and Schizophrenia in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis of Observational Studies)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908269/  (Vitamin D and Depression: Where is all the Sunshine?)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6013996/ (Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular diseases: a narrative review)

https://www.uspharmacist.com/article/role-of-vitamin-d-deficiency-in-heart-disease

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/vitamin-d-and-the-heart

https://academic.oup.com/ajcn/article/87/4/1080S/4633477  Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences  Michael F Holick, Tai C Chen/ The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 4, April 2008, Pages 1080S–1086S,

https://doi.org/10.1093/ajcn/87.4.1080S

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322619 Vitamin D: Recent research uncovers new benefits

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici