(P) Viitorul electric va mai aştepta un pic

247 afișări
Imaginea articolului (P) Viitorul electric va mai aştepta un pic

Viitorul electric va mai aştepta un pic

Multă lume se gândeşte la un viitor în care emisiile de carbon vor fi la trecut, iar planeta va fi mai sănătoasă. Electricitatea produsă din surse regenerabile este la mare căutare în acest moment. Maşinile alimentate de baterii sunt din ce în ce mai populare, guvernul oferă bani celor care vor să instaleze panouri solare pe propria casă, iar zonele cu vânt sunt populate de cât mai multe eoliene. Suntem pe drumul cel bun, însă viitorul complet electric va mai aştepta un pic. 
 
În primul rând nu dispunem încă de tehnologia necesară pentru a trece complet pe electric. Nu avem la dispoziţie un întrerupător care să ne scoată de pe sursele clasice de energie. În al doilea rând, oamenii sunt obişnuiţi cu modul lor de viaţă. Vizita la pompa de benzină durează aproximativ 5 minute. Oprirea la un punct de încărcare a maşinii necesită cel puţin 30 de minute pentru a asigura o capacitate satisfăcătoare a bateriei. Însă vom ajunge în punctul în care energia electrică produsă din surse regenerabile va deveni mai uşor de obţinut şi de consumat.
 
Trecerea va fi şi mai uşoară la nivel de locuinţă. Combustibilii folosiţi pentru încălzire variază în România. Zonele rurale se folosesc de lemne, cele urbane de gaz. Pe lângă încălzire, gazul este folosit în mare parte pentru prepararea mâncării. Sigur că există şi soluţii alternative, cum ar fi plitele cu inducţie, însă mulţi gurmanzi îţi vor spune că gustul este diferit atunci când foloseşti o flacără. De aceea, aragazul continuă să fie foarte popular în forma sa clasică: 4 arzătoare şi cuptor. Măcar aprinderea este electrică. Până la popularizarea unui aragaz electric ca soluţie de facto pentru fiecare bucătărie autohtonă vor mai fi arşi mulţi metri cubi de gaze. Până atunci însă, îţi poţi alege modele care te vor pregăti mai bine pentru viitorul electric. 
 
 
Aragazul cu aprindere şi cuptor electrice, cu sisteme de siguranţă, cum ar fi întreruperea alimentării cu gaz în cazul unei probleme ar trebui să se afle pe lista ta de cumpărături. În cazul în care nu te poţi hotărî dacă să rămâi pe gaz sau să treci la o soluţie electrică precum o plită cu inducţie, iată o listă scurtă a avantajelor şi a dezavantajelor pentru fiecare.
 

Aragaz

 
Avantajele se rezumă la independenţa instalaţiei de gaz în raport cu electricitatea. În cazul în care te afli într-o zonă cu fluctuaţii de tensiune, aragazul clasic nu îţi va oferi probleme, păstrând temperatura de gătit după bunul plac. În ciuda prezenţei unei flăcări, aragazul va păstra bucătăria mai rece. Ai terminat de gătit, ai închis flacăra, temperatura începe să scadă. În cazul plitelor cu inducţie, răcirea suprafeţei este lentă, păstrând o temperatură mai ridicată în încăpere.
 
Dezavantajele sale se rezumă strict la gradul de responsabilitate pe care îl afişezi. O organizare dezordonată va duce la murdărie persistentă. Instalarea aragazului electric este, de asemenea, un proces esenţial care trebuie dus la bun sfârşit de către profesionişti. Din când în când, vei vedea la televizor campanii de informare cu privire la verificarea instalaţiei de gaz. Motivul este întemeiat – în România au loc prea multe accidente cauzate de instalaţii improvizate de gaz. Aşadar, apelează mereu la profesionişti pentru a şterge acest dezavantaj al aragazului.
 

Plita cu inducţie

 
Toată energia este concentrată către vasul de gătit. Avantajul constă în păstrarea restului de suprafaţă la o temperatură care nu pune în pericol siguranţa celor din jur. Nefolosind o flacără, pericolul de incendiu scade simţitor. Nu în ultimul rând, mirosul de gaz nu te va mai nelinişti.
 
Dezavantajele plitei cu inducţie se rezumă la compatibilitatea exclusivă cu vase tigăi şi alte recipiente de gătit din materiale magnetice, inconvenienţa întreruperii alimentării cu electricitate şi nerecomandarea folosirii de către persoanele cu stimulator cardiac.
 
De unde până unde am ajuns la plita cu inducţie, când începutul acestui articol are ca temă viitorul electric? Fiecare pas în această direcţie contează, oricât de mic ar fi. Până acum, cele mai mari schimbări vor veni din partea industriei de transport, însă ne putem obişnui cu lipsa combustibililor clasici dacă începem cu lucrurile mici din propria casă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici