17.000 de detinuti politici vor primi despagubiri

Mai bine mai tarziu decat niciodata. Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a initiat un proiect de lege privind condamnarile politice din perioada comunista. Se urmareste o reparatie morala pentru cei care in acele vremuri s-au impotrivit sistemului si au fost condamnati pentru asta. Initiatorul proiectului, elaborat cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, este presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Constantin Ticu Dumitrescu.

3 afișări
Imaginea articolului 17.000 de detinuti politici vor primi despagubiri

17.000 de detinuti politici vor primi despagubiri

Proiectul devine realitate dupa 14 ani si va reabilita persoanele care se afla inca sub incidenta unor condamnari, sustine Ticu Dumitrescu. Legea prevede anularea unor condamnari politice, dreptul la despagubiri si repunerea in drepturi, daca prin condamnare, s-a dispus decaderea din acestea. Legea ii reabiliteaza si pe cei afectati de decizii politico-administrative, cum ar fi arestul la domiciliu sau trimiteri in lagare, conform lui Chiuariu. Potrivit lui Ticu Dumitrescu, intre 1945-1989 au fost pronuntate peste 700.000 de condamnari politice. Estimativ, in prezent, cifra celor care au suferit de pe urma acestor condamnari si care se mai afla inca in viata se ridica la circa 17.000, la acestia adaugandu-se si membrii familiilor afectate de condamnarile din perioada comunista.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici