Analistii vad cresterea dobanzii-cheie la 8%

Majoritatea analistilor contactati de Business Standard mizeaza pe o crestere pana la 8% a dobanzii-cheie, masura ce va fi discutata in sedinta de astazi a Consiliului de administratie al BNR. Potrivit unui studiu al ING Bank, decizia cea mai probabila va fi in sensul cresterii dobanzii la 8%, de la nivelul actual de 7,5%. “Cum 2007 s-a incheiat deloc optimist pentru BNR, prin ratarea tintei de inflatie, Banca Centrala nu isi mai poate permite sa faca pasi gresiti. Daca ridica dobanda prea tare, aprecierea leului va accentua problemele pe partea deficitului de cont.

1 afișare
Imaginea articolului Analistii vad cresterea dobanzii-cheie la 8%

Analistii vad cresterea dobanzii-cheie la 8%

Daca nu o modifica, tinta de inflatie pentru 2008 poate fi ratata, pe fondul lipsei de sustinere din partea politicilor fiscale”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania. Prognoza ING este impartasita si de alti analisti. “Nu m-ar mira sa se urce rezervele minime obligatorii la creditele exotice, de pilda. Dar urcarea dobanzii-cheie nu lasa loc de indoieli. Anul 2008 este electoral, ceea ce face ca politicile fiscale sa isi piarda din eficacitate, greul urmand sa-l poarte tot BNR. Mai mult, in cazul in care cursul ramane la acelasi nivel, in februarie, BNR ar putea urca dobanda la 8,5%”, a declarat pentru Business Standard Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. De aceeasi parere este si Ionut Dumitru economist sef Raiffeisen Romania, in timp ce Daniel Daianu nu exclude ca BNR sa mentina actualul nivel al dobanzii-cheie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici